Още насилие в Либия преди изборите

Франс прес

В момент когато нова Либия се готви за първите си избори от над 40 години, страната се сблъсква с нарастващи предизвикателства в областта на сигурността: ислямистка опасност, неконтролируеми милиции или заплахи на привърженици на Кадафи.

Нападенията от последните месеци срещу американска дипломатическа мисия, представителство на Червения кръст и автоколона на ООН в Бенгази, Източна Либия, събудиха страхове от активизиране на радикалните ислямисти, включително тези от Ал Каида.

Атаката срещу американската мисия, отговорност за която пое ислямистка група, според източници от либийските сили за сигурност, бе извършена ден след смъртта на втория човек в ръководството на Ал Каида, либиеца Абу Яхия ал Либи.

„Зачестилите нападения от два месеца насам навява на мисълта, че не става дума просто за изолирани действия, а за нарастване на мощта на Ал Каида, която се възползва от голямата слабост на централната власт и изглежда разполага с многобройни последователи“ в западната и централна част на страната, смята Карим Битар, директор на изследователски отдел в Института за международни стратегически изследвания.

„Това явление е тревожно, не само за Либия, но и за целия арабски свят, защото лидерите на Ал Каида в Либия продължават да следват логиката на „международния джихадизъм“ и не се колебаят да пращат бойци в Сирия или другаде“, добавя той.

Но говорителят на Националния преходен съвет Мохамед ал Харизи омаловажи обхвата на нападенията, уверявайки, че няма никакво доказателство за действия на Ал Каида в Либия, без обаче да изключва съществуването на „отделни симпатизанти“.

Клаудия Газини, анализатор за Либия в Международната кризисна група, твърди, че свързани с Ал Каида бойци присъстват в източната част на страната, където бяха извършени повечето атентати. Но тя смята, че е „твърде рано“ да се твърди, че Ал Каида е извършила нападението срещу американската мисия.

„Зад това насилие може да стоят различни групи, не само Ал Каида, например недоволни милиции, привърженици на Кадафи или местни салафистки групи, които не са задължително свързани с Ал Каида“, добавя тя.

Миналата седмица бивши бунтовници превзеха летището в Триполи, за да протестират срещу изчезването на техния лидер. Тази акция също събуди опасения за безсилието на новите власти пред тези милиции, които не се колебаят да използват оръжие, за да бъдат чути.

Властите засилиха мерките за сигурност на летището и в столицата, но изразиха тревога за евентуално нарастване на насилието с наближаването на изборите, които първоначално бяха насрочени за 19 юни, но поради технически причини бяха отложени за 7 юли.

Министерството на вътрешните работи обяви, че е получило доклади от службите за сигурност относно планове на привърженици на Кадафи за нарушаване на протичането на вота.

„Ние добре знаем, че има хора, които не искат изборите да се състоят“, заяви Ибрахим ал Чаркасия, високопоставен служител в МВР. Той добави, че 45 хиляди служители на силите за сигурност ще бъдат мобилизирани за нормалното протичане на изборите.

Новият режим се бори също срещу спорадични взривове на насилие между отделните племена, в повечето време в граничните райони в южната и западната част на страната, където се води битка за контрола върху контрабандата.

Миналата събота бяха възобновени боевете между племето тубу и сили, свързани с либийската армия в Куфра, след кървави сблъсъци през февруари и април.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.