Помощ онлайн ще получават дисиденти

в. Вашингтон пост

Като се започне с египетските блогъри и се стигне до руските „твитеристи“, активисти по целия свят посягат към интернет като средство за политическа промяна, въпреки че правителствата изучиха податливостта на мрежата към наблюдение.

Сега две малки американски правозащитни групи – съосновател на едната е 30-годишният бивш служител на Държавния департамент Джарет Коен, а на другата е 89-годишният едновремешен поддръжник на съветските дисиденти Робърт Бърнстийн – обединяват сили в подкрепа на онлайн активистите в авторитарните държави.

Сливането обхваща Movements.org, в чието основаване през 2008 г. участва Коен – сега шеф на изследователското звено на „Гугъл“, и създадената преди две години организация „Адвансинг хюман райтс“ от Бърнстийн – пенсиониран шеф в издателския бранш, който през 1978 г. помогна за възникването на „Хюман райтс уоч“. „Гугъл“ няма пряко участие в сливането, но възнамерява да дари пари, чийто размер още се уточнява, каза служител на компанията, пожелал анонимност.

Разликата във възрастта между Коен и Бърнстийн създава такава комбинация от особености на различни поколения, която според двамата мъже помага на мисията им. „Аз уча много“, казва Бърнстийн в интервю. „Внуците ми работят с тези машини като луди и аз вече схващам.“

Бърнстийн казва, че за трите десетилетия, през които е работил като застъпник на човешките права, е установил, „че е трудно да се обучават хора в други страни. Така че това, което можеш да направиш, е да имаш свобода на словото“. По думите му в слялата се организация, която ще запази името „Адвансинг хюман райтс“ (придвижване, напредък на човешките права), „ще се опитаме да кажем на хората в затворените общества, че ще направим всичко възможно, за да ви дадем глас“.

Коен, който е бил на работа в Държавния департамент, когато е помогнал за старта на Movements.org, казва, че групата е решила да потърси партньор и е прегледала много правозащитни организации, преди да се обърне към „Адвансинг хюман райтс“.

Освен десетилетията опит на Бърнстийн тази група, продължава Коен, е била впечатлена от работата на активисти в чужбина, с които е направила съвместната програма CyberDissidents.org, управлявана от Дейвид Кийс. Привърженик и пионер на „онлайн активизма“, 28-годишният Кийс сега е изпълнителен директор на „Адвансинг хюман райтс“.

„Дейвид е творческа личност с феноменална мрежа от киберактивисти в Близкия изток и Северна Африка“, казва Коен и добавя: „Комбинацията между Боб и Дейвид е неудържима“.

Освен че ще осигурява връзки, технически съвети и друга подкрепа на дисиденти в чужбина, „Адвансинг хюман райтс“ възнамерява да публикува техни трудове в поредица електронни книги, както Бърнстийн – бившият президент на „Рандъм хаус“, публикува на времето творби на физика Андрей Сахаров и други съветски дисиденти. Отделно от своята онлайн ориентация „Адвансинг хюман райтс“ се отличава и с това, че е възприела една спорна за правозащитния свят философия: да се съсредоточи само върху авторитарните страни.

През 2009 Бърнстийн публично скъса с „Хюман райтс уоч“, на която бе президент в продължение на 20 години, заради прекомерното внимание на организацията към престъпленията на Израел. Общо взето той казва, че групата хаби прекалено много енергия за „отворените общества“ вместо за диктатурите.

„Отворените общества са далеч от съвършенството, но освен правозащитните групи те имат много институции, които работят за подобряването на нещата“, казва той. В своя статия в „Ню Йорк таймс“ от 2009 г. той твърди, че „Хюман райтс уоч“ трябва да се съсредоточи повече върху репресивните режими. Ръководителите на организацията обсъдиха неговите аргументи и ги отхвърлиха, заявявайки, че би било „нарушение на нашия основен принцип, че правата на човека са универсални“, ако бъдат игнорирани проблемите в Израел и Съединените щати.

През 2008 г. Коен е бил съветник на държавния секретар Кондълиза Райс, когато американските представители са узнали, че протест на милиони колумбийци срещу отвличанията на хора от лявата въоръжена групировка ФАРК, е бил организиран отчасти чрез Фейсбук. Тогава той установил, че твърде малко посолства на САЩ по света търсят онлайн активисти и е съдействал за започването на годишни срещи на активисти. Тези срещи са прераснали в Movements.org, като са били установени връзки между по-възрастни, традиционни дисиденти и млади майстори в мрежата.

В известен смисъл същото става и с „Адвансинг хюман райтс“, която вече набра около два милиона долара при първоначална бюджетна цел за три милиона годишно, казва Бърнстийн.

„Адвансинг хюман райтс“ вече получава постоянен поток от молби за помощ. През последните дни, казва Кийс, получих обаждане по „Скайп“ от една саудитска жена, който се бои, че ще стане жертва на „убийство на честта“, извършено от нейни роднини. „Всеки ден получавам имейли от активисти от Сирия или Саудитска Арабия и навсякъде другаде“, казва Кийс.

По думите му хората търсят помощ как да стигнат до международни новинарски медии, как да се свържат с американски представители, да научат за законите за убежище или просто как да се свържат със съмишленици. „Тези хора имат работа и семейства и ограничено време и средства“, казва той и заключава: „Мисля, че можем да помогнем на хиляди хора“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.