Ал Каида е отслабена, но не и повалена в Пакистан

Сауд Мехсуд
Ройтерс

Когато лидерът на Ал Каида Абу Яхия ал Либи пристигна в северозападен Пакистан преди няколко години, той внушаваше толкова голям респект, че дори някои от най-опасните бойци по света благоговееха пред него.

Превърнал се в легенда в сенчестия свят на джихада след като успя да избяга от строго охраняван американски военен затвор в съседен Афганистан през 2005 г., той обещаваше безкрайно финансиране, обучение и вдъхновение за мъже, които мечтаеха да извършат масови кланета в Ню Йорк или Лондон.

Убит при ракетен удар на американски безпилотен самолет миналата седмица, Ал Либи стана поредната жертва на подобни въздушни нападения, които разбиха мрежата на Ал Каида по границата с Афганистан, заявиха служители на пакистанското разузнаване и командири на бунтовнически групи.

Финансите на групировката пресъхнаха и тези, които някога я боготворяха, сега се чудят дали тя 0ще може да оцелее.

„Само си представете. Те пътуваха в Тойоти Ленд Крузър и пикапи с двойна кабина преди няколко години“, каза лидер на пакистанските талибани, които са близки до Ал Каида. „Сега карат мотоциклети поради липса на средства.“

Упадъкът на мрежата в граничния район започна с убийството на Осама бин Ладен в пакинстански град през май миналата година, а продължителната кампания на удари с безпилотни самолети допълнително отслаби групировката.

Смята се, че едва осем твърдолинейни лидери на Ал Каида все още са базирани в размирните територии по границата между Пакистан и Афганистан, в сравнение с десетките, които се намираха там преди няколко години. Настоящият лидер на Ал Каида Айман аз Зауахири е сред тези, за които се смята, че се укриват в района.

Мнозина поддръжници на Ал Каида продават оръжията си или търсят дарения, за да намерят средства да избягат в родните си страни, добави талибанският командир в телефонно интервю.

Но въздушният удар, убил либийския духовик Ал Либи в Северен Вазиристан, и други подобни нападения срещу скривалища на бунтовници, не направиха региона по-безопасен. Там действат няколко други въоръжени групи, които изглежда никак не са слаби.

Макар въздушната кампания да отслаби Ал Каида, нейните съюзници – пакистанските талибани, продължават да са могъща сила въпреки поредицата офанзиви на пакистанската армия срещу укрепленията им северозападната част на страната. Смятани за най-голямата заплаха за сигурността на подкрепяното от САЩ правителство, талибаните са обвинявани за много от самоубийствените бомбени атентати в Пакистан и зрелищните атаки срещу военни и полицейски обекти.

Мрежата Хакани, която здраво се е съюзила с талибаните в Афганистан, също има бази в пустеещите северозападни райони на Пакистан, според американски официални представители. Тази група и пакистански официални представители обаче отричат бойците й да действат от там.

За Съединените щати обаче, лидерите на Ал Каида, групата, която пое отговорност за нападенията от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон, си остават основната мишена.

„Онзи ден гръмнахме още един лидер от Ал Каида“, заяви пред военни от силите на НАТО министърът по отбраната на САЩ Лион Панета по време на посещението си в Кабул миналата седмица, говорейки за Либи, който бе втория човек в командването на организацията и висшия й стратег.

„Най-гадната работа, която можеш да получиш тия дни е да бъдеш заместник лидер в Ал Каида или още по-лошо – лидер“, добави той пред избухналата в смях аудитория.

Местни жители, служители на пакистанското разузнаване и бивши бунтовници заявиха в интервюта, че въздушната офанзива е принудила командири и бойци на Ал Каида да преминат в отбрана, ограничила е движението им и възможностите им да създадат по-тесни съюзи с други бунтовнически групи.

Финансирането се оказа проблем, тъй като то традиционно се прави в кеш и лично, за да се избегне проследяването му чрез банковата система.

Либи бе един от малцината лидери на Ал Каида, които поддържаха лични контакти с командири от други големи бунтовнически групи като пакистанските талибани. Той използваше обаянието и авторитета си на теолог, за да запази целостта на мрежата на Ал Каида пред нарастващия натиск от нападенията с безпилотни самолети.

