Какво каза Диана Найденова? Пародия, дъно на журналистиката

Колаж от сайта „Бъзикилийкс“ по повод скандалното предаване с Диана Найденова.

След инцидента с оператора на бТВ, бе съвсем очаквано, че от телевизията ще посветят извън-новинарско време, за да се занимаят с този казус. Това си пролича още от тона, изпълнен с патос, и обидата, която от медията демонстрираха спрямо протестиращите, а защо не и все още неошлайфаното гражданско общество у нас. Отговорът, естествено, не се забави прекалено много, и в предаването “Нищо общо” с водещ Диана Найденова темата бе “Екопротестите и сблъсъците“. Дешифрирано на нормален език и с оглед на съдържанието на това предаване, аз го преформулирам на “Направихме това предаване, за да ни се извините и за да ви покажем какви хулигани и безочливи свине сте“.

С гала-откриването, въвеждащо темата за “наранения, жестоко нападнат колега-оператор от bTV“, започва една абсолютна фиеста не на диалогизъм, а на директно, открито вменяване на вина и изискване на гостуващия да се извини. Естествено, човекът няма как да се извини, защото първо не е бутнал самият той оператора, второ, не може да поеме вината за всеки присъстващ човек там и трето – кой би се извинил след такова налагане на волята и императивно, заставящо поведение от страна на водещата? За да искаш нормално отношение към теб (индиректно към оператора в случая), ти, на първо място, трябва да се отнасяш така. А поведението на водещата Найденова е толкова далеч от коректното поведение на домакин, колкото далеч е “жестокото нараняване” на оператора, доколкото виждам от снимката една 6х6 сантиметра рана от охлузване. За еманация на това поведение смятам изявлението ѝ, постановляващо:

Знаете ли, аз съм домакинът тук, аз съм домакинът тук, ъъ, и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“.

Хващам една друга фраза.

А вие отидохте и пребихте един човек, който беше на работа…

Става малко като литературно-интерпретативно съчинение. “Вие” е образът и на госта, и на всички присъстващи явно, което отново е елемент на вменяване на вина на всички присъствали. Съжалявам, не съм удрял оператор на бТВ. Съжалявам, но и участващият – който, между другото, е човекът с най-здрави нерви, който съм срещал поради коректното си държание през цялото предаване, та, същият участник и гостуващ също не го е направил. Това е акт на един човек, който се представя хегемониално едностранно от бТВ, отричайки въобще по-обстойно разглеждане на ситуацията, при което това е възникнало и хиперболизирайки щетите. Един човек не може да води към общото и да изгражда общ образ на толкова различни по възраст, професия, виждания, идеи и дори бит хора, които са се събрали из софийските улици. Един образ може да води към общото в условията на екип (какъвто е този на бТВ, затова и обръщението “колега”, което водещата често споменава), и дори тогава това е условно.

Отново ще наблегна – не оправдавам постъпката, но хиперболизацията е нещо, което е изключително вредно, особено в такъв спорен казус. Ще довърша съчинението си по това изречение с пояснението “беше на работа”, като отново препратя към миналия ми текст и отново посоча – всяка работа носи свой риск със себе си, който трябва да бъде винаги осъзнат от практикуващия я.

При момента, в който се споменава отказа на граждани да бъдат интервюирани от екип на бТВ – което, между другото, е тяхно пълно право, защото никой не е длъжен да бъде интервюиран, водещата казва:

Ако гражданин излезе да протестира, за да изрази позицията си по отношение на природата на България и той твърди, че няма гражданска позиция, която да заяви пред телевизия с два милиона аудитория (бел. пишещия – хубава рекламна пауза!), този човек е отишъл да бие други хора и да пие бира там!

Тук някъде логиката на Вселената се приплъзна и се стовари надолу, надолу във велика черна дупка. Излиза, че ако откажа да коментирам даден казус пред бТВ се превръщам в хулиган, алкохолик и човек, който всъщност е излязъл навън, по улиците на София, просто за да пребия някого. Всичко това – поради отказ от изява пред камерите, и то не на коя да е друга телевизия, ами на акумулиралата двумилионна аудитория бТВ.

Вижте, ще спра. Само три изречения генерираха толкова текст от моя страна, представете си какво би станало при повече цитати. Изгледах цялото предаване и съм потресен. Готов съм от мека и обективна позиция, представена в миналия пост, да премина към директно агресивна и субективна такава след това, което видях. Все пак ще се омекотя и ще кажа, че цялата тази “дискусия” беше един монолог на пародията и пряк израз на дъното, ама наистина дъното на журналистиката такава, каквато може да бъде. Преди посочих, че не желая зло никому и се надявам да не се окажа прав като посоча, че такива инциденти може и да зачестят при едностранно и вменяващо вина поведение на бТВ. Това предаване, както и последващи такива, ако бъдат налични, неимоверно много увеличават шанса това да стане.

Защото когато имаш една аудитория, която вече е агресивна към теб, и решиш да я уеднаквиш и етикетизираш като идиоти, хулигани и олигофрени, без да дадеш правото на нормално протичаща  ответна реакция (където се и провали предаването, и то много, много силно), ти умножаваш това по десетцифрено число.

Нещата за бТВ не изглеждат добре и от медията – незнайно целенасочено или просто непознавайки елементарни психологически закономерности и социални явления, активно действат в по-силното задълбочаване на проблема. А тогава вече, уви, може да стане и наистина страшно.

Ако все пак вярвате, че преувеличавам и аз самият хиперболизирам – намерете си предаването, или, всъщност – ето линк, и преценете сами за себе си.

От блога Bad Apple. Заглавието е на e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.