Украйна трупа 13,4 милиарда долара дълг за Евро 2012

Ройтерс

Украйна може никога да не си върне всичките милиарди долари, които похарчи, за да приеме идния месец заедно с Полша Европейското първенство по футбол, а и е възможно тези разходи да намалят шансове й да обслужва дълга си.

Анализатори твърдят, че е малко вероятно организирането на шампионата, погълнало общо 13,4 милиарда долара, 6,6 милиарда от които от държавната хазна, да направи бившата съветска република по-привлекателна за чуждестранни инвестиции.

И въпреки надеждите на туроператорите и на самите власти, след като първенството – в четири украински града – завърши и феновете се върнат у дома, съвсем не е сигурно, че Украйна ще се е утвърдила като нова туристическа дестинация в Европа.

Математиката на финансирането на Евро 2012, на което бившата съветска република е домакин заедно с Полша, е от ключово значение за една страна, която трябва да изплати тази година 11,9 милиарда долара по емитирани от нея облигации, 5,3 милиарда от които са деноминирани в чуждестранна валута, което ги прави чувствителни спрямо движението на курсовете на валутните пазари.

Проблемът се задълбочава през юни, когато украинското правителство трябва да върне кредит в размер на 2 милиарда долара, взет от руската банка ВТБ, и да изплати 500 милиона долара по емисия еврооблигации.

Украйна не успя да договори нова кредитна линия от Международния валутен фонд (МВФ) и от повече от година не може да емитира еврооблигации, за да помогне за покриването на своите държавни разходи, които нараснаха преди парламентарните избори през октомври.

Вкарването в затвора на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, получила 7-годишна присъда през октомври миналата година за злоупотреба със служебно положение, навреди на доверието в бившата съветска република като надежден кредитополучател и накара няколко европейски политици на най-високо равнище да бойкотират спортното събитие.

„Украйна няма да получи никакви финансови приходи или значителни икономически придобивки от съвместното домакинство на Евро 2012“, твърди Андрий Колпаков от аналитичната група Da Vinci. „При това всяко възможно подобряване на имиджа е в противовес на вътрешната политика и реакцията на Европейския съюз към нея“, допълва той.

Високите нива на корупция в Украйна уплашиха някои чуждестранни инвеститори, а баснословните цени на хотелите принудиха голям брой футболни фенове или да съкратят своя престой, или да пропуснат изобщо първенството и да следят изявите на любимия си отбор по телевизията.

Въз основа на правителствената програма, държавата похарчи около 6,6 милиарда долара от своя бюджет за подготовката на Евро 2012, която ще струва общо 13,4 милиарда долара, когато бъде прибавен приносът на държавните компании и частните инвеститори.

„В действителност държавният бюджет понесе допълнително бреме и данъкоплатците ще плащат много години за европейския футболен празник“, предупреждава Ерик Нейман от брокерската къща Capital Times.

Анализатори от Da Vinci прогнозират, че финансовите загуби на Украйна от домакинството на шампионата ще възлизат общо на 6 до 8 милиарда долара.

Капка в океана

Националната банка на Украйна очаква приток на капитали от 1 милиард долара в страната от чуждестранните посетители, които ще харчат за ресторанти, хотели и сувенири през едномесечното първенство в Киев, Донецк, Харков и Лвов.

Някои обаче очакват по-малки печалби, като Da Vinci изчислява, че ще се влеят не повече от 800 милиона долара. Украинските власти твърдят, че голяма част от разходите са били необходими така или иначе.

„Без международни летища и транспортна инфраструктура страната няма да получи никакви чуждестранни инвестиции“, подчертава вицепремиерът Борис Колесников, който е натоварен с подготовката на шампионата.

Не всички обаче са съгласни. „Няма директна връзка – преките чуждестранни инвестиции ще се увеличат само чрез подобряване инвестиционния климат, т. е. при по-малко бюрокрация“, коментира Олександър Валчишен от Investment Capital Ukraine.

Спорен е и въпросът дали парите са били добре похарчени. „Въпреки годините на подготовка, не бе изградена прилична туристическа инфраструктура и съоръжения за привличане на мнозинството от феновете“, твърди Колпаков. „Забравете за сериозно нарастване на интереса към Украйна от страна на западните туристи“, допълва той.

Досега изглежда има малко доказателства, че преките чуждестранни инвестиции идват с разходите, правени от правителството.

Според Държавната статистическа служба преките чуждестранни инвестиции в Украйна са намалели миналата година до 4,6 милиарда долара спрямо 4,7 милиарда долара през предходната 2010 година. Тази сума е значително по-ниска от 8-те милиарда долара, които страната привлече през 2005 година след прозападната Оранжева революция.

Нейман от Capital Times очаква огромно дългово бреме за бюджета: „Ако приемем, че годишната лихва ще е на ниво от 12 процента, това означава, че около 10 милиарда гривни (1,2 милиарда долара) от бюджета ще отиват само за плащане на лихвите. При това остава необходимостта от рефинансиране на дълга“.

Нейман допълва, че около половината от сегашния вътрешен дълг на Украйна под формата на облигации, или около 80 милиарда до 90 милиарда гривни, може да бъде свързан пряко с разходите за Евро 2012.

Някои анализатори твърдят, че нарастващият държавен дълг, наред с неясните перспективи пред кабинета да взема назаем пари на световните капиталови пазари, повишават риска от нестабилност на гривнята.

„Правителството ще положи всички усилия, за да предотврати колапса на гривнята преди парламентарните избори“, отбелязва Василий Юрчишин от неправителствения мозъчен тръст Център Разумков.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.