Мумията на Ленин ще бъде погребана – букмейкъри вече приемат залози

Мумията на Ленин в мавзолея на Червения площад. Снимка: Потолкимейкър

Съдбата на балсамираното тяло на Ленин поражда полемика в  Русия, пишат британският „Гардиън“ и американският „Ню Йорк  таймс“.
Когато писателят и бивш дисидент Юрий Карякин заяви пред  парламента на СССР през 1989 г., че Ленин е изразил желание да  бъде погребан до майка си в Санкт Петербург и препоръча  балсамираното му тяло да бъде изнесено от мавзолея на Червения  площад, това породи недоумение и гняв. След като Русия се  разпадна, имаше няколко опита да се извади тялото на Ленин от  мавзолея, но нито един политически лидер досега не дръзна да го  направи.
Може би третото идване на власт на Владимир Путин ще поправи  път към подобна промяна, отбелязва „Гардиън“. През април допитване показа, че 56 процента от руснаците подкрепят  изваждането на тялото на Ленин от мавзолея. Преди шест години  привържениците на идеята бяха едва 46 процента. Но когато  по-рано този месец руският министър на културата Владимир  Медински заговори за тази идея и каза, че телата би трябвало да  се погребват, това породи такава полемика, че после в блога си  той трябваше да обяснява, че това е негово лично мнение.
Медински посочи, че изваждането на тялото на Ленин от мавзолея не означава, че самият мавзолей ще трябва да се унищожи, а напротив да се превърне в музей с високи входни  такси, посветен на съветската история. Според Медински подобен  музей ще привлече много посетители. В Русия някои части на  обществото, в това число православната църква, подкрепят идеята  за погребването на тялото на Ленин. Комунистите засега са  категорично против. Но руски букмейкъри вече започнаха да  приемат залози, че Ленин ще бъде погребан през 2013 г., пише  „Гардиън“.

Руски комунисти чакат на опашка за поклонение пред мумията на Ленин. Снимка: ЕПА/БТА

Министърът, предложил тялото на Ленин да бъде погребано, има  и други пораждащи полемика идеи, припомня американското издание. Медински иска някои улици да бъдат преименувани в чест  на великата княгиня Елизавета Фьодоровна, убита от болшевиките  през 1918 г. и канонизирана като мъченица от православната  църква. Медински иска оживената московска метро станция,  кръстена на Пьотр Войков, участвал в убийството на Николай Втори  и семейството му през 1918 г. да бъде преименувана. Медински,  който  е на 41 години, е правителствен чиновник от 90-те години  и е съюзник на Единна Русия. Той е съосновател на организация,  която лобира за смяна на имената на много руски площади,  кръстени на водещи фигури от СССР. В миналото Медински беше  казвал, че Русия се нуждае от истински цар. Той беше назначен от  Путин за министър в опит да се постигне обединение между комунистите и царистите в Русия, посочва „Ню Йорк таймс“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.