Гърция – късни уроци за десните от неочаквания възход на СИРИЗА

Ройтерс

Андонис Самарас превъзмогна страха си от неодобрение, свали сакото си и се смеси с тълпата – част от енергичния нов имидж, с който консервативният лидер се надява да спечели изборите в неделя и да спаси Гърция.

В държава, в която гневни избиратели често замерят политиците с йогурт или яйца, обиколката на Самарас през уикенда в град Коринт се определя за смел ход. След грандиозния провал на изборите миналия месец, които самият той предизвика, с объркани послания и неправилно насочена кампания, Самарас, който е на 62 години, сега изглежда си е научил урока и е набрал скорост.

Само няколко дни остават обаче преди следващите избори, които ще определят бъдещето на Гърция в еврозоната, така че той разполага с малко време, за да спре подема на радикалната левица, която може да се възползва от гнева от икономическата криза и да спечели премиерския пост.

Новият Самарас е решен да убеди гърците, от които почти 80 процента искат да запазят еврото, че неговата партия Нова демокрация е единственият шанс за предотвратяване на икономическия крах и катастрофалното завръщане към старата гръцка валута. „В момента драхмата означава смърт“, заяви Самарас за гръцка телевизия в неделя.

Самарас предизвика изборите през май, като очакваше, че гърците ще накажат стария опонент на Нова демокрация от десетилетия насам – социалистите, и ще му дадат мнозинство. Вместо това обаче гърците унижиха и двете партии, които си предаваха властта поколения наред, като отказаха мнозинство за Самарас и предизвикаха повторни избори на 17 юни.

Радикалният левичар Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА се противопостави на одобрения от демократите и социалистите спасителен план от 130 милиарда евро, сега диша във врата на Самарас в предизборните анкети.

СИРИЗА обещава да отмени спасителния план, да национализира банки и да замрази приватизациите. Ципрас, който е на 37 години, спечели голяма подкрепа сред младите, повече от половината от които са безработни, а възходът му се превърна в основна тема за коментиращите гръцката политика.

По-малко впечатляващ, Самарас също подобри ходовете си. Повечето от последните проучвания на общественото мнение показват, че той ще спечели четвърт от вота, което е повече от спечелените на 6 май 19 процента, като така ще се доближи до СИРИЗА в битката за много важната награда на първото място – допълнителните 50 депутатски места в 300-членния парламент.

„Нова демокрация очевидно има по-добра кампания, а Самарас слуша повече хора“, заяви политическият анализатор Джон Лулис. „Битката се води за еврото, а постулатите му изпращат ясни послания“.

На последните избори на Самарас като че ли му бе ясно кой е неговият враг: познатият му стар опонент Евангелос Венизелос, едрият страшен лидер на социалистите, който пое товара на обществения гняв от неправилното управление на гръцката икономика.

Именно Венизелос, който тогава бе финансов министър, договори двата големи спасителни заема от ЕС. Самарас и консерваторите се противопоставиха на първия спасителен пакет през 2010 г., но се присъединиха към правителството на националното единство и подкрепиха в парламента втория спасителен пакет тази година.

В предизборен клип Самарас многократно нападна Венизелос и заяви, че вторият спасителен пакет трябва да бъде предоговорен, което обърка избирателите, защото на практика той го подкрепи. Той контактуваше с граждани само при малки контролирани срещи, на които защити решението си да се присъедини към коалицията.

Същевременно Самарас не забеляза поразителния възход на Ципрас, чийто небрежен стил и приятен външен вид привличаше ядосаните на мерките за икономии млади гърци. „Той си мислеше, че се бори срещу голямото чудовище Венизелос. Никой не му каза, че най-голямата заплаха идва от малкия Ципрас“, посочи представител на Нова демокрация.

