Русия – жестоки глоби за митинги

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Под заглавие „Превантивен удар по суверенитета на личността“ руският вестник „Независимая газета“ публикува коментар за подготвяния, както го нарича, „скандален законопроект“ за глобите за участници в демонстрации, който пряко засяга потребителите в интернет.

Ако той бъде приет, над главата на всеки руски гражданин ще надвисне заплахата от глоба за 300 хиляди рубли (7200 евро), в случай че спомене в интернет къде и кога ще има митинг, на който впоследствие бъдат извършени нарушения на закона.

С други думи, пояснява вестникът, законопроектът предвижда солидна парична санкция за лица, които съдействат за „организирането на масово едновременно пребиваване на граждани на обществено място, повлякло нарушение на обществения ред“. „Независимая газета“ привежда мнението на председателя на московската Хелзинкска група Людмила Алексеева: „Представете си – аз умирам и на погребението ми идват много хора. Кого ще глобяват? Мене ли?“

А експертът от Института за съвременно развитие Борис Макаренко отбелязва пред вестника, че вероятно на санкция ще подлежат и хората, които споменават в интернет за митинги на пропутински движения и партии.

А Вадим Прохоров, правен консултант на опозиционния лидер Борис Немцов, констатира, че формулировката за наказуемото деяние е неясна и може да се тълкува по най-удобния широк начин. Според юриста това е поредното попълзновение на властите към чл. 31 от руската конституция, който дава на гражданите права на свободно събиране.

Депутатът комунист Вадим Соловьов също се оплаква пред „Независимая газета“, че всеки евентуален коментар по интернет за бъдеща протестна акция на компартията ще подлежи на наказателна мярка, а ако – не дай Боже – на митинга стане някакъв инцидент, глобата ще бъде 300 хиляди рубли.

Вестникът подчертава, че главният недостатък на законопроекта за промяна в глобите, налагани на участниците в демонстрации, които нарушават реда, е „неприкритото посегателство върху частния живот на гражданите“.

Властта поставя хората в очевидно губеща позиция на вечно оправдаващи се заподозрени и страхливо оглеждащи се при всяка своя стъпка. Хора, чиито личностен суверенитет е ограничен по този начин, са слаба опора на държавата, заключава „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.