Как би изглеждал профилът на Македония във „Фейсбук“

в. Дневник, Скопие

Марк Зукърбърг, основателят на „Фейсбук“, се ожени в деня, в който пусна компанията си на борсата, и веднага ъпдейтна статуса си в своя профил на „женен“.

Ако държавата Македония имаше профил във „Фейсбук“, какво ли щеше да напише под статуса? Необвързана? Във връзка? Страна, която поради спора с Гърция не напредва в интеграциите? Върви към ЕС? Върви към НАТО?

Трябва ли да се промени нещо след интервюто на премиера Никола Груевски, в което той нарече „лицемерно“, „безпринципно“, „с двойни стандарти“, „дипломатическа игра без граници“, „хвърляне на прах в очите“ и „класическа демонстрация на сила“ отношението на велики сили като Америка, Германия и Франция и големите организации НАТО и ЕС.

Какъв би бил сега нашият статус във „Фейсбук“? Бихме ли написали „оставаме кандидат“?

Ако се пита премиерът и ако се вземе предвид написаното в интервюто, ние бихме били „страна, към която се отнасят крайно безпринципно и некоректно“ и която малтретират с години, а винаги я канят, когато им трябва, било то когато им е необходима за логистична база, както бе по време на интервенцията през 1999 г. срещу Сърбия, или когато трябваше да бъдем в Афганистан, в Ирак и в други събития, където им трябват съюзници, където им трябва нашата армия, нашето присъствие, нашето знаме, нашата решимост…

Ако Груевски пишеше статуса, той би поставил Америка, Германия и Франция като „наши приятели“, но същевременно те са по-големи приятели на Гърция, а паралелно с това са лицемерни, безпринципни и с двойни стандарти.

Какъв е сега статусът на Гърция като държава? Пред банкрут, на прага на хаос, на прага на нови избори, държава пред излизане от еврозоната или пред излизане от кризата?

Нашият премиер би написал това по-иначе: „Недвусмислено това е страна, която през последните две десетилетия с всички сили спира нашето развитие и напредък, влага огромни ресурси в това, харчи огромен политически кредит и въпроса с нас използва преди всичко за вътрешнополитически цели и популистка пропаганда с единствената цел да се смени името на държавата, името на нашия народ, името на нашия език и съвкупно нашата идентичност.

Докато замайва народа в Гърция с показване на мускули към нас, с вгорчаване на бъдещето на народ от два милиона, които са преди всичко хора, а след това и съседи, ето пред очите на целия свят виждаме какво са правили зад сцената и в каква ситуация са довели своята страна“.

Ако присъдата от Хага би си отворила профил във „Фейсбук“, какво би написала под статуса. Че не я зачитат и не я взимат предвид, макар тя да провъзгласи Гърция за виновна, че е нарушила Временната спогодба с това, че е наложила на Македония вето в Букурещ?

Ако Временната спогодба би си отворила профил във „Фейсбук“ какво би написала под статуса? Жива? Едва жива? На умиране? Сеща ли се някой за нея? Време ли е да си направи ъпдейт? Защо някой да я смята за валидна, ако едната страна не зачита най-важната клауза, която казва, че не бива да възпрепятства членството и т.н и .т.н.?

Някои смятат, че спогодбата още от Букурещ е в клинична смърт и трябва да й се прекратят мъките. Никой не посещава нейния профил във „Фейсбук“. И накрая, ако преговорите за името имаха профил във „Фейсбук“, какво биха написали под статуса? Замразени, докато не се създадат условия за размразяване…

„Фейсбук“-статус е прозорче, което позволява на ползващите социалната мрежа да споделят мисли или важни информации за своите приятели. Голям процент от написаното в статуса са опити за хумор или мъдруване. Изглежда Груевски тъкмо това и направи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.