Венера преминава пред Слънцето в полунощ

Венера ще премине между Земята и Слънцето през нощта на 5 срещу 6 юни. Такова изключително подреждане на планети ще се повтори чак след 105 години, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Всички експерти по астрофизика и астрономи и любители очакват с нетърпение на събитието, което ще се наблюдава отново чак през декември 2117 г. Преминаванията на Венера стават по двойки с разлика от осем години в интервал от повече от век. Предишното преминаване на Венера пред Слънцето беше през 2004 г.

На 5 юни от 22.09 часа по Гринуич (00.09 българско време) в продължение на седем часа черна точка 32 пъти по-малка от Слънцето – сянката на Венера – ще премине пред слънчевия диск и ще може да бъде видяна с просто око.

Явлението обаче няма да е видимо от цялата повърхност на Земята и голяма част от земното население ще има възможност да се любува само частично на редкия феномен – при изгрева или при залеза на Слънцето. В България ще може да се наблюдава само краят му, тоест при изгрева на 6 юни.

Макар да е по-малко зрелищно от слънчево затъмнение, преминаването на Венера е много по-богато на информация за учените. От няколко века преминаването на Венера пред Слънцето е истинско събитие за астрономите.

През века на просвещението (от края на XVII до началото на XIX век) заради подреждането на Венера пред Слънцето години предварително са били организирани скъпи морски експедиции в Индийския океан и Пасифика. Това явление е било особено важно за тогавашните астрономи, тъй като позволявало чрез тригонометрията да се изчисли разстоянието от Земята до Слънцето.

Макар днес тази „астрономическа единица“ да е известна (приблизително 149 597 870 км) и да може лесно да се изчисли с помощта на спътници, тогава е било невъзможно тя да се установи пряко, без да се използва небесно тяло като Венера.

При преминаването на Венера през 2004 година благодарение на техническия напредък (GPS, хронометри и т.н.) учените получиха много по-точни резултати, отколкото астрономите в миналото. Сега те ще могат да изучават атмосферата на планетата, което по-специално ще им даде база за сравнение с атмосферата на потенциално годните за живот екзопланети. За целта ще бъдат използвани големите съвременни телескопи, както и европейската сонда “Венера Експрес”, телескопът “Хабъл” и различните спътници.

Съседка на нашата Земя и подобна на нея в много аспекти, Венера дълго време е смятана за „близнак“, където би могло да съществуват някои форми на живот, докато напредъкът в овладяването на космоса не успява да пробие дебелия слой облаци, с които е обвита.

Погрешно я наричат „звезда“, защото тя е най-бляскавото небесно тяло след Слънцето и Луната, и още „Звездата на овчаря“, Зорница, Вечерница или „Златната звезда“ на китайски. Въпреки романтиката, с която е заобиколена, Венера е солидна планета като Земята. Диаметърът й е близък до този на нашата планета (95%) както и масата (80%) и тя притежава подобно ядро. Венера е произлязла от същия облак прах и газ преди около 4.5 милиарда години.

Всички прилики със Земята свършват дотук. Многобройните мисии, предприети след 60-те години от САЩ и СССР, разгадаха мистерията и разсеяха мита, създаден заради облаците, покриващи свенливата Венера. Атмосферата на Венера, наситена с въглероден газ, има налягане 90 пъти по-голямо от нашата, а температурата на повърхността надхвърля 450 градуса по Целзий. „Всеки космонавт, който има нещастието успешно да кацне на Венера, моментално ще бъде смазан, опечен, задушен и разтопен“, коментира британското Кралско астрономическо дружество.

И една друга странност: макар Венера да обикаля около Слънцето в посока, обратна на часовниковата стрелка, въртенето около собствената й ос се извършва в обратна посока. По този начин фактически за един венерин ден изминават 117 земни дни. Обратното на Земята с нейната Луна, Венера, чието магнитно поле е много слабо, не притежава нито един спътник.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.