„Петролни отстъпки“ за Иран?

Хавиер Блас, Джеймс Блиц и Джеф Дайър

Западните сили са готови да предложат на Иран „петролни отстъпки“, които биха му позволили да продължи да доставя суров петрол на азиатски клиенти в замяна на гаранции, че не разработва атомна бомба.

Докато петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Германия и ЕС днес преговарят с ирански официални лица в Багдад, един дипломат и представители от петролния бранш казаха, че Вашингтон и Брюксел вероятно ще споменат възможността за евентуално преустановяване на застрахователната забрана на ЕС над кораби, превозващи ирански петрол.

Те добавиха, че САЩ и ЕС не са готови да отменят други санкции – в това число забрана на ЕС над вноса на ирански петрол – и предупредиха, че е малко вероятно да се постигне споразумение на срещата в Багдад.

Отмяната на застрахователната забрана на ЕС, която влиза в сила на 1 юли, би позволила на Китай, Индия, Япония и Южна Корея да купуват морски транспортни застраховки в Лондон, който доминира в този пазар. Азиатските рафинерии предупредиха, че ако няма такава отмяна, те няма да са застраховани срещу риска от искове за замърсяване за милиарди и ще им се наложи да спрат да купуват ирански суров петрол. Азиатските правителства обмислят дали да дадат национални застраховки на рафинериите си.

Брюксел вече призна, че преразглежда забраната, за да гарантира, че тя няма да има никакви „нежелани“ въздействия върху енергийния пазар. Ръководни кадри на петролни компании считат, че Япония и Южна Корея може да спрат да купуват допълнително по 400 000 барела петрол дневно от Иран от юли, ако няма такава отмяна в следващите два месеца. Иран изнася около 2,2 милиона барела петрол дневно.

Временно преустановяване на забраната над застраховката „защита и обезщетение“ е сред най-малко спорните отстъпки, които могат да предложат САЩ и Европа, чиято общественост може да ги разкритикува, че са твърде сговорчиви към Техеран.

Западни дипломати също предупредиха, че искат да видят какви отстъпки Иран може да предложи в следващите седмици, особено по отношение на производството си на високообогатен уран, преди да се произнесат окончателно. „Ясно е, че ако Иран предложи като проверима и голяма отстъпка да изнесе част от запасите си от високообогатен уран и спре производството му, можем да обсъдим какъв отговор да дадем. Това са преговори. Не отиваме в Багдад с предложение по застраховката „защита и обезщетение“ в джоба“, заяви западен дипломат.

Бившият ирански преговарящ по ядрените въпроси Хосеин Мусавиан, който сега работи в Принстънския университет, заяви, че Техеран ще очаква „значително смекчаване на санкциите над централната му банка и петрола“ в замяна на съществени отстъпки по ядрената му програма. Техеран настоява, че ядрената му програма е с мирно предназначение, докато САЩ и ЕС подозират, че истинската й цел е разработването на ядрено оръжие.

Отмяната на застрахователната забрана през следващите месеци би помогнала за понижаването на въздействието на санкциите върху световния петролен пазар. Дипломати от САЩ и ЕС казват, че намерението им не е да махнат всичкия ирански петрол от пазарите, което би могло да предизвика скок на цените, а да ограничат иранските приходи, като блокират само някои продажби.

На преговорите ЕС и шестте световни сили ще представят на Иран подробен пакет от мерки за изграждане на доверие, които те искат Иран да предприеме веднага, например замразяване на производството на високообогатен уран.

В замяна на това международната общност би помогнала на Иран по редица въпроси като подобряването на ядрената безопасност. „Ще представим пакет от неща, които искаме Иран да направи, и ще предприемем реципрочни стъпки. Надеждата ни на тръгване от Багдад е Иран да се е съгласил да работи с нас по прилагането на този пакет преди следващата ни среща“, каза западен дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.