Интелигентна отбрана получава Полша от НАТО

в. Газета виборча

Антинатовска демонстрация в Полша. Снимка: Краков пост

„Печалбата“ на Полша от последната среща на НАТО в Чикаго може да изглежда прекалено скромна, макар че много от нашите постулати намериха място в документите, приети от съюза. В частта „Преглед на отбраната и заплахите за НАТО“ получихме уверение, че съюзът ще запази съответната „смесица“ от конвенционални и ядрени сили, което ще му позволи адекватно да реагира в случай на въоръжен конфликт. Освен това – независимо от истеричните реакции на Русия – бе оповестена временна оперативна готовност на натовския „противоракетен щит“, чиято част ще станем през 2018 г.

Днес малцина си спомнят, че в Лисабон (през 2010 г.), а не в Чикаго (през 2012 г.) се изковаваха контурите на НАТО от XXI век. Приетата тогава нова стратегическа концепция съдържаше много елементи, чийто активен поддръжник бяхме ние. Като се започне от становището, че защитата на територията на съюза е ключовата мисия на НАТО и се стигне до приемането на пакета т.нар. видими гаранции, които трябва да осъществяват тази мисия – както на фона на обезпокояващото новопоявило се отсъствие на такива гаранции на териториите на членовете на алианса, така и срещу техните евентуални опоненти. Разбира се, прави са онези, които твърдят, че на хартия всичко може да се напише и че даже най-полезните текстове не струват много, ако не се превърнат в конкретни действия.

Затова сега ще стане дума за действията. Плановете за отбрана на Полша и балтийските държави бяха приети от НАТО още преди Лисабон. През есента на 2013 г. у нас ще се състоят учения на Силите за бързо реагиране на НАТО. А само след десетина дни полски изтребители „Ф-16“ ще летят над Аляска по време на елитните учения „Ред флаг“ (Червено знаме), на които американците не канят кого да е. Благодарение на натовската Програма за инвестиции в областта на сигурността (NSIP) към Полша потече поток от 600 милиона евро, предназначени за модернизиране на морските и въздушните портове и на командните пунктове за противовъздушна отбрана.

Не по-малко важен от тези конкретни неща е огромният политически капитал, която успяхме да натрупаме. Като изключим факта, че не се ангажирахме в операцията в Либия, ние сме си извоювали в НАТО авторитета на солиден и заслужаващ доверие съюзник. Този наш облик почива не само на това, че поддържаме разходите си за отбрана на ниво близо до 2 на сто от БВП, а преди всичко на нашия ангажимент за стабилизирането на Балканите и Афганистан и участието ни в „Еър полисинг“ („полицейска“ мисия за въздушно патрулиране над трите прибалтийски държави).

Благодарение на тези решения в нашия глас се вслушват внимателно по въпросите за бъдещето на НАТО. А мнозина съюзници подкрепят нашите становища, което се доказва например от писмото, подписано от външните министри на Полша и Норвегия, по темата за тактическата ядрена отбрана в Европа.

Стабилната политическа позиция на Полша в НАТО е все пак недостатъчна, за да се почива на лаврите. Особено сега, когато позициите на алианса – а оттам и нашите – може да отслабнат даже вследствие на евентуално фиаско на афганистанската операция. Това задълго би уронило престижа на алианса като организация, заслужаваща доверие, или би орязало драматично бюджетите за отбрана в много страни от НАТО и последствията биха били плачевни.

Тези два въпроса сякаш са извън обсега на нашето въздействие. Но това е привидно. Към нашите мнения по афганистанската тема се подхожда сериозно в НАТО макар и поради това, че за разлика от много други държави не се отказвахме от най-тежките задачи в тази мисия, включително бойни действия. Сега можем да предложим обмислени предложения за по-нататъшния принос на съюза в обучението на афганистанските сили за сигурност, от което ще зависи не само състоянието на афганистанската държава, но и авторитетът на НАТО.

Можем също активно да се стремим към това проектът за „интелигентна отбрана“ (smart defense, рационализиране на разходите за общите цели на НАТО), покрай критиките на експертните среди, да не влоши потенциала на НАТО да защищава съюзническата територия. Доста преди форума в Чикаго полски експерти представиха програми, които могат да бъдат реализирани координирано на регионално равнище, така че да намалят негативните последици от тенденцията към орязване на военните бюджети (например мисията „Еър полисинг“ на страните от Вишеградската четворка или закупуването от тях на обща флотилия от транспортни самолети).

В интересите на Полша е и НАТО още днес да потърси партньори, които не само привидно демонстрират желание за сътрудничество с алианса за изпълняване на мисията му, а са настина готови да го подкрепят със силата на своите армии и да финансират различни проекти (орязванията на бюджетите за отбрана са днес откритие главно на европейските страни, което не може да се каже за страните от Близкия изток или Азия). Списъкът на партньорите на НАТО вече е впечатляващ, но нищо не препятства той да включи в бъдеще и такива динамично развиващи се държави като Индия или Виетнам.

И накрая, осъзнавайки, че в най-близко бъдеще НАТО ще трябва да се изправя не само пред предизвикателства от военен характер, може да започнем дискусия дали в Полша не трябва да бъде създаден в близките години аналитичен център от типа на „Ранд“, който да осигурява задълбочени анализи на тема сигурност във всичките й измерения – военен, икономически, демографски. Ако Полша пожелае да играе ролята на един от бъдещите лидери в НАТО, а такива предложения вече се формулират по наш адрес (например в последния доклад на американския Атлантически съвет под заглавие “Anchoring the Alliance“), то това ще изисква ангажиране по въпроси, които излизат далеч от нашия собствен двор. Въпросът дали сме готови да поемем тази роля засега остава открит.

БТА

* Авторката е координатор на програмата „Международна сигурност“ в Полския институт по международни въпроси.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.