Бъдещият египетски президент – главоблъсканица за Вашингтон

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Който и да спечели президентските избори в Египет, отношенията между Вашингтон и Кайро ще станат по-сложни отколкото бяха по времето на Хосни Мубарак, когато американската дипломация разполагаше в негово лице с истински регионален посредник, според експерти.

Мохамед Морси, кандидатът на Мюсюлманските братя, и Ахмед Шафик, последният премиер на Хосни Мубарак, ще се изправят един срещу друг на втория тур на изборите на 16 и 17 юни.

Съединените щати, които са възприели предпазлива позиция и твърдят, че не искат да се намесват във вътрешните работи на Египет, досега се въздържаха да подкрепят единия или другия от двамата кандидати.

„Вашингтон ще се чувства несъмнено по-удобно с някои като Шафик“, казва Натан Браун, експерт по Близкия изток от университета „Джордж Вашингтон“. „Но САЩ се страхуват от политическия хаос, който евентуална победа на Шафик най-вероятно ще предизвика“, допълва специалистът.

Смятан от някои избиратели за човека, способен да възстанови реда в Египет, който преобладаваше преди революцията, Шафик е възприеман също като нелегитимен кандидат от онези, които участваха в протестното движение, свалило от власт Мубарак през февруари 2011 г., припомня Браун.

Но дори в случай на победа, Шафик „няма да бъде толкова склонен към сътрудничество със САЩ, колкото беше Мубарак, защото той ще бъде много по-слаб от него във вътрешнополитически план“, изтъква експертът. Шафик може също така да смята, че Вашингтон е предал режима на Мубарак, посочва Браун.

За правителството на Барак Обама, Мохамед Морси и Ахмед Шафик пораждат „почти идентично чувство на безпокойство, що се касае до последиците от изборите за Египет и за американо-египетските отношения , допълва експертът.

САЩ можеха да разчитат на Мубарак в преговорите за мир между Израел и палестинците. Бившият египетски президент беше приел да сътрудничи с Израел въпреки обтегнатите отношения с тази страна.

Мубарак също така изпрати войски в Ирак, за да подкрепят коалицията по време на Войната в залива през 1991 година. Той работеше в тясно сътрудничество с Вашингтон в борбата с тероризма и се противопоставяше на иранското влияние в региона.

Мюсюлманските братя и Вашингтон, напротив, дълго време бяха в несъгласие по Иран, сътрудничеството в областта на сигурността, американското военно присъствие в региона и най-вече за Израел, големия съюзник на САЩ, отбелязва Браун.

Така че ако Морси спечели изборите, „няма да има никакво съмнение, че тясното сътрудничество между Израел и Египет по въпросите на сигурността ще бъде напълно изключено“, предупреждава специалистът.

„Студеният мир между Египет и Израел от времето на Мубарак ще стане още по-студен, ако Мюсюлманските братя спечелят президентските избори“, добавя Марина Отауей, анализатор във фондацията за международен мир „Карнеги“.

Но ако Вашингтон е възприеман като поддръжник на Шафик, това може да наведе на мисълта, че САЩ „подкрепят все още бившия режим, което би могло да подкопае доверието в американците не само в Египет, но и в целия арабски свят“, казва Отауей.

„Мисля, че отношенията (на Египет) със САЩ ще станат много по-трудни независимо кой ще спечели изборите“, заключава тя. „Не мисля, че Вашингтон има наистина предпочитания към единия или към другия кандидат“, посочва Стивън Кук от мозъчния тръст Съвет за външни отношения.

„Но ако все пак имат някакви предпочитания, то американците със сигурност няма да ги разтръбяват“, допълва той. „САЩ се надяват да могат да работят с бъдещия египетски президент, който и да е той. Но това ще е трудно“, заключава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.