За Брендо, за българския Брегантини или кой ще огласи мафията

Преведоха „наръчника” на епископ Брегантини, но не сме узрели за италианските практики

На италианците им трябваха 2 века да им дойде до гуша от мафията, 20-те нашенски години са силно недостатъчни. Един Брендо ще бъде поставен където трябва само при 2 обстоятелства: когато едни силни нашенци решат, че неговите пари повече пречат, отколкото помагат и той е излишен или когато едни определени държави го поискат. То се вижда с невъоръжено око.

„Няма рецепти”, казва Джанкарло Брегантини в края на „Не можем да мълчим”. Но рационалният му български прочит е „наръчник”.

Той е от Северна Италия, от 1978 е свещеник в Южна, в Калабрия, от 1994 е епископ. Символ е на борбата срещу Ндрангетата. Припомняме: тя минава за най-свирепата мафия. Обстоятелствата изправят отец Джанкарло от първия му ден там срещу мафията и той не клеква. Бори се със свои средства, постига малки победи и ги споделя с помощта на журналистката Киара Сантомиеро (изд. „Ера”).

Към днешна дата Брегантини няма почва у нас. На нашенските свещеници не може изобщо да се разчита във видимото бъдеще и, второ, не ни е писнало достатъчно.  Джанкарло отлъчва от църквата едни мафиоти и то стига за малка революция. Католицизмът е друга опера.

Четивото е български наръчник единствено поради извикваните въпроси. И у нас е известно, че мафията в изкупуването на земеделска продукция не би била възможна при коопериране на производителите. Въпросът е как да стане, след като кооперацията тук, за разлика от Италия е политическо табу. Само пример.

Най-актуален е въпросът за гласността, той е и в заглавието. Кой трябва да говори? Отговорът е лесен в гражданското общество. А дотогава?

У нас медиите говорят когато някой реши, че за едни неща може да се говори. Как да се огласят дребните – като обществени фигури – жертви на мафията? Докато то не стане ще усещаме, че мутрите се гърмят едни други и толкова. И ще ни е все тая…

Писването е форма на узряване. Италианците изграждаха мафията си 2 века, ние го постигнахме в силно съкратени срокове. Нужните отговори може да ни споходят преди да изтекат 2 века.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.