Тежки времена за официалните медии

Нападателят, заради който Би Ти Ви обяви, че мирният протест е преминал в агресия. Снимка: от тв екрана

Протестите на природозащитници в София през последните дни притиснаха в ъгъла не само премиера Бойко Борисов, но и ръководещите се от неговите мисли и чувства официални медии в страната.

Смятаните за най-популярни телевизии и печатни издания първоначално се опитаха да неглижират акцията на младите хора. Повечето представиха първия ден от протестите просто като проблем на столичния трафик – група недоволни блокирали кръстовището при Орлов мост и полицията арестувала някои от тях. Липсваха разяснения срещу какви промени в Закона за горите се протестира и преди всичко как и защо са приети.

И вероятно номерът им за пореден път щеше да мине, ако не бе интернет. Протестът бе организиран в глобалната мрежа и точно тя показа колко неадекватни на обществените очаквания са официалните медии. Десетки млади хора с мобилни телефони и апарати успяха да сторят това, което професионалните журналисти не направиха. Те пуснаха в интернет снимки и видео от сблъсъци с полицията, протестът се предаваше дори онлайн.

Официалните медии започнаха да говорят за него едва след като Борисов заяви, че няма да се поддаде на натиск и то по начин изцяло обслужващ неговата теза, че еколозите спъват развитието на ски туризма в България. Затова и гневът на протестиращите към журналистите не закъсня. Би Ти Ви събра най-много от него, след като първия ден от протестите дори не излъчи репортаж в новините си.

Обяснението, че не са имали екип звучи несъстоятелно. Все пак протестите се провеждат между 20 и 21 часа, когато в София не се случват много други неща. Това, че отговорът е неадекватен на подозренията за цензура, пролича и по скандиранията в петък вечер „Долу Би Ти Ви“.

Днес частната телевизия отново е на тест, след като неин оператор бе нападнат снощи от протестиращ. Тя не съобщава какви са били подбудите на нападателя, но пуска кадри как той показва среден пръст на камерата им и информация от МВР, че е криминално проявен с грабеж от 2001 г. Няма и дума, че той не е искал да бъде сниман, както пише дори във форума на сайта на Би Ти Ви.

Всъщност липсата на баланс между желанията на управляващите и на гражданите е основен проблем на българските официални медии. Притиснати от безпарчие и интересите на своите собственици, те все по-често загърбват правилата на журналистиката, а едно от тях е, че трябва да се представят позициите на всички засегнати.

Най-лошото ще е, ако инцидентът с оператора на Би Ти Ви бъде използван, за да се представят протестите като дело на криминално проявени и непосредственият им заряд на недоволните млади хора бъде унищожен. Защото акциите през последните дни в София не са само за защита на природата от опитите на безскрупулни бизнесмени да печелят пари от нея чрез безконтролно строителство на писти и хотели в горите, а въобще за бъдещето на страната.

Младите хора са против приемането на закони под диктат на олигарси. Показва го и стенограмата от срещата на премиера с част от протестиращите. От нея ясно личи, че Борисов не знае какво точно пише в спорния Закон за горите.

Той на няколко пъти пита природозащитниците как да се формулират дадени текстове и упреква земеделския министър Мирослав Найденов, че не е постигнал разбирателство предварително по тях.

„Като сте го коментирали, защо ми затварят “Орлов мост”? Защо не си дошъл да ми кажете, че проблемът е такъв и вместо да гласуват онзи ден закон, да сме направили срещата във вторник и това нямаше да влиза в тоя му вид. Ние правим законите за тези хора, за тия всичките. Не ги правя за мене!“, казва премиерът.

Ако е искрен, Борисов вероятно ще стигне и до истинския отговор. А той е, че управлява според това, което показват телевизиите, а голяма част от тях отдавна не съобщават за истинските проблеми на обществото.

От kafene.net

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.