Къде как е забранено да се пуши – от „Фейсбук“

Пушач на наргиле в Кайро. Снимка: нюзкафеин

Б.р. – журналистката Таня Симеонова организира във „Фейсбук“ импровизирано допитване какви забрани за тютюнопушене съществуват в Европа и по света. Следват най-интересните отговори.

Хайде скъпи ФБ приятели, я да съберем чрез емпиричния метод, как е решен проблемът с тютюнопушенето в кръчмите и ресторантите в 27-те страни членки на ЕС. До тук знам, че пълна забрана има в Англия и Испания….За това моля моите ФБ-приятели, които живеят в останалите 24 страни…да споделят как стоят нещата с цигарите в страните, в които живеят….

наталия петрова Тръгваме на война !

Vania Grigorova Ако пълна забрана означава да не можеш да пушиш в закрити обществени места – Италия също.

Mona Choban Във Франция забраната също е пълна. Пуши се само на улицата, пред заведенията.

наталия петрова А тук и това не дават.Абе, да не би да победи фашизма ?

Boris Mitov Белгия и Холандия, май. В Ниската земя не можеш да пиеш алк и да пушиш цигари дори в кофи шоповете ;)

Margarita Georgieva пълна забрана във Франция, може да пушиш на улицата – глоба ако хвърлиш фаса на нея, даващите под наем апартаменти могат да забранят на наемателя да пуши

Таня Симеонова под пълна забрана разбираме, че щом си в бар, дискотека, кафене или ресторант не можеш да пушиш….А във Франция, ако има маси на улицата или пък заведението има градина…то на масите на улицата и в градината може ли да се пуши

Lyubomir Blatski Швеция отдавна е така.

Vida Pironkova Заведенията в Гърция, които искат да функционират, си плащат за масрафа да работят.Това е новият вид държавен рекет!!!! И навсякъде вече се пуши свободно.Кат си платиш 4.50 евро за кафе…..си пушиш колкото ти душа иска!!!!!

Galina Asenova
В Перник забраните не важат. Хората си пушат, където им е кеф!!!

Hristo Hristov В Лайпциг забраните важат, има някое и друго заведение с помещение за пушачи, както и един клуб в които се пуши….

Maria Terzieva Във Франция се пуши само на открито, т.е. да – на външните маси може. НО там в заведенията няма и никога не е имало помен от вентилация, и без да се пуши е ад! В Германия има зони за пушачи в кръчмите – около баровете. Но не във всички май. При всички положения, според мен на запад никой не е изнудил собствениците да направят инвестиции за десетки хиляди евра за вентилация и после да им каже: Ми сори, пичове! Тая вентилация сега можете да си я …. отзад или където искате!…

Vessela Lulova Tzalova В Италия се пуши само навън. Глобите са солени най-вече за собственика и той няма интерес клиентите му да пушат. Затова пред заведенията е пълно с фасове и има повече хора отвън, отколкото вътре.

Philip Bratoev В Полша закон ограничаващ тютюнопушенето е в сила от края на 2010г. Забранява пушенето в ЗАКРИТИ заведения, в изключение на предназначените за тази чел ОТДЕЛНИ помещения. Законът обхваща също всички обществени сгради (банки, театри, търговски центрове и тн.) като там за всеки вид сграда е определено дали има опция за пушални. Забранено е пушенето и на детски площадки и автобусни спирки и перони (последните две не съм ги усетил защото два метра в страни вече не е спирка). Забранено е пушенето в такситата, както и в служебни коли. На всички места, където забраната е в действия трябва да има означения (в противен случай глобата за собственика е 2000 злоти (1000 лв)). Глобата за пушачи е 500 злоти (250 лв).

Plamen Karadjov В Австрия се пуши на всякъде щом има бизнес,дори в пицарийте,в Португалия всеки се прави ,че невижда и си пушат!

Ianko Haralambev Тук в Саарланд има заведения с зона за пушачи (Лосхайм ам зее), има и заведения където има целогодишно изнесени маси за пушачи. Пред повечето заведения в района има специални пепелници. В Катар има обособени места за пушене, поне там където аз съм бил, в Сингапур забраната също била пълна, но по заведенията има обособени места за пушене и за пушачи. Дори в дискотеката на 58 я етаж на най хубавия хотел се пуши. В басейна на 59-я етаж също се пуши. Пред повечето хотели има обособени места. В Хон Конг също има обособени места за пушачи. По фериботите също има навсякъде местанкъдето да пушиш.

Ianko Haralambev Изобщо навсякъде по света уважават човека, като такъв. Без агресия и дискриминация от какъвто и да бил вид. Да превърнеш една трета от хората в престъпници, това го могат само много тежко засегнат комплексари.

Emilia Tankisheva Не съм в ЕС, но в щата Вирджиния и Вашингтон, ДС не се пуши никъде, освен на улицата. Даже и хората, които живеят в апартаменти в блок излизат навън да пушат. Никъде не мирише на цигари. А когато купуваш бутилка от специалния магазин за алкохол, дават ти тъмна торбичка, за да не се вижда какво носиш.

Ianko Haralambev Ами тогава непушачите да ходят да живеят там! Защо е тази агресия?!

Дарси Кудрявцева Нямам идея как е в другите страни,ама гледам,че аз си стоя сама в моето заведение и си цъкам на компа,няма кой и да ме напсува,дето има една приказка.Преди никога не се е случвало.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.