Хилари Клинтън укрепва демокрацията при съседите на Иран

Руска служба на Би Би Си

Хилари Клинтън. Снимка: Държавен департамент

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети Армения, а след това Грузия и Азербайджан от 4 до 7 юни. По мнението на политолози тази обиколка е важна както в геополитически план, така и за развитието на трите държави от Южен Кавказ.

Съгласно изявленията на Държавния департамент на САЩ Клинтън ще се срещне с ръководители и представители на обществеността в трите страни и ще обсъди „важни въпроси на регионалната сигурност, демокрацията, икономическото развитие и борбата с тероризма“. Фактът, че държавният секретар на САЩ посещава държавите от Южен Кавказ за втори път през последните две години свидетелства сам по себе си за значимостта на региона за външната политика на САЩ, смятат политолози.

Съседството с Иран привлича в още по-голяма степен вниманието на Запада към Южен Кавказ. Очаква се при преговорите си с ръководителите на Армения, Грузия и Азербайджан Клинтън да отдели голямо внимание на отношенията с Иран и на сигурността в региона. Освен това тя пристига там в навечерието на избори в тези бивши съветски републики и затова темата за демократичното им развитие няма да остане съвсем на заден план в хода на срещите в Ереван, Тбилиси и Баку.

След обиколката си из Европа Хилари Клинтън пристига в Армения. По план тя трябва да се срещне с президента Серж Саркисян и с представители на гражданското общество. Армения е главният и най-верен съюзник на Русия в Южен Кавказ и поддържа доста тесни връзки с Иран. По мнението на няколко политолози това не пречи на отношенията между Ереван и Вашингтон.

„Не мисля, че отношенията на Армения [с Русия и Иран] размесват по някакъв начин картите на западната политика. В крайна сметка какво могат да представляват отношенията на Армения с Иран? Те са обикновени, работни, от средно равнище, а не стратегически отношения“, казва за Би Би Си Манвел Саркисян, директор на арменския център за стратегически и национални изследвания.

Докато Армения има затворени граници със съседните Турция и Азербайджан, Вашингтон като цяло се отнася с разбиране към стремежа на Ереван да запази добри отношения с Иран, смята Ричард Киракосян, директор на Центъра за регионални изследвания. Но въпреки това, твърди политологът, най-вероятно Вашингтон ще напомни на Ереван, че трябва да бъде крайно внимателен в контактите си с Техеран.

„По време, когато санкциите на ЕС и САЩ спрямо Иран се засилиха, трябва да очакваме, че Вашингтон ще напомни на Армения, че трябва да бъде внимателна, за да не може Иран да се опита да заобиколи тези санкции или арменско-иранските отношения да не могат да създадат някаква заплаха за отслабването на духа на тези санкции“, посочва Киракосян в интервю за Би Би Си.

От друга страна, оставайки единственият надежден партньор на Русия в региона, Армения „търси нова степен на баланс между прозападната си ориентация и необходимостта от близки отношения с Русия, казва експертът. Според Киракосян стратегическата грешка на Армения би била да надценява влиянието и силата на Русия и да подценява стратегическата важност на Армения за Русия.

Впрочем отношенията с Иран ще бъдат приоритетна тема не само на визитата на държавния секретар на САЩ в Ереван. По мнението на политолози случващото се напоследък между Техеран и Баку ще бъде в центъра на вниманието по време на срещите на Клинтън с ръководството на Азербайджан на 6 юни. Отношенията между Азербайджан и Иран рязко се изостриха напоследък. Баку с напрежение гледа на сътрудничеството между Иран и Армения, а същевременно развитието на отношенията между Израел и Азербайджан предизвиква недоволството на Иран.

„Струва ми се, че азербайджанско-иранските отношения сега са на най-ниско равнище от обявяването на независимостта на Азербайджан и безусловно това влошаване влиза в контекста на проблема Запад-Иран“, казва ръководителят на обществения форум „В името на Азербайджан“ Елдар Намазов.

Преди няколко месеца азерските власти съобщиха за ареста на 22-а души по подозрение в шпионаж в полза на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Тогава бе обявено, че те са получавали заповеди от гвардейците „да извършват терористични нападения срещу САЩ, Израел, посолства и служители в посолства на други западни страни“.

