Ердоган иска да бъде президент

в. Хюриет дейли нюз

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Конгресът в Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието в неделя, 27 май, бе отразен от медиите заради това, което премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви относно нападението в Улудере, при което 34 селяни, участващи в контрабанда, бяха убити от военни самолети, тъй като бяха сбъркани с бойци от забранената Кюрдска работническа партия ПКК , докато преминавали границата от Ирак в Турция през декември миналата година.

Това бе естествено, защото не всеки ден премиерът обижда една опозиционна партия с думата „некрофили“. Репликата на Ердоган бе насочена към занимаващата се с кюрдските проблеми Партия за мир и демокрация, която той обвини, че търси политически дивиденти от мъртвите тела на селяните. Самият конгрес беше важен обаче за днешния ден и близкото бъдеще на турската политика.

Преди всичко за пръв път в Турция една политическа партия свиква окръжния си конгрес на стадион и то не скромен – Галатайсарай арена е стадион с 52 000 места и той бе пълен с привърженици на ПСР. Ердоган открито се подигра с опозиционните партии, особено с основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която проведе своя конгрес в Истанбул по-рано този месец в спортна зала с капацитет 5000 души, при доста празни места и на фона на обичайните боричкания между делегатите за екипа на следващия окръжен председател.

Ердоган приветства тълпата от 50 000 души плюс няколко хиляди, които го слушаха извън стадиона, за това, че са в единство и хармония. За да обобщим, конгресът в Истанбул трябваше да покаже на всички заинтеесовани колко организирана е ПСР и това, че Ердоган се радва на подскрепата на тълпите, независимо от изказванията му за Улудере или за абортите.

Второ, тази демонстрация бе направена в момент, когато се работи по създаването на напълно нова конституция на Турция се води дебат за това дали да бъде въведена президентска система подобна на тази в САЩ или полупрезидентска по подобие на системата във Франция. Ердоган даде ясно да се разбере по време на дебатите от последните два месеца, че той няма нищо против да заеме мястото на президента Абдуллах Гюл, когато изтече неговият мандат през 2014 г.

Не един от неговите министри вече подкрепиха ердогановото „Да го обсъдим“, казвайки, във видимо координирано усилие, че партията би искала да види промяна в сегашната система, което би могло да се преведе, че Ердоган иска повече власт отколкото Гюл има сега, ако и когато стане президент.

Трето, Ердоган държи влиятелно оръжие в своите ръце. Партийното правило, което забранява на членове да бъдат избирани като депутати повече от три пъти, е както морков, така и тояга. От Ердоган зависи дали ще го промени или не, което ще остави пътя отворен за повечето от сегашните депутати и министри да бъдат преизбрани или преназначени, или пък ще настоява за двукамарен парламент като въведе отново сенатна система в новата конституция.

Сцената на конгреса в Истанбул демонстрира власт, която може да бъде упражнена не само срещу опозиционните партии, но също и спрямо вътрешните партньори на ПСР. Истанбулският конгрес на ПСР може да бъде смятан за неофициален старт на Ердоган по пътя към президентския пост в Турция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.