Лъже ли Борисов, невеж ли е, или просто нагъл?

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

За няколко дни премиерът Борисов в присъщия си безцеремонен стил изтърси няколко дебели лъжи. А може би не са лъжи, а просто неосведоменост от негова страна?
Най-скандална беше последната, по повод протестите срещу поправките в Закона за горите. Пред куп журналисти и камери на телевизии в Пловдив премиерът каза, че Законът за горите наистина е лобистки, но в полза на скиорите и сноубордистите – тези, които обичат зимните спортове и искат да спортуват на нормални съоръжения и без да се избиват на пистите.
Заяви твърдо, че никакви протести няма да спрат инвестициите в зимния туризъм. ще строят писти, а после даде пример с Австрия, където имало „12 500 километра писти” и те били в горите. Също така обвини природозащитниците, които излязоха на спонтанен протест, че именно те защитават лобистки интереси.

Какво не е наред в казаното от Борисов?
Най-скандално е твърдението му, че в Австрия имало 12 000 километра писти, които били „именно в горите”. Не е ясно дали Цеко Минев му е говорил такива нелепици или той самият ги съчинява – така, както каза преди време, че без АЕЦ Белене токът щял да поскъпне 18 пъти.
Най-големите ски курорти в Австрия имат ски писти с дължини по 100-200 километра. Става дума за свързани писти със съседни курорти. И те са разположени основно във високите Алпи, на голяма надморска височина, над пояса с горите. България не разполага с такива високи планини и всякакви писти тук попадат в по-голямата си част в пояса с гори. Няма и достатъчно разстояние при тия ниски планини да се прокарат много километри писти. Това може да стане с изсичането на хиляди хектари гори. Като при това няма да се променя статутът на земята и инвеститорите няма да плащат за пистите – това предвижда новият закон.
А представя ли си премиерът колко са 12 000 километра? Колко курорта трябва да има в Австрия, за да се съберат толкова ски писти? Дори заедно с алеите и туристическите пътеки, по които зимно време скиори карат ски-писалки за дълги разстояния, трудно могат да се съберат толкова.
Също така у нас никой не се избива по пистите. Нито има такъв проблем, нито той може да се реши с повече писти. На пистите инциденти стават с неопитни и самоуверени скиори, а не поради малко писти.
Но лъжата е подхвърлена по толкова груб начин, заедно с обвинението, че протестиращите имат лобистки интереси, че човек просто онемява. И се намират хора, които вярват – премиерът го казва. Разбира се, все по-малко вярват. Неведнъж е говорил така безотговорно и мнозина вече се усещат.

Поразително как Борисов се е загрижил за скиорите, след като мълча при нахалното затваряне на Витоша тази зима от страна на „Витоша ски”, без да се опита да им защити интересите. Толкова наглост трудно може да се квалифицира.

Кокаинови лъжи

Дебелашкият език на премиера се насочи не само срещу някакви природозащитници. Преди дни Борисов нападна и Европа.
Журналистката Валерия Велева го награди за неговия рожден ден с угодническо интервю във вестник „Преса”. С въпросите си тя влиза в ролята на подавач на удобни топки, които големият играч Борисов забива със замах, а тя радостно пърха при удара . Пита го за критиките на Европа към България, за да му даде възможност да отговори така:
„Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе! За всичко, което е направено у нас, ние сме си заложили живота! С мене вече много по-различно се говори в Брюксел, като ги питам: „Колега, колко тона кокаин сте задържали вие? Колко тона хероин или синтетика? Да ви чуя! Ми, фа, сол, ла го знам и аз. Ни-кол-ко!“
Разбира се няма реакция от страна на Велева на тази явна лъжа. Само за тази и миналата година в европейските страни са заловени над 20 тона кокаин. Например само от февруари до юни тази година в Испания, Холандия, Великобритания, Франция са залавяни по 3, по 2 или по 1 тон кокаин. И по няколкостотин килограма, разбира се. Сайтът „Биволъ” си направи труда да направи бегла справка за това и да изобличи премиера (виж тук).

Неотдавна храбрите български митничари в Русе заловиха 67 килограма кокаин и това беше обявено за най-големият удар на българските митници за последните 5 години – наркотикът бил на стойност 100 млн. лева. Това прави близо 1500 лева на грам, а у нас кокаинът струва на дребно 200 лева на грам. (Любопитно е също така, че миналата година 9-те килограма кокаин в куфарите на Гълъбин Боевски бяха оценени от нашата полиция на 10 000 евро – толкова щял да вземе за пренасянето му. А по същата тарифа би трябвало да оценят носеното от него количество на около 13 млн. лева).

„Кокаинът е бил предназначен за Ротердам. Нашите колеги от Холандия да знаят, че нашите граници се пазят много по-добре от техните”, изказа се наставнически премиерът Борисов, като отиде в Русе да се покаже на събитието с кокаина.

Приказките на премиера стават все по-арогантни. Той може да заблуждава известно време наивните с лъжи, но политиката, която прокарва с безотговорни изказвания, създава евроскептицизъм и не е в интерес на страната, а на олигархични обръчи от фирми (по определението на Доган).
И това става при пълна липса на реакции от страна на медиите, няма журналист, който да му зададе неудобен въпрос. Поне да го попита за килограмите кокаин или за километрите ски писти.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.