Въпреки че мнозина смятат за напълно основателно недоволството на Баку от действията на Техеран, политологът Зардущ Ализаде твърди, че напрежението в отношенията между двете страни е от полза за Вашингтон. „Когато една страна враждува с друга, в комплекса от мероприятия влиза и създаването на негативен имидж на тази държава – държава, която е в конфликт с всички свои съседи, води агресивна политика и е в изолация“, отбелязва Ализаде и добавя: „Влошаването на иранско-азербайджанските отношения прекрасно се вписва в тази политика“.

По думите на Дейвид Сътър, експерт от Института „Хъдзън“ във Вашингтон, освен на темата за външните отношения на южнокавказките страни и особено на Армения и Иран Клинтън ще отдели внимание и на карабахския конфликт. „Американската дипломация ще се постарае да предотврати евентуалното възобновяване на военния конфликт в региона между Армения и Азербайджан по повод Нагорни Карабах“, казва Сътър пред Би Би Си.

Но както в Ереван, така и в Баку не очакват сериозен напредък в решаването на спора. „При настоящия баланс на силите в нашия регион не очаквам сериозно придвижване към регулирането на карабахския проблем. Днес много сили за заинтересовани от замразяването на конфликта и в случая усилията само на Азербайджан, европейските сили или Вашингтон не са достатъчно“, казва Елдар Намазов.

По думите на Ричард Киракосян, въпреки че сега страните са далеч от решаването на конфликта, с връщането на Владимир Путин на президентския пост в Русия може да се разчита на запазването на руската дипломатическа инициатива по нагорнокарабахския въпрос. „Продължаването на преговорите и избягването на войната са двете цели и Русия играе в това отношение положителна роля“, казва Киракосян.

Критиците на грузинския президент Михаил Саакашвили оценяват като недостатъчни усилията му по изграждането на демокрацията в Грузия. В Грузия, където Клинтън ще пристигне на 5 юни от Армения, също не хранят надежди за решаването на болезнените въпроси.

Хилари Клинтън ще открие в западния грузински град Батуми пленарно заседание на комисията за стратегическо партньорство между САЩ и Грузия, ще се срещне с президента Саакашвили и с представители на широк спектър от грузинските политически сили и обществени организации.

В Тбилиси очакват напредък в задълбочаването на търговските и икономическите отношения със САЩ и по въпроса за въвеждането на режим за двустранна свободна търговия. Но по въпроса за отцепилите се Абхазия и Южна Осетия и пребиваването там на руски войски Тбилиси едва ли очаква да чуе нещо повече от повторение на декларацията на САЩ в подкрепа на териториалната цялост на Грузия, казват политолози.

Междувременно правозащитници се надяват, че посещението на Клинтън ще помогне за решаването на проблеми, свързани с нарушенията на човешките права и принципите на демокрацията във всичките три южнокавказки републики.

В навечерието на визитата организацията „Фрийдъм хаус“ призова държавния секретар да обърне специално внимание на проблемите с правата на човека и демокрацията в региона. Организацията призова Клинтън да постави въпроси като сплашването на политически активисти, вкарването в затвори на опозиционни лидери или употребата на сила при разгонването на антиправителствените демонстрации в Азербайджан.

В Армения срастването на политиката с бизнеса пречи на провеждането на обещаните реформи за засилване на отчетността и прозрачността, заявява организацията. Специално в Грузия „Фрийдъм хаус“ съзира отделни признаци за създаването на институции, които гарантират спазването на тези принципи, но ги смята за прекалено слаби. Според политолози конкурсът на „Евровизията“ е показал авторитарната природа на режима в Баку и там очакват да чуят остра критика на САЩ към властите в Азербайджан.

„Конкурсът на „Евровизията“ помогна на световната общественост да види не само фасадата, която показват властите в Азербайджан под формата на строителство на жилища, небостъргачи и дворци, но и обратната страна на медала – как се нарушават правата на човека, забраняват се митинги и се преследват журналисти“, подчертава Елдар Намазов. „Несъмнено това ще стане тема за обсъждане по време на посещението на г-жа Клинтън в Баку, още повече че след година и половина в Азербайджан ще има президентски избори“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.