Легализирането на марихуаната може да реши съдбата Обама

Ройтерс

По време на президентския си мандат Барак Обама не беше точно приятел на потребителите на марихуана. Наистина, той си призна, че е пушил, когато е бил по-млад, но разочарова поддръжниците на лекия наркотик, когато се обяви против легализирането, регламентирането на продажбата и облагането му с данъци като алкохола.

А други се ядосаха заради спорадичните мерки от страна на министерството на правосъдието при неговата администрация срещу диспансерите за продажба на марихуана за медицински цели, позволена в 17 щата и окръг Колумбия.

Обама е изправен пред трудно препятствие в лицето на републиканеца Мит Ромни на изборите на 6 ноември, и сега по ирония на съдбата шансовете му да спечели ключовия щат Колорадо може да зависят от легализирането на марихуаната, подкрепяно от все повече американци.

Спорно е дали Обама ще спечели подкрепата на младите избиратели, за които се очаква да бъдат най-ентусиазираните поддръжници на инициатива за гласуване, имащо за цел да се легализира притежанието на до 30 гр. с развлекателна цел – и по този начин щатът да се сдобие с най-либералния закон в страната.

Инициативата е отражение на уникалната комбинация в Колорадо от безгрижен либерализъм и антирегулаторен консерватизъм, която спомогна там да се зароди Либертарианската партия.

Това е щат, в който според хора с различни политически убеждения законите срещу марихуаната са пример за ненужно вмешателство от страна на правителството там, където не му е работа.

Също така инициативата налива вода в мелницата на поддръжниците на легализирането на канабиса, които гледат на него като на начин да се намали пренаселеността на затворите, генериране на по-големи данъчни приходи, създаване на работни места и отслабване на мексиканските картели, печелещи от апетита на американците за незаконни наркотици.

Колорадо вече позволява употребата на марихуана за медицински цели като например за успокояване на силни болки, и някои общности приемат това с ентусиазъм. Широкото разпространение на диспансери за продажба на марихуана за медицински цели в Денвър ги превърна в едно от традиционните за столицата на Колорадо неща.

В окръг Денвър, в който живеят около 600 000 души, 1 от всеки 41 жители се е регистрирал като пациент за лечение с марихуана, което породи злобни коментари по адрес на „високия една миля град“. Денвър е почти на една миля над морското равнище. Броят на лицензираните места за продажба на съдържащи марихуана продукти с медицинска цел, е достигнал 400 според в. „Денвър пост“. Това означава, че в столицата на Колорадо има повече диспансери за марихуана, отколкото заведения от веригата „Старбъкс“ в целия щат 375.

Подобен законопроект има и във Вашингтон – друг щат, който позволява употребата на марихуана за медицински цели. Ако тези инициативи успеят, двата щата ще попаднат под ударите на федералното законодателство, според което канабисът е незаконен наркотик.

Не е ясно какъв точно ще е отговорът на министерството на правосъдието на САЩ – без значение дали ще е при администрация на Обама или на Ромни – ако Колорадо, Вашингтон или други щати легализират марихуаната за развлекатени цели. И двамата политици са против узаконяването на наркотика.

Но при изравнените сили в тези избори, на които Колорадо може да се окаже повратна точка – и с оглед на резултатите от социологическите проучвания, които показват, че Обама води с 30 процентни пункта пред Ромни сред избирателите на 30-годишна възраст и по-младите – инициативата за марихуаната в този щат може да придобие голямо значение, ако вдъхнови младите избиратели да гласуват на 6 ноември.

„Това наистина е важен въпрос за младите хора, цветнокожите и лишените от избирателни права общности“ – обществени групи, които обикновено са изостанали по отношение на регистрирането и участието във вота, каза 35-годишният Брайън Висенте, директор на организация, която се бори за по-малко рестриктивно законодателство срещу марихуаната.

„Демократите и Обама се нуждаят от тези социални групи, за да спечелят“, каза Висенте. „Пътят към Белия дом минава през Колорадо. Смятаме, че можем да мотивираме тези социални групи“.

Миналата зима резултатите от социлогическо проучване показаха, че 49 процента от жителите на Колорадо подкрепят легализирането, а 41 процента бяха против. Но макар и демократите да усещат, че имат предимство в Колорадо, в този щат те се борят с историята. Обама спечели в там през 2008 г., но той беше първият кандидат-президент от демократите, който постигна такъв успех след 16-годишно прекъсване.

И макар мнозинството от делегатите на проведения миналия месец конгрес на Демократическата партия в Колорадо да заяви, че подкрепя легализирането, някои партийни представители са скептични, че разнородното политическо движение ще помогне на Обама наесен. Те отбелязват, че избирателите в Колорадо са отхвърлили приемането на такава мярка през 2006 г. и че калифорнийците са блокрали подобна инициатива преди две години.

