В десетката: Решената кръстословица на НЦИОМ

Кметицата, танцуваща с кучета. Колаж: Владимир Дойчинов-Ладо (детайл)

Представете си, че отваряте вестника си с желание да преборите трудните въпроси на неделната кръстословица, но тя е вече решена… от НЦИОМ. Така работи държавният център за изследване на общественото мнение. Решава вместо гражданите какви оценки да дават не само върху работата на политиците, но и по кои важни теми да мислят.

Уличните кучета

През май уличните песове в София станаха първа тема в медиите. Нещастен случай отново насочи вниманието към проблема с бездомните кучета, нападенията над хора и т.н. Община София прибра няколко кучета, заговори се за изграждане на нов приют. И до тук. Проблемът не е решен.

В изследване на НЦИОМ обаче, публикувано на 7 юни 2012 г., кметът Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик в страната.

МВР и организирана престъпност

През май МВР написа роман в медиите за задържани при специализирани полицейски операции „кокаинови крале”, джамбази, „лидерът на калабрийската мафия” – Брендо, съдът осъди дупнишките братя и т.н. Появи се и Таки. Не е известно какво ще каже съдът и дали задържаните няма да бъдат пуснати.

През същия месец полицията повишава подкрепата си сред гражданите, смятат от НЦИОМ. И вътрешният министър Цветанов станал още по-харесван от народа.

Трусове и наводнения

В края на май земетресение разлюля Перник и софийско. Медиите разказаха, за шок, ужас, страхове, цитираха врачки. Властта се изсипа при пострадалите. Събраха се дарения, ГЕРБ дадоха от субсидията си. Полицаите станаха селски глашатаи, които ще уведомяват народа за всеки трус “над 4 по Рихтер”. Другите мерки за уведомяване на гражданите при бедствия и аварии останаха една медийна приказка.

По същото време обилни валежи разбунтуваха реките и отнесоха мостове и съоръжения. ГЕРБ поиска от парламента мандат да избира без обществена поръчка изпълнители за ремонтите дейности.

НЦИОМ възкачиха регионалният министър Лиляна Павлова сред най-одобряваните политици. Социолозите оценяват нейния рейтинг като най-бързо растящия.

Какво прави според мен НЦИОМ?

Социолозите на държавния център за изследване на обществото мнение четат вестници, гледат телевизия. Това лице, което най-много се появява в медиите, то е и най-одобрявано в изследванията.

Медиите ни предлагат въпросите, по които да мислим, а социологията на НЦИОМ ни решава и кръстословицата, затвърждавайки новинарската сугестия.

От блога на Илия Вълков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.