Китай навлиза в Афганистан с наближаването на западното изтегляне

Ройтерс

Китайски самолетоносач. Снимка: чайнадифенс

Афганистански служители казват, че Китай и Афганистан ще подпишат в идните дни споразумение, което стратегически задълбочава техните връзки. Това е най-силният сигнал досега, че Пекин иска нещо повече от икономическо партньорство в момент, когато западните сили се готвят да напуснат страната.

Китай остава почти незабележим в политически план през по-голямата част от десетгодишните международни усилия за стабилизиране на Афганистан, като вместо това избира да преследва икономически цели, включително осигуряване на бъдещи доставки от неразработените минерални ресурси на Афганистан.

Докато предвожданата от САЩ коалиция намалява военния си ангажимент и предава грижата за сигурността на местните сили, Пекин заедно с някои регионални играчи постепенно активизира ролята си в район, който продължава да бъде застрашен от попадане под контрола на ислямистки бунтовници.

Китайският президент Ху Цзинтао и афганистанският му колега Хамид Карзай ще преговарят в кулоарите на форума на Шанхайската организация за сътрудничество тази седмица в Пекин, където ще сключат широкообхватен договор, уреждащ техните връзки, включително за сътрудничество в сигурността.

През последните месеци Афганистан подписа редица споразумения за стратегическо партньорство, включително със САЩ, Индия и Великобритания. Афганистански служител ги определи като изваждане на „застраховка“ за периода след края на 2014 г., когато трябва да си тръгнат чуждите войски.

„Президентът на Афганистан ще се срещне в Пекин с президента на Китай, при което сегашните ни стабилни отношение ще бъдат издигнати на ново ниво, на стратегическо ниво“, каза за Ройтерс говорителят на афганистанското външно министерство Джанан Мусазай.

„Срещата със сигурност ще засегне широк спектър от въпроси, включително сътрудничество в сектора на сигурността, много важно участие в икономическия сектор и културната сфера“, заяви той. Мусазай отказа да даде подробности за сътрудничеството в сигурността, но специалистът по Китай в Европейския фонд „Маршал“ Андрю Смол, който изследва връзките на Китай с Южна Азия, каза, че една от възможностите е обучение на силите за сигурност.

Китай показва, че няма да даде пари за многостранен фонд за поддържане на афганистанските национални сили за сигурност, което по приблизителни изчисления ще струва 4,1 милиарда долара на година след 2014 г., но би могъл пряко да обучава афганистански войници, каза Смол. „Те се безпокоят, че ще има вакуум в сигурността, и се тревожат какво ще бъде поведението на съседите“, заяви той.

Пекин осъществява малка програма с афганистанските правоохранителни органи, съсредоточена върху борбата с наркотиците и включваща посещения в размирния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, чийто западен край се допира до афганистанската граница.

Очаква се обучението на афганистанските сили да бъде умерено и далеч от степента на западните усилия за ускоряването му или дори от ролята на Индия, която предлага на малки групи офицери да се обучават в нейни военни институции.

Китай иска да играе по-активна роля, но ще прецени чувствителните за съседните държави въпроси в този размирен район на света, каза преподавателят по южноазиатски изследвания в Съчуанския университет Чжан Ли, който изследва бъдещето на китайско-афганистанските връзки.

„Не мисля, че изтеглянето на САЩ означава и китайско изтегляне, но особено в областта на сигурността в Афганистан Китай ще остане почти незабележим и предпазлив. Китай иска да играе по-голяма роля там, но всяка възможност за това ще бъде внимателно преценена, преди да бъдат предприети каквито и да е стъпки“, заяви той.

Иран и Пакистан, които граничат с Афганистан, а също намиращите се наблизо Индия и Русия се борят за влияние в страната, разположена на кръстопътя между Централна и Южна Азия, и мнозина очакват надпреварата да се разгорещи след 2014 г.

Индия налива помощи в Афганистан и подобно на Китай инвестира в миннодобивния сектор, отделяйки милиарди долари за разработване на залежи от желязна руда и за строеж на стоманодобивен завод и други инфраструктурни обекти.

Тя се тревожи от възстановяване на позициите на талибаните и от заплахата, която представляват за сигурността й установени в Пакистан бойци, действащи от региона.

Пакистан, който е обвиняван, че поддържа близки връзки с талибаните, многократно се е оплаквал от засилващата се роля на Индия в Афганистан, разглеждайки индийските ходове като заговор за обкръжаването му. „Борбата с подставени групи между Индия и Пакистан е една от най-големите тревоги“, каза Смол.

През февруари Китай беше домакин на тристранен диалог с участието на служители от Пакистан и Афганистан, на който бяха обсъдени усилията за помирение с талибаните. Това беше първият път, при който Пекин се включи пряко и открито в усилия за стабилизиране на Афганистан.

Говорителят на афганистанското външно министерство Мусазай каза, че Кабул подкрепя всички усилия за установяване на мир в страната. „Китай поддържа близки връзки с Афганистан. Той поддържа така много близки връзки и с Пакистан, и ако Исламабад може да помогне за напредъка в усилията за мир и стабилност в Афганистан, ние приветстваме това“, заяви Мусазай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.