Рохипнол в питието – „малката мръсна тайна“ на Хонконг

ДПА

Снимка: Фрий диджитал фотос

Последното, което Алекс си спомня от прекараната в изпълнената с барове ивица в хонконгския район Ванчай е, че е говорил в нетрезво състояние с млада жена от африкански произход пред някакъв бар малко преди полунощ.

Шест часа по-късно той дошъл на себе си и осъзнал, че се вози в пътуващ към предградията влак като кулминация на дългата нощ – но това било началото на финансов кошмар.

Едва държащ се на краката си и дезориентиран, 43-годишният британски емигрант слязъл от влака и се опитал да изтегли пари от банкомат, за да си вземе такси до дома, но открил, че от сметката му са изтеглени повече пари, отколкото е нейният лимит.

„Помислих си, че е някаква грешка“, каза той.По-късно той разбира, че има три тегления на суми над дневния му лимит от 20 000 хонконгски долара (2575 щатски долара). Той заключил, че картата му трябва да е била открадната и после да е била върната обратно в портфейла му.

Изглежда Алекс е станал жертва на опасната тенденция, при която сексуални работнички сипват в питиетата на мъжете упойващи вещества с хипнотично действие и после опразват банковите им сметки.

Използвайки наркотични вещества за изнасилване като например рохипнол, гама-хидроксибутират и золпидем, те водят мъжете до банкоматите и ги гледат, докато те набират своя пин код, казват от полицията.

После взимат картите и теглят суми от различни банкомати, докато жертвите спят в някой частен пансион или зад някой бар вследствие на интоксикацията.

През 2003 г. финландски полицейски инспектор беше открит мъртъв в хотелската си стая, като в кръвта му бяха намерени следи от рохипнол. Китайската проститутка, която беше заподозряна, че го е упоила, не беше открита.

Оттогава голям брой хора, предимно емигранти на средна възраст и мъже туристи твърдят, че в питиетата им са сипвани упойващи вещества в барове във Ванчай и после са им изпразвани сметките. Повечето се чувстват в твърде унизителна ситуация, за да потърсят полицията.

На 31 март беше арестувана 44-годишна китайка, след като е извършила множество тегления от банкомати на обща стойност 33 000 хонкогски долара от сметката на 22-годишен емигрант.

Предполагаемата й жертва е бил с нея, но се намирал в полусъзнание и очевидно не е знаел какво се случва, каза източник от полицията. Жената беше обвинена в кражба и се очаква да бъде изправена пред съда през юни, макар че се твърди, че направеният на жертвата тест за наркотични вещества се е оказал неубедителен.

От полицията призоваха другите жертви да се явят в полица предупредиха мъжете, които излизат сами във Ванчай, да се пазят от сипване не упойващи вещества в питието им.

Пиещите „постоянно трябва да са нащрек за възможността да консумират напитка, в която да е сипана субстанция без цвят, мирис или вкус“, заявиха от полицията.

„Жертвите трябва веднага да съобщават за подобни съмнения. Те трябва да отидат в полицията, след това до някоя болница и да си направят тест“, каза полицейски служител.

Банкер, който твърди, че познава трима свои колеги, които са станали жертви на подобно престъпление, каза: „Донякъде това е идеалното престъпление. Ако съобщиш за него, съпругата ти и шефовете ти ще поискат да узнаят какво си правил в такива барове“.

Един блогър емигрант описа как се събудил на някакво стълбище, след като му сипали упойващо вещество в нощен бар. По-късно открил, че банковата му сметка е изпразнена.

„Рохипнолът те прави покорен, прави те сервилен – и после ти изтрива спомените.Това е малката мръсна тайна на Хонконг и никой не знае кой го прави“, написа той.

Междувременно Алекс няма друг избор, освен да си извлече поука от излязлата му скъпо вечер миналото лято във Ванчай, защото е отишъл твърде късно до полицията, за да си направи тест за наркотични вещества.

„Тръгвайки си от полицейското управление, полицейският инспектор ми каза: „Ти си късметлия. Загубил си само 20 000 хонконгски долара. Един дойде тук, след като загубил 80 000“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.