„Ефектът Марио Монти“ се изчерпва

Марио Монти. Снимка: официален сайт

След като Италия отново кацна на мушката на дълговата криза в еврозоната, върху премиера Марио Монти се засили натискът да ускори реформите, които да изправят на крака замиращата икономика на страната. Но усилията на Монти се сблъскват с нарастващата вълна на недоволство у дома.

Монти прокара строги мерки за икономии, в това число за увеличаване на данъците и реформа на пенсионната система, откакто пое поста през ноември, с което си спечели големи похвали от инвеститори и световни лидери.

В последните дни обаче аурата на Монти избледня, тъй като инвеститорите и законодателите у дома впериха строг поглед в недовършените реформи, заложени в програмата му, като реформата на пазара на труда, съкращаването на правителствените разходи и плановете за модернизиране на съдебната система.

„Ефектът Марио Монти“ се разсея значително“, посочва Николас Спиро, който оглавява базирана в Лондон компания за консултации по въпросите на държавния дълг.

Ще успее ли Монти да си върне първоначалната инерция – това е сега най-важният за Европа въпрос. Защото заради мащабите на икономиката си, но и на държавния си дълг от 1,9 трилиона евро, равняващи се на 120 процента от БВП, Италия ще бъде прекалено голяма за спасяване от ЕС.

В опит да засили подкрепата за правителството си Монти извика вчера лидерите на най-големите политически партии в Италия. Той им припомни, че тяхната подкрепа е ключово важна за Италия, за да преодолее тя настоящото критично положение и да покаже на външния свят своето вътрешнополитическо единство, според изявление на правителството след срещата.

Страхът на инвеститорите, че Италия може да поиска помощ отвън, съчетан с притесненията относно Испания и с продължаващата несигурност във връзка с Гърция, отведоха лихвите по италианските заеми до нивата отпреди назначаването на Монти. Вчера лихвите по 10-годишните италиански дългови облигации достигна 6,14 процента в сравнение с 1,42-процентната лихва по свръхсигурните германски държавни облигации.

По същото време мерките за икономии и за високи данъци на Монти задушиха икономическия растеж и предизвикаха свиване на икономиката до 0,8 процента през първите четири месеца на настоящата година.

Обединяването на икономическите и пазарните сили постави Монти на отбранителната линия за първи път през 7-те му месеца на премиерсикя пост. Вчера Монти разкритикува остро австрийски министър, повдигнал въпроса дали Италия ще се нуждае също от финансова помощ, за да излезе от кризата.

„Смятам за напълно неуместно представители на други правителства от ЕС да говорят за ситуацията в нашите страни“, заяви Монти по време на пресконференция. Той допълни, че правителството му „продължава да работи, за да гарантира финансовата стабилност в еврозоната“.

Някои от най-големите предизвикателства пред Монти обаче са именно у дома, където италианците започнаха да се чудят дали подкрепа им за този технократ действително си струва труда. Задълбочаващата се рецесия поля със студен душ привържениците на Монти, които го описваха като спасителя на Италия. Вчера италианският министър на икономиката Корадо Пасера заяви, че ЕС трябва също да бъде упрекван, че не е действал достатъчно бързо, за да възпре кризата.

Миналата седмица допитване показа, че само половината от италианците подкрепят политическите партии, които съставят парламентарното мнозинство на Монти. Това е спад в сравнение с 63-те процента отпреди два месеца. Доверието в Монти сред участвалите в допитването спадна до 34 процента в сравнение със 71-те процента, на които той се радваше, когато встъпи в длъжност.

Непрестанното намаляване на обществената подкрепа за правителството на Монти също накара някои политици да се запитат дали той ще може да продължи с реформите, искани от европейските лидери. Миналата седмица Стефано Фасина, отговарящ за икономическите въпроси към лявата Демократическа партия, заяви, че Монти няма сили да продължи с останалите реформи и запита дали Италия да не организира предсрочни избори тази есен, вместо през пролетта на 2013 г., както е планирано.

А през това време прахосническата бюрократична система на държавните служители и чиновници открито влиза в конфликт с министрите, за които се предполага, че трябва да държат юздите на техните бюджети. Колкото по-дълго политическите партии в Италия запазят подкрепата си за Монти, толкова повече гласове те ще изгубят на изборите, предупреждава Алесандро Кампи, преподавател по политика в университета в Перуджа. „Ние сме в пълен хаос. Нито една партия не иска да бъде упреквана, че подкрепя правителство, което не постига големи резултати“, допълва Кампи.

Плановете на Монти за реформа на пазара на труда постигнаха известен напредък. Законът, който облекчава условията за италианските фирми да наемат и уволняват работници, беше прокаран в Сената, горната камара на парламента. При все това Монти трябваше да посмекчи тази мярка, като отмени разпоредба, позволяваща на фирмите да съкращават работници, без да е необходимо да се явяват на съд заради това. Законът предстои да бъде обсъждан седмици наред в Камарата на депутатите долната камара на парламента и може да бъде променен, преди окончателното му гласуване.

„Не е ясно дали Монти ще успее да прокара дори по-смекчена версия на този закон в долната камара“, предупредиха в неотдавнашен доклад икономистите на Ситигруп, като отбелязаха, че реформата няма да отиде по-далеч от това да направи по-гъвкави онези сурови правила на пазара на труда и на продуктовия пазар, които задушаваха италианската икономика поколения наред.

Италиански правителствени представители заявиха, че предложените промени трябва да изминат още дълъг път преди да бъде променена системата на колективните трудови договори, които дълго време дефинираха националния пазар на труда.

Анализатори упрекнаха Монти, че разчита на повишаване на данъци, подкопаващи растежа на националната икономика, за да овладее бюджетния дефицит, вместо да съкрати правителствените разходи. Месеци наред министрите на Монти водиха борба помежду си, за да намалят бюджетите на своите ведомства, подклаждайки напрежение в правителството, тъй като всеки министър защитаваше собствения си бюджет. Италиански вестник съобщи за препирни в правителството, които са подкопали усилията на Монти да представи министрите си като непреклонни технократи, които стоят над политическите дрязги. Италиански представители отхвърлиха информациите и обявиха, че министрите стоят твърдо зад Монти.

Усилията за съкращаване на разходите обаче продължават. През април Монти назначи комисар, който да определи как да бъдат орязани правителствените разходи с 4,2 милиарда евро. Ако не бъде постигнато споразумение по този въпрос до октомври, премиерът заплаши да увеличи ДДС – мярка, която ще изпразни още повече джобовете на потребителите.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.