Династията Льо Пен – защо крайнодесните партии стават семейни

Франс прес

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Династия Льо Пен още повече заздрави хватката си върху френската крайна десница с издигането на племенницата на нейната водачка Марион Марешал-Льо Пен, която на 22 години вече е сред шепата потенциални депутати от партията, станала неразделна част от политически пейзаж на страната.

Именно цапнатият в устата патриарх и основател на Национален фронт (НФ) Жан-Мари льо Пен, който скоро ще навърши 84 години, лансира предизборната кампания на своята внучка Марион в департамента Воклюз (Южна Франция), гордо изтъквайки своя „добър ген“. „Поради името, което нося, има и пример, който да следвам“, довери на свой ред русокосата племенница на председателката на НФ Марин льо Пен.

Можем да броим това за спечелена битка: тя стана водач в избирателен район Воклюз с 34,63 процента от гласовете, изпреварвайки титуляра от Съюз за народно движение (СНД) и социалистическата кандидатка.

След като социалистката отказа да се оттегли в полза на десницата, както призоваваше партията й, Марион Марешал-Льо Пен има всички шансове да бъде избрана идната неделя.

Леля й Марин постигна съкрушителна победа в Енен-Бомон, поизоставен минен район на север, където излезе начело с 42 процента от гласовете – далеч пред социалиста, с когото ще се бори на втория тур в неделя – и където елиминира лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон.

Политологът и специалист по крайната десница Жан-Ив Камю смята, че се наблюдава „ефекта на марката“. Постижението на Марин льо Пен е, че успя да продължи президентския ефект, постигайки добър изборен резултат при неблагоприятна за НФ избирателна система.

Месец след като осигури на НФ историческия резултат от 17,9 процента на президентския вот, Марин льо Пен затвърди позициите на партията си като „третата политическа сила във Франция“ с 13,6 процента от гласовете на първия тур на парламентарните избори.

„Това – казва експертът – безспорно е успех за стратегията на реабилитация, подета от 43-годишната Марин льо Пен, която за по-малко от две години излъска имиджа на крайнодясната партия, осъди антисемитските каламбури на баща си, без, всъщност, да промени коренно все така ожесточено антиевропейските и антиимигрантски позиции на партията.

Изправена пред заплахата от НФ, която ще участва в 61 двубоя (или „трибоя“) на втория тур – социалистическата партия недвусмислено призова за разгром на крайната десница, като предложи, според случая, оттегляне на кандидатите си (както във Воклюз, за да препречи пътя на Марион Марешал-Льо Пен) и призова СНД да направи същото.

СНД отказа, като реши в понеделник да не гласува на 20-те балотажа между кандидат на левицата и кандидат на НФ. И дума не може да става да призоваваме да се гласува за кандидата на Национален фронт или за социалистите, заяви шефът на СНД Жан-Франсоа Копе.

Някои кандидати от партията му са готови да отидат и по-далеч. Недалеч от Марсилия, кандидатът на СНД Ролан Шасен, останал трети след социалиста и кандидатката на НФ, се оттегли, за да улесни успеха на НФ.

В Мозел бившата министърка, приближена на бившия президент Никола Саркози, Надин Морано, откровено призова „избирателите на Национален фронт , които споделят ценностите й, да подкрепят кандидатурата й“.

Според допитване на института Ипсос, двама от трима избиратели на СНД гледат благосклонно на споразумение между десницата и НФ за оттегляне на техните кандидати, за да бъде надвита левицата на втория тур.

Има известен разнобой в базата между избирателите на НФ и СНД, отбелязва Жан-Ив Камю, който все пак смята, че въпреки наличието на някои „пробойни в санитарния кордон“, републиканският фронт срещу Национален фронт все още съществува.

„Докато бентът не се скъса, НФ, който представлява около 15 процента от избирателите във Франция, няма да участва в местно или национално управление. Остава му да стигне до етапа, на който се намира крайната десница в Холандия или Австрия, където крайнодесните влязоха в парламента и на моменти сключват съюзи с управляващата десница“, обяснява той. За да достигне НФ този етап, са му необходими партньори, съгласни да споделят отчасти правителствена програма“, допълва Камю.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.