Цветанов по-обективен от бТВ. Диана Найденова засенчи Бареков и Кулезич

Вътрешният министър Цветанов разви идеята, че протестите срещу Закона за горите били „донякъде” в услуга на организираната престъпност и „това всъщност била целта”.

Но старият милиционер беше достатъчно обективен да допусне по повод инцидента с бития оператор на Би Ти Ви, че сред протестиращите е имало и провокатори.

Телевизия Би Ти Ви обаче, въпреки всичките си претенции за лидер в новините и всички гледни точки, не стигна до тази идея. Цветанов се оказа по-обективен.

Би Ти Ви предпочете да обобщи с едно или друго предаване, че протестиращите са някаква тълпа, който незаконно задръства кръстовища, бие журналисти и е някакво зло за обществото.

И идея нямаше, че исканията са справедливи, че това е спонтанен протест и гражданско недоволство, което надскача рамките на този закон и изразява волята на младите, образовани и обичащи родината си хора. Както писа един блогър и журналист – „Младите вече имат избор – Терминал 1, Терминал 2 и Орлов мост”.

И идея нямаше в претенциозната телевизия, че на такива спонтанни протести могат да отидат всякакви, включително провокатори, както каза и Цветанов. Посегателство върху журналист е вандалски акт, но също такава вандалщина е да вменяваш вината за това на всички справедливо протестиращи.

А това са добре известни неща, за последните години в толкова митинги е имало провокатори, дори при предишното правителство имаше митинг пред парламента с футболни агитки, който прерасна в масов бой и имаше куп ранени полицаи. Тогава Би Ти Ви не заподозря протеста като нещо незаконно, тогава беше някакво спонтанно недоволство срещу управляващите.

В този дух журналистката Диана Найденова просто удари тавана в шоуто „Нека говорят”. Беше поканила в студиото еколога Петко Цветков, когото първо накара да се извини за набития оператор, сякаш той лично го е набил.

Следваше твърдо линията, че „еколозите”, както Би Ти Ви предпочита да нарича протестиращите месеци наред, са виновни за случилото се. След това се нахвърли върху него и почти не му даде думата до края да изкаже аргументите си за протеста, за закона и за горите.

Обиди, нападки, обвинения, и препоръки за поведение с поучителен тон (виж тук). Дори започна да обяснява, сякаш е кметица на София или говорител на премиера Борисов, какви беззакония вършат и как трябва да се правят протести.

На забележката, че репортери на Би Ти Ви са провокирали протестиращи, които не искат да дават интервю за тази телевизия заради многобройни манипулации в последните месеци с техните протести, Найденова избухна и се нахвърли с нова сила върху Цветков.

На себе си ли се гневи? Ако чува това за пръв път, значи е много неосведомена за една журналистка. Интернет е пълен с коментари и фотоколажи за манипулации от страна Би Ти Ви на тези протести. Да, затова протестиращите отказват да говорят с техни репортери.

Одиозни водещи като Бареков и Люба Кулезич, които агресивно нападат противниците на властта, си намериха достоен конкурент в лицето на Диана Найденова.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.