Гърция: десница и социалисти, пак същите?

Франс прес

Двете традиционни гръцки партии – дясната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК, които претърпяха спад в доверието и са смятани за отговорни за фалита на страната, може да бъдат принудени да управляват отново заедно, този път под ръководството на десницата, която спечели парламентарните избори в неделя.

Имайки предвид, че „големият залог на тези избори – вторите за по-малко от два месеца, бе формирането на проевропейско правителство, няма друга алтернатива освен коалиция между десницата и социалистите“, заяви за АФП Томас Геракис, политически анализатор и директор на Института за проучвания Марк.

Гръцката десница в лицето на Нова демокрация се класира на първо място в изборите, но няма парламентарно мнозинство.

Веднага след оповестяването в неделя вечерта на първите частични резултати за постигнатата с големи усилия победа на проевропейската десница над съперника й от левицата СИРИЗА, противопоставяща се на мерките на икономии, министрите на финансите от еврозоната призоваха за „бързо съставяне на правителство“.

Според 99,03 процента от преброените бюлетини десницата е получила 29,66 процента от гласовете, което й осигурява 129 места в 300-членния парламент на фона на 26,89 процента 71 места за основния й съперник СИРИЗА.

Лидерът на консерваторите Андонис Самарас призова „за съставяне на правителство на националното единство“, но Алексис Ципрас, който съумя да капитализира общото недоволство от мерките за икономии, наложени на страната от две години насам, отказа да участва в правителство, което подкрепя плана за икономии, „отхвърлен“ от народа.

„Отхвърлянето на меморандума плана с мерки за икономии е ясно, нашето предложение за премахване на мерките за икономии в Европа е единственото жизнеспособно решение не само за гърците, но и за Европа“, заяви Ципрас, който разтрепери Европа откакто неговата партия бе изтласкана до втора политическа сила в Гърция на изборите на 6 май.

„Това, което позволи на Ципрас да направи този скок на гръцката политическа сцена, е че той се представи като ангел унищожител на старата гръцка политическа система“, отбелязва политическият анализатор Георгиос Сеферцис.

Поради това „за Ципрас ще бъде трудно да сътрудничи с десницата, тъй като той няма да може да поеме писмен ангажимент пред европейците за продължаване на мерките за икономии, това би означавало отмяна на неговата програма, следователно той ще избере опозицията“, посочва Геракис.

От своя страна социалистическата партия продължи да плаща за подкрепата си за мерките за икономии, искани от кредиторите на страната. Нейният резултат падна до 12,33 процента от гласовете 33 места на фона на 13,1 процента и 41 места на изборите на 6 май, които не дадоха възможност за съставяне на правителство.

През 2009 г. преди началото на дълговата криза социалистическата партия ПАСОК начело с Георгиос Папандреу спечели абсолютно мнозинство в парламента , преди да бъде принудена да управлява с десницата под натиска на кредиторите – ЕС и МВФ.

Кризата ги помете и двете. И двете партии, стълбове на гръцката двупартийна система, създадена през 1974 г. след края на диктатурата на полковниците, отбелязаха рязък спад на изборите на 6 май, на които бе регистриран подем на партии, противопоставящи се на мерките за икономии, и крайни партии.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос повтори в неделя, че не желае нова двупартийна коалиция с Нова демокрация. Той постави като условие за подкрепата си за проевропейска правителствена коалиция с десницата участието на СИРИЗА и на малката лява партия Демократична левица ДИМАР.

Но той настоя за „съставяне на правителството на единството още в понеделник“, тъй като страната не може повече „да губи време“, имайки предвид разклатеното й икономическо положение и необходимостта от продължаване на отпускането на заемите от ЕС и МВФ, жизненоважни за страната.

„Необходимо е колкото се може по-бързо правителство, което обаче да не падне след два или три месеца, парламентарното мнозинство е важно, но е нужна колкото се може по-широка социална база“, подчерта евродепутатката от групата на социалистите Ани Подимата пред държавната телевизия Нет.

Дори ако партиите успеят този път да преодолеят пречките и да съставят коалиционно правителство, негова жизнеспособност е несигурна, според Геракис.

„Задачата на новото правителство не е лесна, неговата жизнеспособност зависи от броя на партиите, които ще участват в него“, изтъква той, като намеква за евентуално участие на ДИМАР, ръководен от Фотис Кувелис.

„Гръцкият народ даде ясен вот за коалиционно правителство“, за да не се повтори безизходният сценарий от предишните избори, посочи Кувелис, 64-годишен, който вече участва като министър на правосъдието в правителствена коалиция на десницата и левицата през 1989 г. – една от малкото коалиции в съвременната история на страната, която просъществува само няколко месеца.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.