Брус Уилис: “Умирай трудно 4.0” направо цепи мрака

Брус Уилис. Снимка: Ройтерс

27 юни е датата, на която ще се състои премиерата за България на екшъна “Умирай трудно 4.0” – четвъртата серия от емблематичната за кариерата на Брус Уилис филмова поредица. От излизането на трета част минаха цели 12 години и сега почитателите на актьора и на екшън жанра с нетърпение очакват да видят новите приключение на коравото ченге Джон Маклейн. Ето какво разказва 52-годишният Брус Уилис пред киносайта moviesonline.com за филма, глупавите си роли и как се оправя с гаджетата на дъщерите си.

-Брус, трудно ли е да си екшън герой на 52 години?
-О, да. Когато снимахме първата серия преди 20 години, беше много по-лесно. Преди да започнем работата по “Умирай трудно 4.0” мислех, че съм в добра форма. Но в момента, в който се изправих очи в очи с момчетата от екипа, повечето от които нямат още 30 години, разбрах, че малко съм се объркал. Все си мислех, че щом имам такива големи мускули, те ще предпазят костите ми при падане на циментов под, ама не стана така. Старите ми кокали доста пострадаха. Е, не толкова колкото циментовият под, разбира се! (смее се).
-Какво му е по-различното на този филм в сравнение с предишните три?
-Поредицата “Умирай трудно” вече е с 20-годишна история, така че имахме възможността да погледнем назад и да си дадем сметка кои неща се харесват и кои – не. Признавам, че първият филм ми харесва най-много, вторият и третият не са толкова добри. Не бях сигурен дали е редно да снимаме четвърта част. Но където и да отидех през последните години, хората постоянно ме питаха кога ще направим нов филм от поредицата. Така че в един момент си казах: “Защо не!”.
-Сега не съжаляваш за това решение, нали?

Брус Уилис заедно с колегите си от „Умирай трудно 4.0“ Джъстин Лонг и Маги Кю. Снимка: Ройтерс

-Не. “Умирай трудно” си е моят филм. През годините съм се снимал в какви ли не филми, но все си мислех, че трябва да се захвана отново със стария Джон Маклейн. Това, в което бях сигурен преди да започнем снимките, беше, че четвъртата част трябва да прилича на първата. Шансът да се провалим беше огромен и тази мисъл ми даваше страхотен адреналин по време на снимките. И сега се чувствам чудесно да си седя и да говоря за филма, защото е наистина добър и се получи точно така, както исках. Аз съм играч по природа, то си ми личи. Обичам да поемам рискове, независимо от последиците. Господ ми е свидетел, че и в професията съм поемал рискове, които в никакъв случай не са били с успешен край.
-Какви по-точно?
-Е, хайде сега. Да не се преструваме, че всичките ми филми са страхотни и невероятно смислени. Като се замисля за някои от ролите си… Извинете ме… (издава звук като от повръщане)
-По едно време беше спрял да се появяваш в екшъни. Защо?
-В професията за мен е най-важно да правя това, което ми харесва, да бъда забавен и да се занимавам с неща, които смятам, че биха били интересни за зрителите. Но в един момент наистина ми беше писнало да ми предлагат сценарии, в които четях едно и също – здравеняк тича по улицата, крещейки и размахвайки по един пистолет във всяка ръка… Спомням си, че си мислех: “По дяволите! Писна ми! Стига вече!”. Но минаха доста години, откакто не съм участвал в подобен филм, и ми се прииска да видя дали все още ставам за тази работа. Особено редом до разни пичове, които не са и наполовина на моите години.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/8Z_EAv39EdQ“, width=“425″, height=“350″ [/swf]
-В “Умирай трудно 4.0” виждаме твоя герой като баща, който е готов на всичко, за да защити дъщеря си. Такъв ли си и в живота?
-Отношенията между мен и децата ми не са толкова драматични като във филма. Но като цяло с героя ми си приличаме в това отношение. Имам 3 дъщери, както знаете, и не ми е никак лесно. Опитвам се да им дам колкото може повече полезна информация за това какво представляват момчетата и какви мисли им се въртят в главите.
-И какво им казваш?
-Когато разбера, че някоя от дъщерите ми има ново гадже, веднага настоявам да се срещна с него. И щом момчето цъфне у нас, първо го гледам изпитателно няколко минути, а после го питам: “Пич, как ти е името?”. Наскоро една от дъщерите ми доведе някакъв, който се казваше Синджин. Казах му: “Синджин, ако някога се случи нещо с която и да е от дъщерите ми, ще те намеря и ще убия първо приятелчетата ти, а теб ще оставя последен”. Синджин, ако четеш това, спомни си за мен! (смее се)

Актьорът на премиерата на филма в Токио. Снимка: Ройтерс

-Преди години заяви, че дните ти на екшън звезда са преброени, тъй като зрителите няма да погледнат с добро око на това, че на 50 правиш същите неща, които си правил на 30. Защо си промени мнението?
-Познавам много ченгета, които са на моята възраст и са в доста добра форма. Защо и аз да не мога да бъда? Вярно, доста потренирах преди снимките, но, както виждате, съм си жив и здрав. След няколко години вече няма да мога да направя това, което направих сега, така че се радвам, че се реших.
-Това ли ще бъде последният филм от поредицата “Умирай трудно”?
-Може да има и пети, нищо не се знае. Зрителите ще решат всичко. Ако харесат четвъртия филм, може да помислим за още един.
-Какво да очакваме от “Умирай трудно 4.0”?
-Забавление. Филмът направо цепи мрака, както биха казали дъщерите ми. Много ми е любим.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.