След партийния билет Медведев получи и партия

Медведев говори пред конгреса на „Единая Росия“. Снимка: официален сайт

Руският премиер Дмитрий Медведев за пореден път повтори съдбата на своя предшественик Владимир Путин – този път стана председател на партията „Единна Русия“, пише в. „Комерсант“ в репортаж от съботния 13-и конгрес на партията на властта.

В слово пред участниците президентът накратко изброи механизмите на вътрешнопартийната демокрация, представени после разгърнато от Медведев: „състезателен механизъм за подбор, институцията предварително гласуване, отворени дискусии…“. Високопоставен източник от президентската администрация ми бе разказал, че Владимир Путин е имал желание да огласи тези инициативи преди около година, но явно е решил великодушно да ги запази за своя приемник на премиерския пост, посочва репортер на изданието.

„Гласуваха открито, против и въздържали се нямаше“, описва той основната според него „загадка на деня“. „…И Владимир Путин, и Дмитрий Медведев говореха тъй упорито, че изборите трябва да са алтернативни, а гласуването – тайно; защо тогава изборите на партиен председател станаха безалтернативни, а гласуването – открито? Защо да не започнат преустройството от себе си?“, се пита авторът.

Конгресът прокара медведевски поправки в устава и веднага направи първите кадрови назначения на алтернативна основа, изтъква обаче „Независимая газета“. Всекидневникът посочва сред ключовите предложения на Медведев „повишаването на вътрешнопартийната конкуренция“ и „по-голямата откритост на партията пред обществото“. Резултатите от форума може според него да бъдат обобщени с думите на новия лидер на „Единна Русия“: „Всъщност сега ще трябва да градим партията наново. Трудна работа“.

Нито Медведев, нито Путин, нито другите партийци обаче не проронили „нито звук, че „Единна Русия“ по принцип е готова да се бори за власт на равни начала с другите партии, да побеждава в честна борба, а може би и да губи“. Според вестника, с „майските си тезиси“ Медведев цели да подобри партийния имидж дотам, че електоратът да не търси вече нещо по-добро и „Единна Русия“ да остане партия на властта от днес и завинаги“.

Това живо напомня перестройката и гласността от епохата на Михаил Горбачов, започнал навремето да ги внедрява най-напред в управляващата партия. Там наистина се разви вътрешна конкуренция и тръгна дискусия. Заради вътрешните противоречия обаче КПСС се разпадна. След нея и Съветският съюз, в който тя бе свързваща система. А точно такава роля отреди в събота Медведев на „Единна Русия“, добавя „Независимая газета“.

На конгреса Путин очерта може би основния проблем за партията днес, пише „Московский комсомолец“. Досегашният партиен лидер обрисува пред конгреса проблемите с лошата инфраструктура и ниските заплати на ред категории служители в някои региони. Затова там е „много трудно да убедиш хората – особено ако регионът е управляван от представители на „Единна Русия“ – че ние с вас работим ефективно“, подчерта той. „В Ориента казват: „Колкото и да повтаряш „халва, халва“, в устата ти по-сладко не става“, обобщи руският президент.

„Единна Русия“ се превръща в клон на КПСС, констатира в заглавие електронният в. „Утро“. Многобройни наблюдатели забелязаха, че Медведев бе избран на безалтернативна основа, нямаше и радикални промени в партийното ръководство. Това е ново потвърждение, че тържествува принципът на демократичния централизъм, по който бе градена навремето КПСС, пояснява изданието. Бившият премиер Виктор Черномирдин отбелязваше с пълно право, че каквато партия и да строиш в Русия, все ще излезе КПСС, напомня „Утро“.

Сега Медведев получава партията на властта като преходна купа, но тя далеч не е най-добрата придобивка за него. Първо, защото партията е в дълбока криза – представи се зле на парламентарните избори и среща все повече проблеми в кампаниите по места. Второ, защото Медведев няма да получи пълен контрол над „Единна Русия“. По предназначение „Единна Русия“ представлява трансмисионен ремък от вертикалата на властта, а добре се знае кой държи реалната власт, добавя „Утро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.