Евро 2012: Украйна, този изгубен залог

Възлагането на домакинството на големи спортни събития като Олимпийските игри, Световната купа и Европейското първенство по футбол произтича от различни логики. Спортът е важен, донякъде, икономиката – в голяма степен, а геополитиката – понякога. Още преди началото на „Евро 2012“ на 8 юни в Полша и Украйна този европейски шампионат е вече сякаш изгубен залог.

Това е несправедливо към Полша. Единствената държава в Европейския съюз, в която не е имало рецесия след 2008 г., Полша преживя 20 години на забележителен преход, модернизация и забележително отваряне към света. В Европейския съюз тя придоби невиждана тежест. Украйна, за сметка на това, разочарова и ядоса европейските ръководители. Вместо да се сближи с Евросъюза, да възприеме неговите ценности, да напредва по пътя към правова държава и пазарна икономика, страната втвърди политиката си. От тази гледна точка операция „Евро 2012“, която можеше да утвърди позициите на Украйна на континента и да я откъсне от постсъветските й корени, се оказва провал.

Въплъщение на този провал е случаят „Юлия Тимошенко“. Осъдена през ноември миналата година на седем години затвор за злоупотреба с власт, тя – бивш премиер и емблема на „Оранжевата революция“ – остава в затвора. Възмутените изявления от ЕС не постигнаха нищо. Съдебно-политическата вендета, подета срещу нея от режима на президента Виктор Янукович, продължава. Дипломатически изолиран, Киев падна в собствения си капан.

Някогашната „газова принцеса“ Юлия Тимошенко, не е нито Мандела, нито Сахаров. Докато беше на власт, тя донесе разочарование. Хвърлянето й в затвора обаче беше решено на експедитивен процес, при който правото бе пренебрегнато.

Европейските ръководители са разединени по въпроса каква да е адекватната реакция: прекъсване на диалога, санкциониране на Киев или поддържане на открита линия. Оттук дойде и идеята за бойкот на „Евро 2012“ – политически, а не спортен: да не бъдат лишени националните отбори от участие в надпреварата, но да се избегне попадането на европейските лидери на обща снимка до Виктор Янукович – символична и унизителна за украинския президент мярка.

Германският канцлер Ангела Меркел олицетворява най-твърдата линия. Тя нарече Украйна „диктатура“, като Беларус, макар че положението в двете е много различно. Суровостта на Германия в този случай контрастира с нейната сдържаност по отношение на завръщането на Владимир Путин в Кремъл: трудно ще си представим Берлин да агитира за политически бойкот на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през 2014 г.

В другия край на спектъра, Варшава вижда в „Евро 2012“ празник, а не полемика. Полша, която заедно с Швеция поде източното партньорство на ЕС с постсъветската периферия, не иска да прекъсва диалога нито с Украйна, нито с Беларус, опасявайки се един ден те да не се присъединят към Евразийският съюз, за който мечтае Владимир Путин. Франция, на свой ред, последва общото течение и избра да се включи в политическия бойкот на Европейското по футбол. Това е правилното отношение, но то не бива да освобождава Париж от ангажимента да си изработи истинска политика спрямо тази част на континента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.