Гладът обхваща Северна Корея

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Милиони севернокорейски деца не получават нужните за физическото и психическото им развитие храна, лекарства и медицински грижи и много от тях остават недоразвити и недохранени, съобщи във вторник една от агенциите на ООН.

Близо една трета от децата под пет години показват признаци на забавен растеж, особено в селските райони, където храната е недостатъчна, а хроничната диария заради липса на чиста вода, хигиена и електричество е главна причина за детската смъртност, казва световната организация.

Болниците са безупречно чисти, но празни; само няколко имат течаща вода или електричество, а лекарствата са дефицитни, се казва в подробен доклад за хуманитарната ситуация в Северна Корея. „Виждал съм бебета… които би трябвало вече да сядат, но не могат и едва държат бебешка бутилка“, каза в Пекин координаторът на програмата за развитие на ООН Жером Соваж за Пхенян, преди да представи доклада на страните донори.

Докладът разкрива ужасяваща картина на мизерия в провинцията, рядко виждана от чужденци, на които обикновено не им е позволено да пътуват извън относително проспериращия Пхенян, където ангелски изглеждащи дечица биват подбирани, за да участват в правителствени тържества, а средната класа, обичаща добрата храна, има финансова възможност да се храни на ресторант.

Докладът на Соваж не само дава допълнителни доказателства за неспособността на Северна Корея да изхрани народа си, но и подкрепя и тезата на критиците, които казват, че правителството би трябвало да харчи пари за осигуряване на храни вместо за модернизиране на армията си, изпитания на ракети и развитие на ядрена програма, осъждана от ООН, САЩ и Южна Корея.

ООН призова този година да бъдат събрани от дарения 198 милиона щатски долара, главно за да се нахранят гладуващите. Апелът е отправен в деликатен момент за Северна Корея, която се опита да се представи като стабилна и единна в периода на предаване на властта на новия и млад лидер Ким Чен-ун.

Все пак правителството започна публично да признава, за пръв път от години, че има голям недостиг на храна. В края на май висш служител направи необичайно признание за проблема с храните. Държавната агенция КЦТА съобщи, че премиерът на Северна Корея Чхуе Йон-им е призовал настоятелно земеделците да дадат своя принос за облекчаване трудното положение с недостига на храни.

Засили се безпокойството, че може да настъпи поредна суша, след като бе съобщено, че в някои райони валежите тази пролет са били по-малко от обичайното. Това вероятно ще доведе до по-малко реколта през есента. Журналист от Асошиейтед прес видя през май в провинция Южен Пьонан забележимите последици от сушата.

„Работя във фермата повече от 30 години, но никога не съм виждал толкова жестока суша“, каза пред АП Ан Сон-мин, земеделец в кооперативното стопанство в Тхокхае, окръг Нампхо, застанал насред изсъхнала нива, където пръстта се ронеше между пръстите му.

Северна Корея не произвежда достатъчно храна, за да изхранва населението си от 24 милиона и разчита на ограничени покупки, както и на чужди дарения, за да запълни недостига. В средата и края на 90-те години страната е преживяла масов глад, констатира миналата година Организацията по прехрана и земеделие на ООН и Световната програма по прехраната в специален доклад.

Около 16 милиона севернокорейци – две трети от населението – зависят от раздаваните два пъти месечно от правителството дажби, се казва в доклада на ООН. Няма признаци, че управляващите ще предприемат дългосрочните структурни реформи, необходими за стимулиране на икономическия растеж.

Дажбите обикновено се състоят от ечемик, царевица или ориз, ако хората имат късмет, и много деца растат, без да приемат никакви протеини, твърди Соваж. Той допълни, че недохранването в рамките на едно поколение може да има тежки последствия за физическия растеж, за интелектуалните способности и уменията за учене.

Почвата в планинския север е неподходяща за земеделие, а обезлесяването и остарялата селскостопанска техника, както и ограничените количества гориво и електричество означават, че стопанствата са уязвими за природните стихии, на които Северна Корея често е изложена, включително наводнения, суша и сурови, студени зими, се казва в доклада на ООН.

Провинциите в южната част, в „житницата“ на страната, произвеждат по-голямата част от зърнените култури, но храната не винаги стига до отдалечените каменисти североизточни провинции. Оценка на реколтата през октомври 2011 г. показваше, че три милиона души ще се нуждаят от хранителна помощ от чужбина през 2012 г.

Но много страни донори продължават да се съмняват дали хранителните помощи ще стигнат до гладуващите или ще бъдат отклонени към властващия елит или едномилионната армия.

Световната програма по прехраната отправи глобален призив за извънредна хранителна помощ на стойност 218 милиона щатски долара през 2011 г., изтъквайки, че една четвърт от населението на Северна Корея се нуждае от чужда хранителна помощ, за да се спаси от глад. Организацията получи обаче само 85 милиона.

Южна Корея бе един от най-големите благодетели на Северна Корея, докато консервативният президент И Мюн-бак пое управлението през 2008 г. и спря безусловната помощ, като я обвърза с напредъка на Северна Корея в ядреното разоръжаване. Сеул не планира скоро да възобнови големите доставки на храни и изкуствени торове за Северна Корея, каза говорителката на южнокорейското министерство за националното обединение Пак Су-джин.

Изстрелването на ракетата с голям обсег през април провали и сделка със САЩ, които щяха да изпратят 240 хиляди тона хранителна помощ в замяна на мораториум върху ядрените и ракетни изпитания.

Соваж отбеляза като положително явление, че тази година в редакционна статия по случай Нова година, в която се излага политиката на севернокорейското правителство в различни области за 2012 г., се подчертава значението на селското стопанство, включително на редуването на различни зърнени култури и на органичното земеделие.

Той каза, че Северна Корея, която се гордее с безплатното си здравеопазване, разполага с безупречно чисти болници, но с ограничено оборудване. „Системата на здравеопазването на хартия е доста усъвършенствана. Съотношението лекар на брой домакинства е много високо“, каза Соваж. „За съжаление, докторската чанта е почти празна.“

„Ако посетите болница през зимата, ще видите, че тя не е отоплявана. Никога“, каза той. „Най-вероятно няма и вода. Възможно е да няма и лекарства, освен тези, доставени от благотворителните организации.“ „Показвали са ни сиропиталища, детски градини и болници, и съм виждал деца, за които ми казаха, че са на 9 години, но имаха физическите признаци на много по-възрастни – вероятно 13 или 14-годишни, и очевидно бяха недохранени“, допълва той.

Въпреки потресаващото си състояние, Северна Корея продължава да се държи предизвикателно. Държавната агенция КЦТА наскоро обвини Запада, че манипулира цените на хранителните продукти като форма на империализъм и призова севернокорейците да се стремят сами да задоволяват нуждите си от храни, преди да търсят помощ отвън. „Сухият хляб у дома е по-добър от печеното месо в чужбина“, се казваше в редакционна статия на КЦТА.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.