„Смъртта на Либи е голям удар върху Ал Каида. Сега организацията изпитва сериозни финансови проблеми в племенните райони на Пакистан“, каза представител на пакистанското разузнаване – възглед, споделян от някои дипломати в Исламабад.

„Изпращането и получаването на пари стана много трудно за тях, понеже повечето от каналите им бяха затворени или станаха рискови. Това се отразява на операциите им.“

Командирите от Ал Каида, които някога се появяваха в тренировъчните лагери, за да мотивират бойците, сега се виждат рядко, според талибански командири и служители на пакистанското разузнаване.

„Повечето от тях излязоха в нелегалност, укриват се в бункери и мазета и избягват контакт с външния свят“, каза пред Ройтерс офицер от разузнаването в граничните племенни райони. Висш служител в пакистанските сили за сигурност смята, че в Пакистан са останали едва осем големи лидери на Ал Каида.

Но това не бележи края на водачеството на Ал Каида в района с рехава граница между Пакистан и Афганистан, който президентът Барак Обама веднъж нарече „най-опасното място в света“.

„Би било грешка да се заключи, че няма никой на резервната скамейка. Тя става все по-тясна, но все още има лоши типове, с лоши стремежи в основната група на Ал Каида в Пакистан“, заяви американски официален представител във Вашингтон.

„Все пак тези лица са изгубили предишните си способности и нямат качествата или последователите в екстремисткото движение като цяло, които Абу Яхия и неговият предшественик Абу Атия имаха.“

Много ще зависи от това дали САЩ могат да притиснат Пакистан да преследва останалите лидери на Ал Каида, особено в Северен Вазиристан, където според Вашингтон са базирани някои от най-опасните съюзници на Ал Каида.

Малко вероятно е обаче Пакистан да се ангажира с действия, които може да се превърнат в кървава баня, особено по време на криза в отношенията му със САЩ, които се влошават откакто при едностранна акция беше убит Осама бин Ладен. Пакистан заяви, че армията му е разпръсната в преследване на талибаните в други райони и сам ще реши кога изцяло да се заеме с групите в Северен Вазиристан.

Официални представители на САЩ заявиха, че нападенията с безпилотни самолети, които възпламеняват антиамерикански чувства, ще продължават въпреки настояването на Пакистан те да бъдат прекратени. Това би могло да подкопае сътрудничеството с Исламабад. Висшият служител от пакистанските сили за сигурност се съгласи, че шепата основни лидери на Ал Каида, останали в Пакистан, най-вероятно се укриват в Северен Вазиристан.

Те са малко на брой, но да се достигне до тях и до приятелите им, като печалано известната мрежа Хакани, няма да бъде лесно. Особено трудно е на разузнаването да се добере до тях.

Преди няколко години пакистанските талибани успяха да проследят голям брой от племенните информатори на пакистанското разузнаване в Северен Вазиристан и ги изклаха.

„Много от тях бяха убити и сега хората се страхуват да помагат на служителите от разузнаването. Ще отнеме дълго време да се изгради нова мрежа“, заяви източникът от силите за сигурност.

Дори ако Пакистан реши да предприеме широкомащабна офанзива в Северен Вазиристан, това може да предложи само краткосрочни решения.

Условията, подхранващи войнствеността, продължават да съществуват в притежаващия ядрено оръжие Пакистан, и те няма да изчезнат, докато правителството не извърши смели реформи, които да засилят борещата се икономика.

Повече безработни младежи може да се обърнат към бунтовническите групи, които им дават чувство за власт с автоматите АК-47 и им казват, че поясът с експлозиви на атентатора самоубиец е път към рая,

Това послание е особено изкусително в неуправляеми райони като Северен Вазиристан, където повече от 60 процента от населението е между 15 и 25 години, възможности за работа практически не съществуват, а държавата упражнява слаб контрол.

„Всеки ден някой в Пакистан става на 18 години“, заяви висшият служител на пакистанските сили за сигурност, говорейки за нарастващия брой от потенциални новобранци за джихад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.