Медведев получи партиен билет

Дмитрий Медведев с партийния билет от „Единая Росия“. Снимка: официален сайт

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев получи партийна членска книжка в първичната организация на „Единна Русия“ в московския район Раменки – „по местожителство“. Предстои конгрес на властовата партия, който се очаква да избере Медведев за неин председател, пише в. „Комерсант“.

След като встъпи в длъжност на 7 май, президентът Владимир Путин напусна своя лидерски пост в „Единна Русия“ и предложи партията да бъде оглавена от Медведев, напомня „Новие известия“. Премиерът реши да не ползва привилегии, за да получи членска книжка чрез президиума на генералния партиен съвет, отбелязва „Комсомолская правда“.

На 26 май Медведев ще направи пред конгреса предложение за партийна реформа, но вече се изказа против ребрендинг на „Единна Русия“. Той заяви, че партията има всички възможности „да запази лидерските си позиции в дългосрочна перспектива“, изтъква „Комерсант“.

Следвайки примера на президента Владимир Путин, който назначи за свой пълномощник в Уралския регион началник на цех от „Уралвагонзавод“, Медведев обеща да включи в партийното ръководство представители на първични организации. Според премиера „Единна Русия“ трябва да се опира на обикновените хора, „за да няма разрив“ между тях и партийната върхушка, посочва изданието.

„Известия“ отбелязва, че Медведев стана първият партиен премиер в Русия. Според „Независимая газета“ обаче много медии са избързали да го обявят за първия партиен министър-председател в най-новата история на страната – „напълно забравили за Виктор Черномирдин, който създаде през 1995 г. тогавашната партия на властта, „Нашият дом Русия“, напомня всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Още преди да оглави „Единна Русия“, Медведев обеща да я модернизира и посочи темата сред акцентите на предстоящия партиен конгрес. Според премиера днешните недостатъци на партията са ясни на всички. Шефът на социологическия център „Левада“ Лев Гудков обаче е убеден, че влизането на Медведев в партията изобщо няма да повлияе на общественото мнение. „Защото „Единна Русия“ бе възприемана и без това като партия на Путин или по-точно като машина за мобилизиране на електорална подкрепа за властта“, обяснява той.

В представите на хората „Единна Русия“ е бюрократична организация, която „не работи много добре“, а „Медведев е възприеман като дясната ръка на Путин“, добавя експертът.

Путин имаше специална роля, напомня обаче пред „Независимая газета“ политологът Алексей Макаркин. „Той беше председател на партията, без да членува в нея, съответно бе извън контрола на „Единна Русия“. Позицията на Медведев отслабва – влизането му в партията подчертава факта, че той е на първо място един от членовете на „Единна Русия“. И значи няма да има такива извънредни пълномощия като тези на Путин, който стоеше над партията“, разсъждава аналитикът.

Влизането на Медведев в „Единна Русия“ за партията е начин да запази за известно време политическите си позиции, а за самия Медведев – начин да се затвърди в политическите управляващи среди, коментира за „Независимая газета“ трети наблюдател, Ростислав Туровски.

Според априлско допитване на центъра ВЦИОМ броят на хората в страната, категорично заявяващи, че не са подкрепяли и не подкрепят „Единна Русия“, е нараснал на 35 процента срещу 23 на сто през 2008 г., пише „Комерсант“.

Същевременно е нараснал и делът на „разочарованите“ от властовата партия – от 6 на 14 процента. А 11 на сто са убедени, че „Единна Русия“ е „партия на мошеници и крадци“. Точно толкова анкетирани обаче смятат, че „Единна Русия“ се грижи „за народа и бъдещето“ на страната, добавя вестникът.

Новият руски президент Владимир Путин и новият премиер Дмитрий Медведев решиха „да не измислят никакви кадрови революции“, констатира „Росийская газета“. „Единият след поемане на новия си пост освобождаваше служители, а другият си ги прибираше“, пояснява официозът.

Вчера Путин назначи в администрацията си високопоставени служители от своето бивше правителство. Повечето станаха помощници на президента – това ще е един от центровете на влияние в Кремъл, пише „Комерсант“. „Бивши министри няма“, твърди в заглавие вестникът, след като Путин назначи за свои помощници седмина членове на предишния кабинет.

Според експерти по този начин Владимир Путин е установил двоен контрол върху правителството на Медведев. Трудно им е обаче да преценят как ще се вземат занапред решенията в Русия и кой ще носи отговорност за тях – Кремъл или министерският кабинет, посочва „Комерсант“.

Опозицията в Държавната дума видя във вчерашните назначения обикновено преместване на центъра за вземане на решения в Кремъл, пише „Независимая газета“. „Тъкмо там ще работи същинското правителство, а новият кабинет ще дублира този в Кремъл“, цитира изданието водача на руските комунисти Генадий Зюганов.

„Остава само да гадаем дали старите министри като по-опитни ще се стремят да командват новите? Или само ще раздават съвети?“, пита се политологът Борис Макаренко, цитиран в материала.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.