Трима милиардери в игра на покер с руския петрол

в. Файненшъл таймс Дойчланд

С обявеното оттегляне на BP от руското съвместно дружество ТНК-БП се очертава конфликтна от политическа и икономическа гледна точка игра на покер за един от най-важните суровинни концерни в страната.

Трима милиардери, които засега са партньори на британската компания, и руски държавен концерн обявиха интереса си да поемат доходоносния дял от 50 % в ТНК-БП. Резултатът в края на този процес ще бъде много по-силен руски държавен концерн или по-могъщи частни конкуренти на пазара на суровини.

Основна фигура в играта е милиардерът Михаил Фридман, който няма славата на безконфликтна личност. „Трябва да се влезе в битката, а след това – ще видим“, каза той неотдавна в интервю. През последните години олигархът влизаше в редица спорове, свързани с разпределение на влиянието в ТНК-БП.

През 2008 година той изхвърли тогавашния ръководител на дружеството Робърт Дъдли благодарение на добрите си отношения с Кремъл – Дъдли и други чуждестранни топ мениджъри повече не получиха визи и разрешителни за работа. През 2011 година той „прецака“ Дъдли, вече шеф на BP, с ветото си върху планираната сделка за милиарди с руския държавен концерн Роснефт и все още търси обезщетение за заплануваната „забежка“ на британците.

Сега на Фридман му предстои най-тежката борба – BP иска бързо да се оттегли от ТНК-БП, а руската акционерна група ААР, в която освен Фридман участват още милиардерите Виктор Векселберг и Ленард Блаватник, показа интерес да разшири дела си от 50 % и да поеме и дела на британската компания.

Тримата партньори твърдят, че акционерното споразумение на ТНК-БП забранява на BP да предоставя поверителна информация на трета страна без тяхно разрешение. Тази забрана, според бизнесмените, важи и за оперативни данни като инвестиционни планове, прогнози за увеличаването на добива и договорите за продажба, посочи говорител на ААР пред в. „Файненшъл таймс“. Подобни клаузи могат силно да затруднят BP да намери друг купувач, тъй като ААР „де факто“ има право на вето.

Евентуално възражение обаче би могло да засегне и компании, близки до Кремъл. Според слуховете руски държавен концерн вече е почукал на вратата на BP. Все пак с добив от 89,2 милиона тона петрол и оборот от 60,2 милиарда долара ТНК-БП е третият по големина петролен концерн в Русия. Газпром и Роснефт биха могли да се възползват добре от ТНК-БП.

Чрез тези активи Газпром би могъл да „побракониерства“ в територията на държавния си конкурент, след като по-рано с придобиването на Itera Роснефт заяви амбициите си в газовия сектор. По-вероятно е обаче Роснефт да е хвърлил око на ТНК-БП. Държавният концерн върви по пътя на силна експанзия. Зад него е довереникът на Путин Игор Сечин, който до неотдавна бе и член на правителството като вицепремиер, отговарящ за енергийния сектор.

Владимир Путин на практика му завеща Роснефт. Чрез декрет президентът изведе най-големия петролен концерн на страната от контрола на правителството и сега Сечин полага усилия да събере под крилото на Роснефт по-голямата част от петролния и газов сектор. Поглъщането на ТНК-БП е в хармония с тази концепция. Наистина самият Сечин официално опроверга, че Роснефт вече е направил предложение, но не изключи подобна вероятност за в бъдеще.

„Ще проверим цялата информация и след това ще вземем решение“, каза той. Подобен ход няма да бъде евтин – експерти оценяват стойността на дела на BP на 25 до 30 милиарда долара. Групата ААР има право на изкупуване, но BP даде да се разбере, че „при определени обстоятелства“ могат да бъдат привлечени и други купувачи. Следователно борбата между участниците в наддаването ще бъде тежка.

Триото милиардери около Фридман е силно финансово, а и отношенията му с правителството не са лоши. Ресурсите на Сечин обаче са по-големи – той може да разчита на финансовата и административна подкрепа на Кремъл. Неотдавна ТНК-БП имаше проблеми със службата за защита на околната среда – тактика, с която преди няколко години бившият вицепремиер принуди Shell да сподели с Газпром доходен проект за добив на газ на Сахалин.

А ако трябва да стане още по-трудно – има го и данъчното преследване, с чиято помощ Сечин свали някогашния шеф на Юкос Михаил Ходорковски и върху бившето му царство изгради Роснефт.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.