Китайци търсят любовта на изложение

Булка от Виетнам. Снимка: специализиран сайт

Въпреки че 40 000 души се събраха на шанхайското Изложение за сватосване (Shanghai Matchmaking Expo) на 26 и 27 май, Юй Бин не очаква да си намери съпруга сред тях. Г-н Юй, 26-годишен полицай, описва себе си като консервативен и търси жена с „традиционни ценности“. Присъствието му на изложението, най-голямото досега в града, е „изстрел в тъмното“ – той би предпочел брак, уреден от колеги или от родителите му. „Преди тридесет години това им е свършило работа“, казва той.

От другата страна на огромния парк на изложението, Фенси Хуан спори с майка си. Две години делят 25-годишната госпожица Фенси (която сама е избрала английското си име (Fancy – фантазия, каприз, красив по необичаен, екзотичен или екстравагантен начин) от ужасяващата възраст, на която ще й лепнат етикета „шънну“ – „стара мома“. Всичките й братовчедки са женени, така че родителите й я притискат. Майката на госпожица Фенси се тревожи. „Понякога дъщеря ми споделя, че предпочита да си купи апартамент и да живее сама. Толкова е странно“, признава тя.

Г-н Юй и г-ца Хуан са само двама от хилядите млади хора, опитващи се да се справят с китайския модерен брачен пазар. Изложението предлага изобилие от помощ. На една сцена елегантна жена в яркорозова минирокля (с цвета на фуксия) е водеща на публична сесия за запознанства. Ерген се качва на сцената и пее песен пред 12 състезателки, които държат дъсчици с усмихнато или тъжно личице. На други места са в ход масови „скоростни срещи“. Агенциите за запознанства се конкурират за самотници, които да се регистрират при тях. Техните сайтове са много популярни в Китай. Един такъв сайт – Цзяюан, е листван на американската фондова борса НАСДАК.

През последните 30 години търсенето на спътник в живота, както много други неща в Китай, се промени. Конфуцианската мисъл наблягаше назначението на брака за обществото, вместо на замесените личности. Въпреки че официалните уредени бракове бяха забранени през 1950 г., родители и колеги продължаваха и през новия век да помагат на двойките да се съберат (някои още го правят).

Намаляването напоследък на тази практика, особено в градовете, за сметка на практиката сам да избираш спътника си в живота, съвпадна с огромни демографски промени. Асиметричната раждаемост в Китай (118 момчета на всеки 100 момичета) означава, че към 2020 г. ще има излишък от 24 милиона ергени, за които няма да има жени. А увеличаващатасе социално-икономическа свобода на жените ги прави по-претенциозни при избора на съпруг.

Традиционалистът г-н Юй не губи надежда. „Просто не сме се случили на правилното място в правилното време“, казва той за потенциалната си партньорка. Други ергени не са толкова търпеливи. Миналия месец шоуто „Мултимилионер търси съпруга в десет града“ стартира в южния мегаполис Гуанчжоу. Единадесет китайски милионери плащат на елитна брачна агенция 5 милиона юана (около 790 000 долара) за помощта. Един от тях, милиардер, има конкретни изисквания – подходящите кандидатки трябва да са на възраст от 20 до 26 години, да тежат под 50 кг и да нямат сексуален опит. Засега над 5000 жени са кандидатствали.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.