Светът днес – предчувствие за Апокалипсис?

в. Индипендънт

Апокалиптичните представи са част от християнската традиция и изразяват мечтата за рая на земята, където господства добротата. Снимка: теософ.орг

В момента се сещам за Апокалипсиса. Възможно е това да е причинено от факта, че миналата седмица в увеселителния парк Six Flags America в източните предградия на Вашингтон бе открит нов атракцион със същото име.

Вие се носите с бясна скорост по дълги половин миля релси, като по пътя се сблъсквате с черепи и други подобни предмети, напомнящи за края на света, които се редуват с внезапни избухвания на огнени пламъци. На някои такова развлечение се харесва. Що се отнася до мен, това ме ужасява, при това дори само като чета за него.

Но това се случва не само заради новия американски атракцион, наречен „Апокалипсис”. В днешно време без съмнение съществуват много основателни причини за подобни есхатологични (за края на света – бел. ред.) размишления.

Да вземем, например, „сериозните” новини. Днес ние сме потънали в мъчителния междинен период на безкрайната предизборна кампания 2012 г. и на моменти ни се струва, че краят на света би могъл да се превърне в дългоочаквано спасение. Всичко това е последвано от множество разговори в духа на тезите на деклинистите – че най-добрите дни на САЩ вече са отминали и 99% от нас нямат друг избор, освен постепенно да пропадат към беспощадната бедност.

Новините от останалия свят не са по-добри. Владимир Ужасни отново е начело на Русия, а европейската икономика е на път да се срине в пропастта. Следва ужасната неразбория в Сирия, която може да въвлече целия Близък изток в гражданска война между сектите – веднага щом Израел нападне Иран.

Изглежда политиците са изгубили контрола, но същото се случва и с майката природа. Може би това, което се случва, са само мигновено разпространяващи се образи от цифровата ера, а съвсем не са природни катаклизми – наводнения, суша, цунами и торнадо – които напоследък ни връхлитат все по-често и последствията от тях са по-разрушителни от всякога.

Тези природни бедствия само увеличават нашите страхове – от глобално затопляне, от покачване на равнището на световния океан и т.н. Тези процеси вероятно вече са станали необратими, дори ако политиците се окажат достатъчно смели да предприемат драконовски мерки, които биха могли да имат положителен резултат.

Тук във Вашингтон миналата зима беше рекордно топла, а пролетта настъпи и отмина месец по-рано от обичайното. В резултат на това през лятото се очаква нашествие от комари в библейски мащаб на територията на Източното крайбрежие, причина за това е станал по-краткият период на силни студове, които обикновено унищожават личинките.

Аз все още имам съмнения за точната дата на съдния ден – учените от Централна Америка не са убедени, че в календара на маите 21 декември 2012 г. наистина е отбелязан като ден на края на света. Въпреки това увереността, че той наближава, само беше подкрепена от множеството скорошни космически феномени и специалистите от НАСА смятат, че в космоса съществуват 4.7 хиляди „потенциално опасни ” астероиди, които само това и чакат – да се ударят в Земята.

А какво ще кажете за опасностите, които ни дебнат от представителите на нашия вид – така нареченият Зомби апокалипсис? Зомбитата, за които става дума, съвсем не представляват същества със сравнително благодушен хаитянски външен вид, чиито тела се завръщат от света на мъртвите и чиято плът се разлага, докато те продължават съществуванието си. Не, това всъщност са плашещите създания от култовия филм на Джордж Ромеро „Нощта на живите мъртви” и неговите последователи, които се хранят с човешка плът. И съдейки по скорошните публикации в пресата, те вече може би са сред нас.

Първо се случи онзи инцидент в Маями, всяващ масова паника, когато „гол мъж, убит от полицията, изял лицето на жертвата си”. Само след няколко дни ни отвлякоха вниманието със „заподозрян от щата Мериленд, обвинен, че е изял човешки мозък и сърце”. А в момента ние сме ужасени от историята на Люк Магноти, канадският порноактьор, арестуван по делото с разпращане на части от човешко тяло, който е заподозрян в убийство и разчленяване на тялото на своя любовник и в изпращане по пощата на частите от тялото му в централите на политическите партии в Отава.

Интересът към зомбитата не е ново явление. Подобно на вампирите и вещиците на Хелоуин, в продължение на години те са били част от развиваща се индустрия, която е достигнала толкова високо ниво, че американците ежегодно харчат 5 милиарда долара за покупката на стоки, свързани със зомби-тематиката: от градински джуджета до оръжия.

Миналата година дори правителствените центрове за контрол на заболеваемостта в Атланта се присъединиха към почитателите на живите мъртви чрез своята присмехулно-иронична кампания „Zombie Pandemic”, чиято роля беше да повиши нивото на готовност на хората да реагират в извънредни ситуации.

Но след случая Магноти и подобните на него шегата престана да бъде смешна. Преди броени дни Центровете за контрол на заболеваемостта бяха принудени да публикуват заявление, отговарящо на реалността, в което е посочено „че няма никакви открити вируси или условия, при които мъртвите биха могли отново да оживеят или да проявят подобни симптоми”. Дори не си помисляйте, че това съм си го измислил сам.

Всичко, което е упоменато по-горе, е без съмнение пример за особена, задгробна жестокост, и историите с обезглавяване и канибализъм винаги са предизвиквали у хората смесени чувства на отвращение и възхищение. Освен това подобно засилено внимание към тези теми говори за нещо значително по-важно: стремителният ръст на противоестествени прояви също както и увеличаването на икономическите, политически и природни катастрофи е отражение на една реалност, която излиза от рамките на нормалното.

Ако това е истина, нека поемем дълбоко въздух. Да, климатът е доста особен, а новините депресират. Но също като почитателите на атракцията „Апокалипсис”, ние ще успеем да минем през огъня и да оцелеем, за да разкажем за преживяванията си на поколенията.

И кой знае? Възможно е Англия да победи на Евро 2012.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.