Ще има ли Сърбия проблеми заради Николич?

Дойче веле

След изявлението на президента на Сърбия Томислав Николич, че в Сребреница не е имало геноцид, а голямо престъпление, обществеността в Босна и Херцеговина и региона е единодушна в оценката, че с тези думи Николич е показал истинското си лице.

Става дума не само за истинското лице на Николич, това е, като посочват, истинската политика на Сърбия, тъй като досегашната, която водеше Борис Тадич, бе двулична. В първия ден след като пое длъжността президентът на Сърбия Томислав Николич още веднъж, след изказването си, че Вуковар е сръбски град и че хърватите няма какво да правят там, развълнува целия регион.

Изявлението, че в Сребреница не е имало геноцид, коментира пръв председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, който заяви, че това твърдение не е вярно и е обидно за бошняците, преди всичко за оцелелите жертви на геноцида в Сребреница.

И анализаторите са съгласни в оценката, че последното от поредицата изявления на Николич е още по-тежко от онова за Вуковар като за сръбски град, което само показва, че Николич не е скъсал с миналото.

Професорът във Философския факултет в Сараево Енвер Казас казва, че Николич има огромно десничарско наследство, още повече че е бил войвода на Шешел и участник във войната. В такива условия от Николич не могат да се очакват по-други послания, казва Казас и изтъква, че дори Борис Тадич не е помирил Сърбия с миналото.

„Николич е само един по-открит Тадич и ние може да очакваме от него да бъде искрен. Докато Тадич бе лицемерен, Николич е искрен. В този контекст регионът ще може да приеме такъв Николич и с него да общува на открита политическа основа. С Тадич никога не знаехте къде сте. Той не изправи Сърбия пред военното й наследство.“

Част от обществеността в Сърбия смята, че Николич още не е решил въпроса дали е председател на партия или ръководител на държавата. Политическият анализатор Александър Попов казва, че поради това Сърбия има шизофренна политика, в която от една страна се застъпва за сътрудничество, а от друга страна проповядва становища като тези за Сребреница, които предизвикват страховити реакции в региона.

Сега въпросът е какво ще надделее. Имам впечатлението, че той иска да изрази държавническата си позиция и че може да бъде президент на всички граждани и да представлява Сърбия, но същевременно не може да излезе от старата матрица, в която е бил досега. Искрено се надявам, че ще надделее първото, но той винаги ще бъде съпътстван от ролята си от деветдесетте години.

Преди да положи клетва Николич заяви, че Вуковар е бил сръбски град, което предизвика силни реакции и в Хърватия. Президентът на Хърватия Иво Йосипович заяви, че всеки, който желае да има партньори и приятели в Европа, трябва веднъж завинаги да изостави идеите на четничеството и на експанзията.

Политическият анализатор от Загреб Давор Генеро оценява, че в следващия период политиката на новия президент на Сърбия би могла да върви по същия път. При това най-лоши са онези изявления, които са изречени непосредствено преди изборите, за Вуковар като сръбски град, в който хърватите не трябва да се връщат.

След това бе ужасяващото изявление на исторически ревизионизъм, в което се отрича геноцидът, извършен над бошняците в Босна и Херцеговина, който бе официално признат от международните институции за Сребреница. Това означава, че Сърбия ще има големи проблеми със своя президент, чиито изявления ще трябва да се тълкуват по-късно.

Същевременно професор Енвер Казаз обръща внимание на факта, че и Борис Тадич никога не е казвал, че в Сребреница е извършен геноцид, а парламентът на Сърбия в декларация е осъдил престъплението, позовавайки се на присъдата на съда в Хага, без ясно да използва термина геноцид.

„Сега това е интересно. Тадич бе приемлив, но не изговори тази дума, а Николич е неприемлив, а всъщност каза същото като Тадич. Николич по всичко е по-различен и Николич може да означава много за региона като политик, който ще обтегне отношенията и регионът ще трябва да се изправи пред несвършената работа. След такива изявления регионът ще трябва да се вгледа в себе си и да накара Николич и себе си да се изправят пред травматичното минало.“

Професорът от Философския факултет в Баня Лука Миодраг Живанович е уверен, че в случая с Николич и последните му изявления става дума за разделение на Сърбия между две идеологии. Първата е радикалната идея на Томислав Николич, а втората е политиката на Борис Тадич.

Те просто са метафори или картина на това шизофренно разделение на обществото в Сърбия, заключава Живанович, посочвайки, че целият регион ще бъде само наблюдател, докато се решават тези проблеми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.