Поздрав за премиера от Орлов мост с „Мафия!” и „Честит рожден ден!”

Момиче прегръща брониран полицай от кордона, който се опитва да разпръсне протестиращите от Орлов мост. Снимка: Евгени Димитров, Булфото

За рождения ден на премиера Борисов около 1500-2000 души затвориха Орлов мост в София пяха „Хепи бъртдей”, скандираха „Честит рожден ден” и …”Мафия!”. Поводът бяха приетите поправки в Закона за горите, известни още като „поправката Цеко Минев” (шеф на Първа инвестиционна банка, неофициален собственик на ски съоръженията на Банско, също и на Витоша, които той демонстративно затвори тази зима, за да гласуват поправките в закона).

Протестиращите се събраха спонтанно от страница във Фейсбук „Да отнемем подаръка на Бойко! Блокада на Орлов мост по случай гласувания Закон за горите”.
Орлов мост остана блокиран от протестиращите около 2 часа. Полицейската сила отначало беше ограничена, но накрая бяха арестувани около 10 души. Вероятно властите са се страхували да не развалят рождения ден на премиера, който се превърна в основно събитие в телевизии и вестници.

Протестиращите насадяха по земята и затвориха Орлов мост. Снимка: Булфото

Протестиращите насадяха по земята и затвориха Орлов мост. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоМомиче прегръща полицай. Снимка: Невена БорисоваСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоКуче лае срещу полицаите. Снимка: БулфотоПолицаите избутват възрастна жена. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоМомиче прегръща брониран полицай от кордона, който се опитва да разпръсне протестиращите от Орлов мост. Снимка: Евгени Димитров, БулфотоКолаж от страницита във Фейсбук, която призова за спонтанния протест. Карикатура на Христо Комарницки във в. "Сега"

В отразяването на събитието от официалните медии броят на протестиращите беше подценен. В много държави полицията влиза в спор за броя на участвалите в антиправителствен протест. При нас функцията на полицията се поема от медиите – те са тези, които спекулират с броя протестиращи. Така например „Дарик” съобщи, че на протеста е имало 2000 души, според Нова ТВ – 1000 души, а  БНТ – 500 души.
„Стоим там, докато всички медии разберат за това, че след 2 години няма да остане гора в България, докато започне диалог за скандалните промени”, гласи пост на страницата във Фейсбук „Да отнемем подаръка на Бойко! Блокада на Орлов мост по случай гласувания закон за горите”.
С днешния протест започна централната емисия на Нова телевизия.

Карикатура на Христо Комарницки във в. „Сега“

бТВ не отрази протеста, като едно от лесните обяснения за това би било, че понеже събитието започна в 19:30 ч., телевизията не е успяла да го отрази за централната емисия. В късната емисия обаче също нямаше съобщение за протестите. Една от възможните причини за това може да е съвпадането на рождения ден на премиера със събитието и презумпцията, че международните медии няма да пропуснат събитието. Това автоматично значи, че ако по време на него има проявена сила, то тя би била отразена мащабно. Всички знаем, че България и в частност правителството държи силно на имиджа си на интегрирана европейска страна.

„Фейсбук” като платформа на протеста

Най-малко няколко от задържаните по време на протеста, включително младия природозащитник Борислав Сандов от партията на Зелените, публикуваха съобщения от Първо РПУ.

Снимка: Булфото

Много клипчета от протеста бяха почти веднага качени в социалните мрежи, което е още една причина за иначе заслужаващата похвали сдържаност на правоприлагащите сили – всичко във „Фейсбук” лъсва, включително палките.
„Е…то е ясно, че е някаква сила, ама тия като мен, които са протестирали доста често, знаят какво е сила и сила. Днес си беше лекичко”, пише един от протестиращ  в социалната мрежа, която неизненадващо се превърна в трансформатор на обществената енергия около протеста.
Друга причина за протеклия кротко протест може да е, че правителството се пази от гнева на обществото, който не само витае във въздуха, но който ще ескалира допълнително заради предстоящото засилване на икономическите проблеми и обществена потиснатост. Неотдавна работодатели съобщиха, че нивото на неофициалната безработица сред младите българи достига 50 %, а знаем, че младите хора са агрегата на протестите.
„Доколкото видях измежду многото народ около себе си, полицаите отначало не ни правеха нищо, опитваха се да ни оградят, но без да ни избутват. По едно време дойдоха едни доста тежко оборудвани полицаи и със сила избутаха хората от шосето – и пак не успяха да избутат всички”, разказва Вида Делчева, която беше организатор на студентските протести от 2010 г. и която сега участва в протеста като протестиращ.

500-те души според БНТ


Според нея протестът е бил успешен, защото успя за много малко време да събере много протестиращи. И най-вече защото успя „да пробие медийното заглушаване”. Тя подчертава, че в последните няколко месеца е имало множество акции срещу новия Закон за горите, но „те не бяха отразявани извън e-vestnik и Дневник”.
„Истински успешен протестът ще бъде, разбира се, ако провокира спирането на този престъпен закон. За съжаление, той мина второ четене. Сега остава да се надяваме Плевнелиев да ни чуе и да наложи вето”, добавя Вида.
Още преди протеста с послание „Само днес можем да защитим Гората на България” беше огласено изявление, че Плевнелиев обмисля дали да не наложи вето на закона, като ще изслушва мнение и оценки по въпроса.
„Мисля че на хората много им писна. Затова и толкова много се навиха да дойдат на нещо обявено на същия ден, затова и останаха толкова дълго на пътното платно, затова и скандирането „МАФИЯ“ преобладаваше над обичайното „Природа, не бетон“. Преобладаваше дори и над „Долу Цеко от Алеко“, казва Вида.
Според нея в момента хората губят всякакви остатъци от вяра.
„Не мога да прогнозирам какво ще се случи по-нататък. В мен се борят прекаленият песимизъм и прекаленият оптимизъм. Знам само, че няма да спрем да протестираме и няма да се откажем от горите. Знам, че през годините българският народ беше ограбван многократно и вярвам, че няма да позволим да ни вземат и природата. Последното и най-ценното, което имаме”.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.