„Ако получат и 40 процента“ от подкрепящите легализирането избиратели, „те трябва да подскачат от щастие“, каза Мат Инзио, говорител на Демократическата партия в Колорадо.

Други виждат по-голям потенциал в ефекта от дебата за легализацията върху президентската надпревара. Социлогът Том Дженсън каза, че ако се стигне дотам изходът от надпреварата „щат-по-щат“ за необходимите за победа 270 гласа да зависи от 9-те гласа от Колорадо, марихуаната „може да окаже влияние“.

По време на свое неотдавнашно посещение в Колорадо Ромни изглежда се подразни, когато местен телевизионен репортер го попита за мнението му за еднополовите бракове, реформата в имиграционната политика и легализирането на марихуаната. „Няма ли по-важни въпроси, за които бихте искали да говорим?“, попита той подразнен.

Но в Колорадо марихуаната е важен въпрос. И нейното приемане не се ограничава само до по-либералните райони. Колорадо Спрингс, където се намира Академията на военновъздушните сили на САЩ, както и централата на евангелистката християнска организация „Фокус върху семейството“, е един от най-консервативните градове в страната. Но в намиращия се на около 113 км южно от Денвър 400-хиляден град има почти толкова диспансери за марихуана, колкото и църкви, сочат градските регистри.

Поддръжниците на инициативата в Колорадо изтъкват разширяването на коалицията на подкрепящите легализирането, включително с лидери на местни организации за граждански права и синдикални лидери. Противниците на законната марихуана често пъти изтъкват последствията от употребата на наркотика върху младежите.

Роджър Шърман, стратег на кампанията срещу Шейсет и четвъртата поправка към конституцията на щата , каза, че „има голям ентусиазъм и същеврененно голяма загриженост“ у хората, които се противопоставят на легализирането. Неговата организация изтъква като довод нарастващата употреба на наркотици сред децата и увеличаването броя на случаите на шофиране в нетрезво състояние.

Социологическите проучвания показват, че подкрепата на национално ниво за узаконяване на марихуаната, въпреки че е откъслечна, сега е равна на подкрепата за еднополовите бракове, които наскоро се сдобиха с нов поддръжник в лицето на Обама.

През октомври 50 процента от американците отговориха с „да“ на въпрос на Галъп „Смятате ли, че употребата на марихуана трябва да е легална или не?“. Когато от Галъп задават същия въпрос през 1969 г., същия отговор дават 12 процента. Миналата седмица социологическо проучване на „Расмусен Рипортс“ показа, че 56 процента от потенциалните американски избиратели са „за“ легализирането и регламентирането на марихуаната.

Поддръжниците на легализирането също твърдят, че регламентирането на марихуаната – и приходите от налозите върху продажбата й – могат да помогнат на правителствата, градовете и малките населени места, които все повече затягат коланите по отношение на бюджетите си.

През 2011 г. приходите от налози върху марихуаната са донесли 5 милиона долара на Колорадо. Специалистът по политически стратегии от Денвър, Рик Ридър, каза, че в зависимост от цената за унция ок. 30 гр. – бел. прев. узаконяването вероятно ще донесе от 20 до 80 милиона долара годишни данъчни приходи за Колорадо и други общности.

По начина, по който е замислена Шейсет и четвъртата поправка, първите 40 милиона долара от налози ще отидат за ремонти на държавни училища. Като част от емисия облигации тази сума може да се превърне в съкровищница за държавно финансираното образование в Колорадо.

Поддръжниците на легализирането смятат мерките на Обама срещу някои сортове марихуана с медицинска цел за лицемерие, отбелязвайки, че в своята автобиографична книга „Мечтите на баща ми“ той си е признал, че на млади години е пушил марихуана.

„Поведението на този президент наистина е обидно. Той всъщност е пушил марихуана в гимназията и в колежа. Единствената разлика е, че не са го хванали. Ако беше пипнат с марихуана, нямаше да стане президент“, каза 48-годишната Уанда Джеймс, чиято фирма „Симпли Пюр“ снабдява 300 диспансера в Колорадо с ядивна марихуана.

Тя казва на общностните лидери, че узаконяването няма за цел единствено да осигури комфорта на пушачите, в рамките на закона. Тя вижда в това начин да се намали пренаселването на затворите, да се помогне на притиснатите финансово правителства, да се осигури заетост и да се отслабят наркокартелите. За Джеймс, който се занимава с продажба на продукти, свързани с канабиса, легализирането на марихуаната се изразявава в нещо, което би могло да се превърне в добър лозунг за тазгодишните избори: „Работа, работа, работа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.