Индия – авиационен сектор в турбуленция

ДПА

Индийската междуконтинентална ракета Агни-5. Снимка: ейжадифенс

Пътниците не са щастливи от анулирането на полети и високите цени на билетите, авиокомпаниите се борят с недостиг на наличните средства и се стремят да оцелеят. Индийският авиационен сектор, който беше готов да литне преди по-малко от десетилетие, сега изглежда се кани да направи твърдо кацане.

Високите данъци, лошата инфраструктура, още по-лошото управление и липсата на национална авиационна политика спъват опитите за прегрупиране, посочват анализатори.

Министърът на гражданската авиация Аджит Сингх посочи неотдавна пред парламента, че общите загуби на държавната Air India и пет частни авиокомпании се очаква да достигнат 2 милиарда долара през финансовата година, която приключва през март 2012 година.

Air India залита под тежестта на дълговете си от над 675,2 милиарда рупии (12,27 милиарда долара). Резултатите стават все по-лоши заради загубите от едномесечната стачка на пилотите на компанията.

Kingfisher Airlines, която до 2011 година бе вторият по големина оператор след Air India, сега има най-малкия пазарен дял и може да фалира, ако не намери свежи средства. Тя прекрати всичките си международни полети през 2011 година.

Въпреки значителния растеж на броя на самолетни пътници от 12 % до 17% годишно между 2006 и 2011 година, само 3 % от индийското население летят, според неотдавнашен доклад на мумбайската агенция за инвестиционна информация и кредитни рейтинги ICRA.

Индийският авиационен сектор е потенциално бързо растящ базар, но някои неща се объркаха от 2005 година, когато няколко частни компании влязоха на пазара с големи надежди и пътниците се възползваха от конкурентните цени.

Състоянието на индийския авиационен сектор сега е резултат от няколко фактора – не на последно място е агресивното разрастване на индийските авиокомпании, точно когато светът се сблъска с два големи икономически удари един след друг: рекордните цени на петрола през 2008 година, което почти веднага се превърна в световна финансова криза, посочи изпълнителният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Тони Тайлър.

Високите цени на петрола и ограничените възможности за авиокомпаниите да вдигнат цените си заради голямата конкуренция и прекалено големия капацитет доведоха до значително дългова бреме и затруднения с ликвидността сред самолетните оператори, се посочва в доклада на ICRA. Нискотарифната компания Indigo е единствената компания, която се справи сравнително добре.

Високите цени на авиационното гориво засегна сектора в целия свят, но Индия особено, тъй като внася повечето от петрола си. Хиляда литра авиационно гориво струваше 1207 долара в Мумбай през март спрямо 808 долара в Сингапур, според Център за азиатско-тихоокеанска авиация.

Понижаващата се стойност на рупията, която поевтиня с около 25 цента спрямо долара от август, се прибави към цената на горивото, която допълнително е натоварена с висок данъчен режим. Данък добавена стойност, с който щатите облагат авиационното гориво, варива между 20% и 30 %.

Индия е сред малкото страни, които имат данък услуга за билети. Данъкът сега е около 40% от брутната цена на билета. Според оценки 10-процентно увеличение на цените на билетите намалява търсенето на пътуванията със самолет с около 12 %.

Лошото качество на авио-навигационните услуги и задръстванията на летищата доведоха до загуби за хиляди долари, тъй като са самолетите са принудени да кръжат, чакайки да получат слот за кацане.

Строежът на второ летище в Мумбай, който е търговската столица на страната, предстои да започне и едва ли ще бъде спазен срокът за откриване на първата фаза през 2014 година. Делхи има ново летище, но летищните такси са сред най-високите в света.

Недостигът на опитни пилоти доведе до високи заплати и товар от допълнителни компенсации за чужденците в летателните екипи. Air India си има свои собствени трудови проблеми, като при последното преброяване се оказва, че персоналът е раздут с 27 000 души.

Експертите посочват, че индийските авиолинии отчаяно се нуждаят от приток на капитал и един от начините е да бъдат допуснати инвеститори от чуждестранни авиокомпании, което в момента е забранено.

Тайлър е за влизането на чуждестранни авиокомпании, но е предпазлив. „При сегашните условия има твърде малка вероятност който и да е инвеститор да постигне възвращаемост на инвестицията в индийския авиационен сектор,“ посочи той.

Министерството на гражданската авиация препоръча няколко мерки, включително рационализация на данъците, както и да се разрешат инвестиции на чуждестранни авиокомпании, това обаче ще включва други правителствени отдели и координираните усилия на щатите, което е трудно в Индия.

Анализатори на сектора посочват, че има спешна необходимост от национална авиационна политика, която да решава проблемите с данъците, разходите, инвестициите, инфраструктурата и ограничаващите инвестиционни политики. Индийската авиация все още може да се превърне в успех, ако достатъчно бързо бъдат предприети действия, посочи Тайлър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.