Wikileaks и Tageszeitung: Бойко Борисов има криминално минало според ЦРУ

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Разследване публикувано на сайта на германския вестник Тагесцайтунг TAZ.de е категорично, че в секретните американски дипломатически телеграми се използва оперативна информация от ЦРУ. В текстовете ЦРУ е обозначено с кодовото име СИМО. Бивш началник отдел в ЦРУ е потвърдил за вестника, че СИМО е административно наименование за ЦРУ, което дипломатите нямат право да използват в грамите.

Преди една година Биволъ публикува грамата на Джон Байърли озаглавена Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки, в която пише дословно следното: „Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения“. Главният прокурор Борис Велчев тогава прецени, че в доклада на Байърли няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление. „Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем“ – каза Велчев.

Публикацията в Тагесцайтунг ще позволи на западната публика да си изгради представа каква държава сме в момента – управлявана от човек с криминално минало. Според европейските ни партньори обаче ние трябва да бъдем държава с независима съдебна система, която разследва ефективно и безпристрастно организираната престъпност. Дали това може да се случи в държава управлявана от премиер замесен в криминални дейности като източване на горива и сериозна контрабанда на амфетамини? Публикацията в Тагесцайтунг поставя въпроса реторично: „Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя?“

Биволъ

Дипломатическите телеграми от Wikileaks

ЦРУ като главен свидетел
Много от публикуваните телеграми от Уикилийкс съдържат актуална, но кодирана информация на ЦРУ. Разследване на Тагесцайтунг разкри кодовото има на ЦРУ.

от Д. Гетс и Х. Бюрместер

Публикацията на в. „Тагесцайтунг“ за криминалното минало на Бойко Борисов

Берлин Тагесцайтунг/ Дипломатите не са известни като добри компаньони. И с право. Впускат се охотно в нищо незначещи клишета и избягват еднозначни изказвания. Но че могат и другояче е доказано от станалите легендарни дипломатически телеграми, които бяха публикувани от Уикилийкс в края на 2010 г.

Хиляди вътрешни документи доказват, че американските дипломати напълно притежават качеството да казват истината без заобиколки. Дори когато става дума за страни, в които в момента са на служба.

Пример за това е бившият американски посланик в България, Джон Байърли. В една от телеграмите, публикувана от Уикилийкс, класифицирана като секретна, дипломатът от кариерата пише до Вашингтон, че кметът на София Бойко Борисов е замесен „в сериозни криминални дейности”. Интересна преценка за България. Защото Бойко Борисов в момента е министър-председател на страната.

Когато Уикилийкс публикува дипломатическите телеграми през 2010 г., американската преценка за министър-председателя стана известна на обществеността. Самият Борисов не се впечатли особено. Уикилийкс публикували само „слухове”. Американското посолство в София акцентира, че дипломатическите телеграми често съдържали „непълна информация”.

Кодовото име „СИМО”

Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя? Разследванията на Тагесцайтунг показват, че множество телеграми на Уикилийкс съдържат информация за начина на работа на ЦРУ – и позволяват да се правят справки в секретните информации на ЦРУ за чуждестранни политици. Досега тези данни останаха неразкрити, тъй като в дипломатическите телеграми ЦРУ се появява като „СИМО“.

Така в българската телеграма от 2006 г. се казва, че „Информация от СИМО” би подкрепила обвиненията срещу днешния министър-председател Борисов. Някогашният вътрешен министър (Тагесцайтунг бъркат поста на Борисов, който е главен секретар на вътрешното министерство б. Ред.) е търгувал нелегално с метамфетамини и правил мръсни сделки с петролния концерн Лукойл, пише бившият посланик Байърли през май 2006 и се позовава на разкрития на ЦРУ. Като шеф на полицията, той (Борисов б.ред.) се е грижил за това, съпругата му необезпокоявано да се занимава с пране на пари. На всичкото отгоре имал връзки с мафията.

Един бивш шеф на отдел на ЦРУ потвърди за Тагесцайтунг, че СИМО и ЦРУ са всъщност едно и също. „СИМО е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.“

Здравето на Фидел и фалшивите пари

Ракритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, придава по-голямо значение на съдържанието на някои американски телеграми. Обвиненията срещу българския министър-председател Борисов придобиват значителна острота. Някогашният президент на сената на Хаити, Йозеф Ламберт, с помощта на информация от ЦРУ е представен като наркотърговец. ЦРУ докладва от Венецуела през 2006 за промени в планираното пътуване на президента Чавес – и така прави изводи за влошеното здравословно състояние на кубинския държавен глава Фидел Кастро. Подобни позовавания на СИМО са толкова пикантни само по изключение. Повечето телеграми, в които се назовава СИМО дават възможност да се правят обратни връзки с мерките за сигурност на американските посолства, за взаимодействието на ЦРУ с чуждестранни новинарски служби и за координацията с други американски правителствени служби в борбата срещу тероризма.

В докладите се намират абсурдни примери за работата на ЦРУ в чужбина, в които се появява наименованието СИМО. Така например в една от телеграмите от американското посолство в Улан Батор през 2006 г. се докладва, как от двама влезли в страната севернокорейски пътници са отнети един милион долара. Мъжете били или сътрудници на правителството, или банкови служители. СИМО -или ЦРУ- трябвало да помогне да се провери планината от долари за фалшификати. Американците по спешност изпратили там екип на тайните служби. Междувременно севернокорейското посолство в Монголия с дипломатическа нота изискало предаването на парите. Резултатът : Банкнотите се оказали истински и били върнати на севернокорейците.

От сайта Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.