Взривове в реда на нещата

Девет ранени, трима изчезнали, евакуирано село, валящи шрапнели на километри наоколо – поредният инцидент с взривени боеприпаси се случи в България, този път до т. нар. Петолъчка край Сливен.

През последните години зачестиха подобни инциденти, по правило в цехове и складове на частни фирми, занимаващи се с боеприпаси – като се почне от грандиозната експлозия в Челопечене и се мине през взрива край Габрово миналата година, при който загина работничка.

И пак по правило след шумотевицата, комисиите и кризисните щабове през първите дни после нещата заглъхват, следствието буксува, всичко се забравя, бизнесът си продължава. А утилизацията на боеприпаси е доста сладък бизнес, където едва ли има случайно попаднали.

Фирмата „Берета трейдинг“, чийто е избухналият цех край Сливен, и собственикът Десислав Делев също не са случайни – на сайта на фирмата, който започва красноречиво с флаш анимация на обратно броене и изстрелване на ракета (!), могат да се видят като клиенти МВР, МНО, НСО и множество техни подразделения.

Делев е собственик на десетки фирми с предмет на дейност внос на оръжие, на ВИП стрелкови комплекси и оръжейни магазини, щедър дарител на Специалните сили, на Военната академия и пр. На откриването на луксозното му стрелбище в Мусагеница присъстват генерали, полицейски шефове и депутати.

В същото време жители на квартала го обвиняват за заграбване на зелени площи за паркинг със съдействието на главния архитект на софия Петър Диков. Други негови фирми според изтекли документи в „Уикилийкс“ са проверявани от Държавния департамент на САЩ за съмнителни оръжейни сделки.

Чудно ли е тогава, че преди да е ясно какво точно се случва и преди всякакво разследване Цветан Цветанов побърза да обяви от мястото на инцидента, че фирмата си имала всички сертификати и разрешителни, вероятно ставало дума за проблеми с трудовата дисциплина. Демек, работниците сами са си виновни за взрива.

А самият собственик смая аудиторията на Милен Цветков с изявлението, че такива взривове били в реда на нещата и се случвали във всяка фирма с подобна дейност.

Всъщност, може би са прави. Докато няма прозрачност и контрол взривовете ще са в реда на нещата. Както се казва, взривените – взривени… Важното е далаверата да върви.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.