Светът до 2025 г. – според Збигнев Бжежински

Цялата конструкция на „Стратегическата визия: Америка и кризата на глобалната сила” на Збигнев Бжежински би рухнала като пирамида от карти за белот ако се задраска равенството между понятията „международна сигурност” и „защитени американски интереси”.

То е основното съдържание на всичките книги на Бжежински, откакто се превеждат на български. САЩ не успяха да се възползват от победата в Студената война и трябва да се вземем в ръце за да поправим тази грешка, това му е посланието. Пак същото.

От което следва важното за неамериканския читател: адресатът е американският читател. За останалите остава четенето между редовете. Освен ако някой от останалите не се има за неостанал.

Това е геополитически трактат за Евразия с хоризонт 2025 г. (изд. „Обсидиан”). Защото Америка „трябва да бъде стимулатор и гарант на по-голямо и по-широко единство на Запада и заедно с това да бъде балансьор и помирител между големите сили на Изток”.

Основните страници са посветени на Русия и Китай. Което не е новина за обикновените читатели на романите на Том Кланси, Робърт Лъдлъм и стотиците им имитатори. Лошите сега са тези 2 държави.

„Германия и Италия ще теглят към Русия поради търговските си интереси, Франция и несигурната Централна Европа ще се застъпват за политически по-сплотен ЕС, а Великобритания ще се опитва да потдържа баланса в ЕС”, такива неща. Но те са от дреболиите. По-любопитно например е предупреждението щатска войска да не се праща повече в Азия.

Дядо Бжежински бива да се чете, защото знае как да изглежда мъдър. Той може да обяви, че САЩ са най-разслоената между бедни и богати държава, че те са изобретили официализираното етническо прочистване – със закона за индианците през 1830…

Удивителен е майсторлъкът на едрите политологични мозъци да заобикалят социалните болежки и да рисуват ставащото по планетата като шахматна дъска. Огледайте се около най-важните политически събития от последните 30-тина години – колко от тях бяха предвидени от тези мозъци? Със сигурност виновен е и този им майсторлък.

От Книжен Ъгъл

Виж откъс от книгата

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.