Изолирани от обществото, заради страха да не бъдат нападнати, политиците разчитаха на проучванията на общественото мнение, които показваха, че Нова демокрация води, следвана от социалистите. Анкетите обаче бяха по-променливи от всякога, като гърците бяха толкова ядосани на мерките за икономии, че поведението им бе непредвидимо.

Обезпокоен от отцепила се група в център-дясно, която се обяви срещу спасителните пакети, и възхода на крайнонационалистическата „Златна зора“, която спечели около 7 процента от вота, Самарас насочи партията в посока дясно, като обърна гръб на икономическите въпроси, заменяйки ги с кампания, фокусирана върху национални и антиимигрантски теми.

„Това бе неправилна преценка“, посочи представител на Нова демокрация. „Той трябваше да се отвори за центъра. Но той послуша двама-трима съветници и нямаше контакт с хората“.

В нощта на изборите активисти на Нова демокрация бяха подготвени да празнуват победата и бавно осъзнаха при оповестяването на изборните резултати, че са претърпели поражение. Планираната реч на Самарас като победител така и не се състоя. На следващия ден представители на Нова демокрация си купуваха един на друг утешително напитки в кафето на централата на партията, очевидно шокирани от случилото се.

Много далеч от спечелването на мнозинство, Самарас се оказа с прекалено малко депутатски места дори за формиране на коалиция в подкрепа на спасителните заеми със социалистите, които се наредиха на трето място, отново заради Ципрас.

След като се провалиха горчивите разговори за формиране на коалиция, Гърция се насочи към повторни избори, а еврозоната бе разтърсена от перспективата Ципрас да застане начело на държавата и да се откаже от спасителните пакети.

Сега вече няма съмнения кой е опонентът. Нова демокрация и СИРИЗА си разменят по няколко реплики на ден, игнорирайки повечето останали партии. „Самарас се поучи от грешките си и се отвори за мнението на повече хора. Той слуша“, заяви член на Нова демокрация, който преди критикуваше Самарас.

Без да се притеснява, той върна обратно в партията непокорната Дора Бакояни, която бе изгонил за това, че подкрепи първия спасителен пакет през 2010 г. Вместо да стои настрана, сега той прави предизборни обиколки, като се усмихва и ръкува по кафенетата.

Няма ги вече националистическите клипове по телевизията, които Нова демокрация използваше при последната предизборна кампания, за да привлече десните, с образи на Александър Велики и църквата Света София в Истанбул.

Сега клиповете на партията показват непреклонно, че на радикалите от СИРИЗА не може да се вярва. В един от клиповете гръцките знамена са спуснати сред знамената на други държави от еврозоната. В друг клип ученици питат учителката си защо Гърция не е в еврозоната. Тепърва ще видим дали това ще бъде достатъчно, за да спре Ципрас и вълната на обществения гняв срещу традиционните партии.

Подобно на Самарас, и Ципрас се учи. СИРИЗА наскоро смекчи посланието си срещу спасителния план след 6 май, но бързо се върна към старата офанзива. Агенциите за проучване на общественото мнение показаха, че при всяко негово агресивно изказване, рейтингът му се увеличава.

„Споразумението за спасителния план има за цел да доведе обществото до бедност и отчаяние и разбира се ще преустанови всички дискусии за растеж“, каза Ципрас в неделя по време на митинг на остров Хиос.

Достигайки по-далеч от ядрото на млади привърженици в града, СИРИЗА сега цели по-възрастните избиратели и хората в провинцията, като Ципрас пътува повече извън Атина в сравнение с предишната кампания.

Телевизионните клипове на СИРИЗА също се промениха – от изпитите лица на средностатистически гърци, които страдат от намаляването на заплатите и пенсиите, сега те са негативни клипове, които показват как другите партии отричат спасителните пакети, а след това ги гласуват в парламента.

Представители на СИРИЗА признават, че и те са били изненадани от внезапния възход на партията. „Мобилизирахме се, за да създадем механизми като пресслужба“, заяви представител на СИРИЗА. „Със сигурност не бяхме готови за това“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.