Интернет – оръжие и ахилесова пета за мексиканските наркокартели

Мексиканските картели прибягват все по-често до интернет, за да общуват помежду си, да събират информации и дори да вербуват нови хора. Така те оставят обаче след себе си множество следи, които могат да бъдат използвани в битката с тях, твърдят експерти в борбата с трафика на наркотиците.

Битката с престъпността беше темата на заседание, в което участваха представители на 33 страни от Организацията на американските държави. Те се бяха събрали миналата седмица в Канкун (Югоизточно Мексико), за да разработят континентален план за борба срещу това бедствие, което буквално разяжда района.

Мексиканските картели и техните трансгранични мрежи, през които  преминава голяма част от трафика на дрога към САЩ, са първата мишена на новия план.

За да се борят заедно с трафика на дрога, експертите, полицаите и военните проучват нови механизми, които позволяват да се откриват престъпници благодарение на данните, изпратени от техните мобилни телефони или преносими компютри.

Частният американски институт “Южен пулс” например създаде интерактивна карта, проследяваща развитието на дейностите на картелите и  зоните на вербуване на нови хора за бизнеса с наркотрафика в Монтерей (Северно Мексико).

Най-големите престъпни групи в Мексико, като например Сетас, известна с изключителната си жестокост, или Синалоа на влиятелния бос Хоакин “Ел Чапо” Гусман, използват от доста време интернет, за да тероризират враговете си с видеозаписи на извършените от тях екзекуции, но отскоро те откриха и други предимства на мрежата.

През последните месеци млади затворници в САЩ съобщиха, че са били вербувани от клетки на Сетас чрез социалните мрежи Фейсбук и Туитър, преди да започнат да боравят с оръжия или да се включат в транспорта на незаконни имигранти.

“Много съобщения са замаскирани зад безобидни поздрави или честитки в социалните мрежи”, разказа неотдавна пред пресата мексикански експерт от военното разузнаване.

Доклад на американското Федерално управление за контрол над наркотиците от края на 2011 г. се посочва, че картелите наблюдават в социалните мрежи профилите на техните членове, за да се сдобият с информации за техните семейства, които не се колебаят да използват в случай, че някои член се опита да дезертира.

Някои групи като Сетас включват сега в редиците си и компютърни пирати, натоварени със задачата да разкриват адреси, телефонни номера или банкови данни на техните потенциални жертви на изнудване или на отвличане, посочваше докладът на американското управление.

Тази информация беше потвърдена от директора на “Южен пулс” Самюъл Логан, който предупреди миналата седмица пред журналисти в Мексико, че съществува “връзка между организираната престъпност и местните хакерски групи”. Според него правителството трябва да се организира, за да защити достъпа до неговото киберпространство.

“Необходимо е по-добро сътрудничество в обмена на информациите в реално време с цел да се приложат на практика най-ефикасните мерки”, потвърди в Канкун генералът от колумбийската полиция Оскар Наранхо.Според него правителствата трябва да вземат пример от престъпниците, които много бързо съумяха да се възползват от потенциала на новите технологии.

Признак за уязвимостта на престъпниците в интернет беше освобождаването в края на 2011 г. от Сетас на член на пиратската група Анонимните след заплаха на последните, че ще разпространят ключово важни информации за престъпната група.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.