Лукашенко се кълне във вярност на Русия

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прогнозира вчера „доста добри години“ в сътрудничеството между Минск и Москва, пише „Росийская газета“ по повод официалното посещение на президента Владимир Путин в съседната държава.

Лукашенко припомни на руския лидер неговите „предизборни и следизборни изявления“, че евразийското пространство ще бъде укрепвано. Той благодари на Путин и на руското ръководство за всичко, сторено за Беларус, а руският лидер изтъкна големия стокообмен като доказателство за верността на курса към интеграция между Русия и Беларус, посочва вестникът.

Москва не спира впрочем да напомня за икономическата помощ, постоянно предоставяна от Русия на съседката й. Според Кремъл Минск икономисва например към 2 милиарда долара от намалената цена, плащана за руския газ през първото тримесечие, а Русия ще отпусне на Беларус още 10 милиарда долара за строежа на АЕЦ с руски реактори. На дневен ред е и създаването на общ автомобилен холдинг „РосБелавто“ на базата на руския КАМАЗ и беларуския МАЗ, отбелязва изданието.

Москва и руският бизнес проявяват интерес и към евентуалната приватизация в Беларус. Проблемът доста често се обсъжда на най-високо равнище, тъй като руските фирми се сблъскват със завишени според тях изисквания на беларуското ръководство. Основният аргумент на Москва е, че приватизацията ще е в интерес и на беларуския народ. Тя е сред условията страната да получи заема от 3 милиарда долара, предоставен от антикризисния фонд на Евроазиатското икономическо сътрудничество (ЕврАзИО). Беларуското ръководство от месеци вече настоява да получи третия транш от кредита в размер на 440 милиона долара, но фондът досега бе непреклонен – според него Минск не изпълнява условията и това пречи помощта да продължи, добавя „Росийская газета“.

„Взехме решение антикризисният фонд на ЕврАзИО да предостави поредния транш от кредита – третия. И ще започнем обстойни преговори по четвъртия транш“, цитира обаче „Комсомолская правда“ изявление на Владимир Путин, „специално изтъкнал“ вчера в Минск позитивните стъпки на беларуското правителство за преодоляване на икономическата криза.

„Струва ми се, че въпросът за създаване на Евразийски съюз ще бъде решен в най-близко време“, заяви след преговори с руския лидер Александър Лукашенко. Той напомни подкрепата на Беларус за предложението на Путин до ЕС да бъде създадена единна икономическа зона от Лисабон до Владивосток.

„Лукашенко се закле във вярност на Русия“, обобщава в заглавие вчерашните му изявления интернет изданието „Утро“, според което днес двамата президенти ще обсъдят международни въпроси.

Путин избра Беларус за първото си президентско посещение в чужбина и наблюдатели направиха съответните изводи за външнополитическите приоритети на Кремъл. Беларуски експерти обаче смятат, че в отношенията между двете държави не предстоят никакви пробиви и визитата е само символичен жест – демонстрация пред Запада, пише в. „Новие известия“.

„Двете държави са обречени на сближаване, тъй като усещат хладно отношение от Европа и САЩ. Минск дори е направо изолиран, след като властите разпръснаха опозиционните протести и екзекутираха младежи, обвинени в тероризъм“, коментира всекидневникът.

Изявления на беларуски официални лица според изданието сочат, че властите ще положат усилия да получат „известни предимства“ от визитата на Путин. Освен забуксувалите съвместни проекти, за които според Минск се отделят твърде малко средства, Беларус има и други поводи за безпокойство – по-специално т. нар. млечна война с Русия.

В понеделник руското сдружение на млекопроизводителите предложи да бъдат ограничени доставките на млечна продукция от Беларус. Според браншовиците ниската стойност на продуктите от беларуски суровини фактически вкарва в криза руското млекопроизводство, добавя „Новие известия“.

Владимир Путин продължава да укрепва отбранителната способност на Русия, пише „Независимая газета“ и подчертава, че с изключение на Германия и Франция Путин прави първите си президентски посещения в държави съюзнички на федерацията в отбраната.

Путин определи вчера в Минск перспективите в съвместната отбрана и военнотехническото сътрудничество между Русия и Беларус, посочва вестникът, който вижда „напредък в тази посока“ – в навечерието на визитата руски бизнеструктури купили беларуската компания „Белтехекспорт“ за производство на оръжия и военна техника.

Освен това представител на федералната служба за военнотехническо сътрудничество заявил тези дни, че в Беларус се ремонтират руски изтребители Су-30, „които Москва и Минск са готови да продадат на трети страни“. „Независимая газета“ споменава и други двустранни оръжейни сделки, също и предстоящи съвместни военни маневри. „Москва и Минск не крият, че тези стъпки са свързани с плановете за разполагане на натовската система за ПРО в Европа“, се казва в материала.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.