Технологични „мозъци“ на кораб: ексцентричният проект Blueseed

Маркетуоч

Модел на кораб за Blueseed. Илюстрация: сайт на проекта

Това е една от многото новаторски и малко луди идеи, които се появиха миналата година.

Планът е да бъдат избрани 1000 умни предприемачи имигранти, които не могат да получат щатски визи и да бъдат изпратени на много голям кораб, на 12 мили от брега на Халф мун бей, Калифорния. На този кораб, който формално не е в САЩ, многообещаващите основатели на компании, които не могат да получат американско одобрение за започване на бизнес, могат тук да дадат началото на компанията на мечтите си.

Идеята е наречена проект Blueseed, който може да бъде разположен на модифициран круизен кораб или на нов кораб, построен от нулата. Той би бил достатъчно отдалечен, така че предприемачите да не бъдат субекти на американските закони, но достатъчно близо, за да пътуват с фериботи до Силициевата долина и Сан Франциско, за да се срещат с потенциални инвеститори, съветници, потенциални служители или други предприемачи.

Основателите, чието идеи станат успешни след година или повече инкубационен период, ще трябва да напуснат кораба, но Blueseed отбелязва, че ще им помогне да преместят компаниите си на твърда земя в Силициевата долина.

„Има много хора по света, които искат да дойдат в Силициевата долина“, заяви по-рано този месец Макс Марти, главен изпълнителен директор на Blueseed, при обсъждания на организацията Commonwealth Club, които се проведоха в Сан Хосе, Калифорния. Срамота е, че толкова много от тях искат да дойдат на това място и не могат да го направят. Blueseed намери решение. Самият Марти е син на кубински имигранти и преди това е бил директор на отдела за бизнес стратегиите в Seasteading Institute.

Марти и неговите колеги по проекта Blueseed все още търсят финансиране на тази амбициозна идея, която има нужда поне от 20 милиона долара, за да се задвижи. „Ще се стремим към малко повече от това – 50-60 милиона долара“, добави той.

Проектът също така насочва вниманието към трудния въпрос с имиграцията, болезнена тема за сегашните президентски избори и за Силициевата долина, където ограничението за броя на визите H-1B кара много талантливи имигранти инженери и софтуерни разработчици да се приберат в родните си страни, след като получат образование в САЩ. Тези визи обикновено са спонсорирани от компании, които искат да наемат определени хора, но няма специални визи за имигранти, желаещи да поставят началото на своя собствена компания в САЩ.

Един откровен защитник на щатската имигрантска реформа в дискусиите бе Вивек Вадхва, вицепрезидент, отговарящ за иновациите и науката, в Singularity University, наред с още много титли. Той подкрепя проекта Blueseed, но каза, че това е „временно закърпване“ на един много по-голям проблем. „Всички конгресмени говорят за това, че строят тази колония край бреговете на Калифорния“, посочи Вадхва. „Става дума обаче за 1000 души“, допълни той.

Според проучване от 2007 година, наречено „Новите американски имигранти-предприемачи“, чийто съавтор е Вадхва, над половината (52,4 процента) от новооснованите компании в Силициевата долина между 1995 и 2005 година имат един или повече имигранти като ключов основател.

Много от информациите в печата след първото обявяване на Blueseed миналата година го описват като подкрепено от поемащия рискове инвеститор Петер Тийл, който съвсем неотдавна пожъна 600 милиона долара при първичното публично предлагане на Facebook Inc, след като продаде 16,8 милиона акции. Марти обаче посочи в дискусиите, че Тийл все още не е написал чек за Blueseed и чака други инвеститори да се присъединят.

„Той пое ангажимент да вложи пари“, отбеляза Марти. „Той би желал да привлечем и други инвеститори. Все още не е инвестирал парите“, допълни Марти. Вадхва изтъкна огромната печалба на Тийл от първичното публично предлагане на Фейсбук. „Какво е за него половин милион?“, попита Вадхва.

Дискусиите на Commonwealth Club очевидно бяха усилие идеята да получи по-широка известност и да се привлекат повече инвеститори. Не е задължително проектът да бъде кораб, отбеляза Вадхва. Той предлага групата да обедини усилията си със собственик на частен остров край източното крайбрежие на САЩ, където хората биха могли да живеят и където няма да се наложи предприемачите със семейства да ги изоставят. „Островът е много по-лесен (вариант)“, каза Вадхва. „Може да има паркове, могат да се построят жилища“, посочи той.

Марти настоява, че близостта до Силициевата долина, където предприемачите могат да отидат на брега с туристически визи, е ключова.

Един от присъстващите на дискусиите отбеляза, че проектът Blueseed „звучи точно като нещо от научната фантастика“, заяви Бари Рос от Ross & Ross International, която консултира малки компании. „Мисля, че Blueseed е мащабен замисъл на много равнища“, коментира той.

Дали проектът ще бъде пиратски кораб или малък мореплавателен вариант на Googleplex? Прекалено рано е да се каже, докато рискованото начинание не получи реална финансова подкрепа.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.