Седмото небе – дрога буди глад за човешка плът

Франс прес 

Наркотикът „Седмото небе“ се продава като безобидни соли за баня. Снимка: дрнюз

Синтетичната дрога, известна с името „Седмото небе“ и други опиати от същия тип, наречени „соли за вана“, имат многобройни ефекти, от чувство за релаксация до пристъпи на паника. Освен това е възможно да подтикнат към канибализъм.

Заплахата е възприета много сериозно от полицията в Маями, която призова звената си към най-голяма предпазливост след няколко нападения с канибалски характер. Едното от тя завърши със смъртта на човек, когото полицията застреля малко след като той разкъса със зъби част от лицето на бездомник.

„Трябва да изчакаме резултатите от изследванията на биологичния материал, взет от застреляния“, посочи вчера Барбара Карено, говорител на американското Федерално управление за контрол над наркотиците. „Едно е сигурно – че се сблъскваме с все по-странни поведения. Тези химически продукти са много опасни“, предупреждава тя.

Седмото небе (Cloud Nine), подобно на Ванилово небе (Vanilla Sky), Бяла мълния (White Lightning) и Вълна с цвят на слонова кост (Ivory Wave), е едно от имената на синтетичните стимуланти, така наречените соли за вана, съдържащи деривати на алкалоида катинон, чийто ефект е близък до тези на амфетамините.

Забранени в редица държави и вписани в списъка на веществата, които са под надзор на американското управление от октомври 2011 г., тези продукти преди това можеха да се купят легално в малките квартални магазини, по бензиностанциите, в магазините за аксесоари за канабис или в интернет.

Те се продаваха между 18 и 40 долара дозата, казва пожелалият анонимност Ти Джи, работещ в магазин, в който вече не се продава Седмото небе. „Купуваха го от бездомници до адвокати – всички на възраст между 18 и 75 години можеха да си купят“, допълва той.

Ти Джи твърди, че никога не е използвал „солите за вана“, но казва, позовавайки се на разкази на очевидци, че те предизвикват най-разнородни ефекти, от чувство на релаксация до епилептична криза.

Според американското управление те предизвикват тревожност, безсъние, раздразнителност, световъртеж, депресия, параноя, халюцинации, самоубийствени мисли и пристъпи на паника.

Канибализмът не беше сред ефектите на веществата в черния списък на управлението, но полицията в Маями подозира, че тридесет и една годишният Руди Юджийн е бил дрогиран със соли за вана, когато е разкъсал със зъби част от лицето на бездомника. Нападението беше наречено „зомби атака“.

Също в Маями двадесет и една годишен бездомник, заподозрян, че е взел Седмото небе, заплаши полицаите, които го арестуваха, че ще ги изяде и се опита да ухапе един от тях.

„Внимавайте, когато си имате работа по време на патрулите с бездомници“ – това е предупреждението на дирекцията на полицията в Маями към полицаите. Тя отправи призив за бдителност и към населението.

Марк Райън, директор на Токсикологичния център в щата Луизиана и експерт по синтетични продукти посочи, че солите за вана са се появили в САЩ за първи път през 2010 г. „Минахме от 300 случаи, съобщени в токсикологичните центрове през 2010 г., на 6000 случаи през 2011 г.“, посочва той. „Не се съобщава за всички случаи. Вероятно това са само 25 процента от действителните случаи“, допълва той.

Райън си спомня за случай, когато дрогирани със Седмото небе се хвърляли голи през прозорците или когато човек се самоубил с огнестрелно оръжие ден след като се опитал да си пререже гърлото.

„Друг се беше барикадирал на тавана с оръжие, мислейки, че в дома му има нашественици, които трябва да убие“, допълва експертът. „На някои им се привиждат демони“, разказва той. Според него може да се окаже напълно вероятно Седмото небе да поражда глад за човешка плът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.