Петко Цветков: Диана Найденова беше възмутена, че била блокирана в колата си заради протеста

Петко Цветков в студиото на бТВ се опитва да каже нещо, докато Диана Найденова му се кара. Снимка: от екрана

Екологът Петко Цветков разказва пред dartsnews.bg за срещата си с Диана Найденова в студиото на бТВ.
– Г-н Цветков, интервюто ви с Диана Найденова предизвика голям обществен отзвук?

– Мисля, че всички бяха втрещени от поведението на журналистката. Преди започването на предаването и извън кадър Диана Найденова ме предупреди, че няма да има прошка към мен и ще бъде нападателна. Предварително ми каза, че ще ме обвини за нещата, за които стана дума по време на дискусията в студиото. Оплака се, че самата тя била блокирана в колата си по време на третия ден на протеста и се наложило да чака известно време.

– Беше ли искрена в недоволството си?

– Определено госпожата вярваше на това, което говори. В поведението й нямаше поза според мен. След приключването на предаването беше доста развълнувана, не можеше да се успокои. Беше истински възмутена от това, което й се е случило по време на протестите – че е стояла в колата си известно време. Искрено се възмущаваше. Но поведението й не беше професионално – тя ме е поканила като събеседник, а не ми даде думата да изкажа каквото и да било мнение.

– Бяхте прекъсван от Диана Найденова, изгонен почти от студиото няколко пъти. Трябва ли да ви се извини тя?

– Казах и вчера на хората и приятелите, събрани пред Орлов мост – лично аз не се чувствам по никакъв начин засегнат от журналистката, но Диана Найденова дължи извинение на хилядите хора, които протестираха заради поправките в Закона за горите, които обслужват определени интереси.

– Във Фейсбук и сайта на бТВ много хора настояват тя да бъде свалена от ефир. Трябва ли да се стига до там?

– Това е тест за самата телевизия. бТВ трябва да прецени дали може да поддържа журналисти с подобно поведение. Въпросът е и принципен – как една претендираща да бъде национална медия, било то и частна, каква политика следва и доколко отразява обществено значими въпроси.

– Какво си казахте след предаването?

– Не сме имали разговор по същество. Просто тръгвайки си, чух коментари зад гърба си от нейна страна.

– Какви бяха те?

– Тя имаше нужда да се успокои, защото не беше на себе си и каза на свои колеги, че протестиращите си придаваме прекалено голяма важност. Не смятам това за важно и сериозно, защото тя наистина беше доста екзалтирана и имаше нужда да успокои страстите.

– В крайна сметка кой кого провокира и удари на протеста?

– Искрено съжалявам, че се е стигнало до такива действия. Слушах разкази на свидетели на случката – реагирали са и от едната, и от другата страна. Но още в началото екипите на бТВ бяха посрещнати с недоверие заради начина, по който телевизията отразява протестите.
От сайта dartsnews.bg, с малки съкращения

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.