Успоредни светове или мюсюлмани в Швеция

в. Новие известия

„Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг“. Тези „три права“ на мъжа – глава на семейство, прозвучали в програмата „Разследване“ на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет.

Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка. Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на „героинята“. Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко воля да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги щом пожелае.

След известно време репортери от „Разследване“ посетиха споменатите джамии открито и зададоха същите въпроси пред камера. Отговорите бяха съвсем цивилизовани, в духа на шведските закони и обществени норми.

Капанът щракна и се затвори. Пред нацията бе потвърдена тезата, внушавана й отдавна от десните радикали: „Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата.“

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от „мултикултурализма“ (както нарича ислямизацията), а в Швеция – негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора „Ужаса на Малмьо“. Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора „с ориенталска външност“. Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник – изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването „Разследване“ изправи властите и медиите пред трудна дилема: те не можеха да приемат факта, че в страната има общност, живееща според законите на шериата; същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс – „борци срещу ислямизацията“. Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите. „Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни“ – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция.

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество – повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се „внасят“ от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция. Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. „Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основоположните шведски ценности“, заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал – министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи „демократизация“, паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на „икономическия камшик“ обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.