Путин сложи своя комисия над правителството

Путин с новото правителство. Снимка: официален сайт

Президентът на Русия Владимир Путин и бившият вицепремиер Игор Сечин ще си поделят контрола върху най-големия отрасъл в икономиката, пише бизнес всекидневникът „РБК дейли“.

Путин ще оглави лично създадената от него в петък президентска комисия за развойната стратегия на горивно-енергийния комплекс и екологичната сигурност. Отговорен секретар ще бъде Игор Сечин, ръководител на държавния петролен концерн Роснефт. Фактически той поема управлението на нефтогазовия отрасъл в Русия, твърди вестникът.

Властта на Сечин като „петролен крал“ ще бъде почти безгранична – той ще контролира как се изпълняват разпоредбите на Владимир Путин и ще го замества като председател на комисията, когато президентът отсъства. С появата на президентска комисия явно губи влияние комисията по въпросите на горивно-енергийния комплекс към руското правителство начело с вицепремиера Аркадий Дворкович. Това личи от състава на президентската комисия – освен дейци от петролната сфера, в нея влизат всички ключови министри, шефове на ведомства и регулатори на пазара, пише изданието.

Руската петролна компания Лукойл подкрепи създаването на „един толкова авторитетен орган“, но Газпром, ТНК-ВР и Газпром-нефт отказаха коментар. Неофициално хора от бранша споделят, че не е справедливо Сечин, шефът на Роснефт, да получава широки пълномощия – така се ощетяват другите компании, посочва „РБК дейли“.

Според събеседник на вестника Игор Сечин „май печели вътрешната борба за контрола върху горивно-енергийния комплекс“ на Русия и трябва да се намеси антимонополният орган.

Създаването на президентската комисия фактически отнема от Дмитрий Медведев контрола над ключов отрасъл в Русия – така „РБК дейли“ пояснява защо министър-председателят се появил в петък пред журналисти „потиснат и начумерен“ въпреки добрите новини от преговорите с премиерите на Казахстан и на Беларус.

Правителството на Медведев ще се подчинява на комисията начело с Путин и Сечин, обобщава в заглавие „Независимая газета“.

Новият орган може да определя и да променя сроковете за повишаване на цените на тока и газа. Пак той ще формира всъщност вътрешните цени на бензина и дизела, а и данъците върху петролната, газовата и енергийната сфера. Новата комисия поема също електроенергетиката и транспорта. „Решенията й ще са задължителни за всички премиери, вицепремиери, министри и всички регионални началници“, включително за местното самоуправление, пише всекидневникът.

Де факто новият орган ще контролира според него и руския държавен бюджет, чиято основа са данъците върху горивно-енергийния комплекс. Всички промени в енергийните данъци неизбежно водят до преразглеждане на всички останали данъци в Русия, изтъква „Независимая газета“.

Представители на президента и на правителството все още не са внесли яснота по един ключов въпрос – как ще си делят пълномощията двете алтернативни комисии. Всъщност нищо не им пречи да вземат напълно противоположни решения, предупреждава „Комерсант“.

В руската президентска администрация се формира властов орган, който дублира правителствени структури – това добре се вписва в отричаната от Кремъл тенденция за създаване на „по-главно правителство“, подчинено на Путин, коментира изданието.

Подобни решения само засилват напрежението между министерския кабинет и Кремъл. Правителството на Дмитрий Медведев няма как да не вижда в създаваното „главно правителство“ структура, която ще го замени при политическа или финансова криза. Затова ще е принудено да вземе превантивни мерки.

А при сблъсък правителствените структури имат важно предимство пред тези на президента – независимо от всички законодателни нюанси изпълнителната власт в Русия се държи от кабинета, а не от Кремъл. Дори един въпрос да е вече „решен“ в Кремъл, решението може да се реализира пълноценно само от правителството и премиера, подчертава „Комерсант“.

Последните стъпки на президента Путин обаче „пределно ясно демонстрират кой е стопанинът вкъщи“, пише „Московский комсомолец“. „Кой сега е истинският премиер у нас?“ – пита се руският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.