Асад продължава да избива народа си, Путин продължава да блокира международните действия

в. Индипендънт

Мисията на пратеника на ООН в Дамаск завърши с провал, а Асад остава все така предизвикателен

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

Кофи Анан отпътува от Дамаск вчера при новини за скорошни безчинства на място и при обвиненията на сирийската опозиция към Русия, че насърчава режима да извършва „дивашки престъпления“ над народа си след като Москва изключи варианта да подкрепи нови действия в ООН.

Дори след като наблюдателската мисия на Анан съобщи, че е открила телата на 13 сирийци, които изглежда са били екзекутирани без съд и присъда, руският заместник-външен министър Генадий Гатилов заяви, че всякакви нови мерки в Съвета за сигурност биха били „преждевременни“ и попари надеждите, че шокиращата касапница в Хула може да премахне буксуването в Съвета за сигурност.

Все още потресеният от бруталното избиване от сили на режима на над 100 цивилни, включително десетки жени и деца град Хула бе нападнат отново снощи. Според активисти армията се опитва да ликвидира бойците на Свободната сирийска армия.

„Хула отново е подложен на артилерийски обстрел. Това илюстрира отчаяната нужда от масово присъствие на ООН на място с мандат да защити живите, а не просто да брои мъртви деца“, каза Рикен Пател, изпълнителен директор на правозащитната мрежа Авааз. Той посочи, че броят на жертвите все още е неизвестен.

Имаше надежди, че международното възмущение след екзекуциите в града, които ще се обсъдят на извънредно заседание на Съвета на ООН за правата на човека утре, ще отбележат повратен момент за Сирия и ще накарат държащите право на вето нейни съюзници Китай и Русия да втвърдят позицията си срещу Асад.

Усилията в ООН да се реагира на касапницата в Хула обаче остават до голяма степен възпрепятствани. Дипломатически източници казаха, че няма особен смисъл да се опитат сега да прокарат резолюция, държаща отговорно сирийското правителство, защото вероятно ще й се противопоставят Русия и Китай. Очаква се и други страни в Съвета, като Пакистан и Индия, да изразят несъгласие.

Докато бившият генерален секретар на ООН пристигаше в Йордания след двудневното си посещение в Дамаск, където се срещна с президента Башар ал Асад в последен опит да спаси мирния си план в шест точки, заместникът му Жан-Мари Геено информира Съвета за сигурност за разговорите.

Геено заяви, че на срещата на закрити врата той е подчертал необходимостта от политически процес с участието на двете страни, за да се избегне „катастрофална“ гражданска война.

Сирийският национален съвет (СНС) и други две опозиционни формации обаче призоваха за международна намеса съгласно Глава 7 на Устава на ООН, който разрешава употребата на военна сила.

„Приканваме Съвета за сигурност на ООН и международната общност да поемат отговорността си и незабавно да се намесят в защита на невинното население и да сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции съгласно Глава 7“, казаха групите в изявление след среща в България.

Един от водещите опозиционни дейци Хаитам ал Малех заяви, че планът на Анан е стигнал до задънена улица. „Трябва да се предприемат мерки в Съвета за сигурност на ООН, а ако това не може да стане, трябва да ни позволят да имаме оръжия за изграждане на армията ни, за да сложим край на този режим със сила“, каза той.

Преди утрешните посещения на президента Владимир Путин в Париж и Берлин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че какъвто и да било натиск върху него да промени позицията си за Сирия, която в момента изключва всякаква външна военна намеса и всичко от подобен род, „едва ли би бил подходящ“.

Един възможен отговор, който се споменава от някои европейски страни, е увеличаване на броя на наблюдателите на ООН в Сирия с надеждата поне да се спре ново насилие и да се повишат шансовете да са свидетели. Това ще затрудни Русия да настоява, че подкрепяните от правителството милиции не са отговорни. Сътрудници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун обаче предупредиха, че повишаването на броя на наблюдателите, които в момента са близо 300, може да ги направи по-уязвими за нападения.

Режимът става все по-изолиран. Вчера Япония и Турция се присъединиха към 11 други нации, включващи Великобритания, Франция, Холандия и Австралия, които експулсираха високопоставени сирийски дипломати. Сирия вчера експулсира холандския шарже д’афер в Дамаск, вероятно в отговор на това.

Ръководителят на мисията наблюдатели генерал Робърт Муд вчера заяви, че е дълбоко разстроен от откриването от екипа му на 13 тела близо до източния град Деир аз Зур.

„Всички тела бяха с вързани зад гърба ръце, а някои изглежда са били застреляни в главата от близко разстояние“, каза той. Говорител на мисията каза, че няма данни коя страна е извършила убийствата. Във видеоматериал, за който се твърди, че показва сцената, се виждат телата на хората със завързани ръце и очи, всичките в цивилни дрехи, лежащи в редици по лице.

Може да се наложи сирийските спортисти на Олимпийските игри в Лондон това лято да се състезават под неутралното олимпийско знаме след като министри призоваха да се забрани присъствието на свързани с президента Асад официални лица.

Премиерът Дейвид Камерън настоява, че сирийските спортисти трябва да са свободни да се състезават, но Международният олимпийски комитет е под растящ натиск да забрани присъствието на сирийски официални лица. Единственият друг отбор, който няма да се състезава под своето знаме, ще е Кувейт, чийто олимпийски орган е със замразено участие заради политическа намеса.

Ръководителят на Сирийския олимпийски комитет Муафак Джума каза пред Би Би Си: „Ако британското правителство е решило да забрани присъствието на всеки свързан с режима и с президента Башар Асад, отсега ви казвам, че трябва да забранят това на всички сирийски граждани, защото ние всички подкрепяме президента Асад и подкрепяме Сирия.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.