„Сайънс дейли“: Тундрата става гора заради затоплянето

Схема на НАСА, направена по спътникови снимки от 1979 г.- насам показва как се топи ледената шапка на Северния полюс – Арктическо море. Вляво долу е показана картата на България за сравнение на площта. Схема: НАСА

Затоплянето превръща храсти в 2-метрови дървета

За няколко десетилетия храсти в арктическата тундра са се превърнали в дървета в резултат на климатичното затопляне, създавайки гористи местности върху отделни парчета земя. Ако се разраснат, те могат да ускорят климатичното затопляне, пише „Сайънс дейли“.

Учени от Финландия и Оксфордския университет в Англия изследвали район с площ 100 хил. кв. км, който е известен като Северозападна евроазиатска тундра и се простира от Западен Сибир до Финландия.

Изследването на растителността чрез ползване на спътникови данни, проучвания на място и наблюдения от местни хора, занимаващи се с отглеждане на северни елени, показа, че 8-15 на сто от върбовите и елшовите храсти в района са се превърнали в дървета, високи над 2 метра, през последните 30-40 години.

Предишни модели за потенциалния ефект от залесяването разкриха, че разрастването на горите в арктическата тундра може да увеличи затоплянето в Арктика с допълнителни 1-2 градуса до края на XXI век.

Изненадващо е, че растенията реагират по този начин, смята ръководителят на изследването Марк Масиас-Фаурия от Оксфордския университет.

„Преди се смяташе, че със затоплянето на климата в Арктика тундрата може да бъде колонизирана от дървета, като този процес ще отнеме векове. Онова, което обаче установихме, е, че храсти се превръщат в дървета само за няколко десетилетия.“

Това превръщане е значимо, защото влияе върху албедото – количеството слънчева светлина, отразена от земната повърхност. През голяма част от пролетта и есента в Арктика храстите са покрити с бял, отразяващ светлината сняг.

Дърветата пък са достатъчно високи, за да извисят снага над снежната покривка, изграждайки тъмна, поглъщаща светлината повърхност.

Това увеличено поглъщане на слънчева светлина, комбинирано със създадения от горските местности микроклимат, се добавя към глобалното затопляне.

„Разбира се, става въпрос за малка част от арктическата тундра, за район, който е по-топъл в сравнение с останалата част от Арктика вероятно заради топлия въздух, свързан с течението Гълфстрийм“, отбеляза Масиас-Фаурия.

„Въпросният район все пак е индикатор за целия регион – показва ни какво може да се случи в останалата част от Арктика, ако тенденцията на затопляне се запази.“ Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.